Ghimpu face jocul Moscovei? // Scrisorile lui Buraga

Ieri am discutat despre reîmpărţirea funcţiilor în Parlament: îi va ceda Plahotniuc funcţia lui Ghimpu ori nu i-o va ceda? Unii spuneau că nu va ceda, nu are cum să cedeze, căci unde s-a mai văzut ca un bogătaş să cedeze ceva, chiar dacă PD deţine două funcţii, iar PL nici una.

Alţii spuneau că nu numai că nu va ceda, ci îl va face pe Ghimpu să renunţe încă o dată, benevol, la toate funcţiile din parlament. „S-a lucrat pe la spatele liberalilor… Rusia nu m-a vrut… Lucrurile aşa special s-au făcut ca Ghimpu să nu ajungă spicher. Şi eu am dovezi, dar n-o să le spun, că o să creadă lumea că plâng, că vreau funcţia de spicher” – se plângea Ghimpu la televizor. Ba chiar era în folosul Rusiei ca Ghimpu să devină spicher. Când a fost spicher şi preşedinte interimar, un an de zile, reitingul PL a scăzut: în alegerile din noiembrie 2010 partidul lui Ghimpu a pierdut trei deputaţi. Dacă era spicher timp de patru ani, PL nu intra în parlament, remarcă Sobcor. „Nu poate PD să deţină şi preşedinte, şi prim-vicepreşedinte de parlament. Corect era PD să facă la început o declaraţie: poftim, ocupaţi funcţia pe care o doriţi” – insista Ghimpu pe acelaşi canal. „Eu pun accent pe flexibilitate și parteneriat. Nu e un moft. Îl înţeleg, pentru că am trecut şi eu prin astfel de situaţii. Cred că sunt situaţii când fiecare politician trebuie să dea dovadă de bărbăţie.

Fii bărbat, Mihai!” – răspundea Lupu, provocat de ziarişti, pe alt canal. „Eu nu-s maica Teresa să le dau toate posturile, da’ nouă nimic. Funcţiile sunt date pentru oameni, nu pentru noi, ca să umblăm prin Bulgaria, Bruxelles, Italia şi să facem fum”, riposta Ghimpu. „Noi discutăm şi o să găsim soluţia. Uşor mai poate fi introdusă încă o funcţie de prim-vicepreşedinte al Parlamentului. Mai punem un scaun în prezidiul Parlamentului”, propunea Lupu pe alt canal. După cum decurge discuţia, cred că vom avea doi prim-vicepreşedinţi ai parlamentului, conchise Scurtoi. Nu cred că Plahotniuc va fi de acord să împartă funcţia cu cineva mai sărac decât dânsul, spuse sanitara Vera. Plahotniuc l-a făcut pe Lupu să iasă din PCRM, el a salvat democraţia. Ghimpu face jocul Moscovei, vrând să-i ieie funcţia, interveni Colesovnazadov. Ideea nu e lipsită de sens, spuse sanitara Vera. Ghimpu doar spunea că nu-i trebuie nicio funcţie. De ce s-o răzgândit? Nu cumva l-o influenţat Moscova? – întrebă ea retoric, căci răspunsul era clar.

 

Acuma stau şi mă gândesc de ce alianţa nu ar crea câte o funcţie pentru fiecare cetăţean al RM. Ar fi un nouhau. Ar dispărea imediat şomajul şi moldovenii n-ar mai pleca să muncească în străinătate. Alianţa nu vrea fiindcă pune banii bugetului în buzunar.

 

Al vostru pumpudur, bolboluglu, hierofant, Ion Buraga

The following two tabs change content below.
Ion Buraga

Ion Buraga