Ghimpu: „Această alianţă ne-a costat foarte mult, şi pierdere de imagine, şi nume, şi sănătate…”

Liberalii părăsesc coaliţia de guvernare. Decizia a fost anunţată cu puţin timp în urmă de liderul PL, Mihai Ghimpu, după şedinţa extraordinară a Consiliului Republican al partidului. Se întâmplă după ce ieri primarul capitalei, liberalul Dorin Chirtoacă, a fost reţinut în dosarul „parcărilor cu plată” şi plasat în izolatorul CNA.

„Consiliul Republican a susţinut Biroul Politic de a părăsi majoritatea parlamentară, această coaliţie care ne-a costat foarte mult, inclusiv şi pierdere de imagine, şi sănătate, şi nume”, a declarat Mihai Ghimpu. Este vorba de majoritatea parlamentară formată în ianuarie 2016 din deputaţi PD, PL şi transfugi care au votat pentru învestirea Guvernului Filip.

Liderul PL a adăugat că a acceptat să facă parte din coaliţia cu Plahotniuc pentru „a evita alegerile anticipate”, dar… „Timpul a arătat că nu am fost apreciaţi nici de cetăţeni, nici de colegii de alianţă. Am fost blamaţi…”, a spus liderul PL. Acesta însă nu a spus niciun cuvânt de rău despre Plahotniuc. Întrebat de presă dacă în spatele reţinerii lui Chirtoacă ar sta Plahotniuc, Mihai Ghimpu a spus: „Eu cred greşiţi când spuneţi că numai cineva stă în spate. Sau Dodon, sau Şalaru au dat comandă să fie arestaţi”.

Mai mult, Mihai Ghimpu a pus „atacurile” în adresa PL pe seama faptului că liberalii pledează pentru unire şi este sigur că „decizia a fost luată la Moscova”.

„Primarul Dorin Chirtoacă reţinut ieri pe motiv că Grozavu şi Gamreţchi au spus că le-a zis să semneze contractul, cu toate că primarul nu are nicio treabă, Consiliul a format acest grup de lucru şi i-a dat toate drepturile lui Grozavu şi Gamreţchi”, a menţionat liderul PL, acuzând procurorii de falsificare de probe.

Amintim că ieri, după câteva ore de percheziţii atât în biroul de la primărie, cât şi la domiciliu, primarul Dorin Chirtoacă a fost reţinut în dosarul parcărilor cu plată din capitală.

Potrivit CNA, Chirtoacă i-ar fi dat indicaţii viceprimarului capitalei, care era preşedinte al Comisiei de selectare a companiilor ce urmau să implementeze proiectul parcărilor în municipiul Chişinău, să semneze contractul cu firma EME PARKLEITSYSTEM GmbH fără avizul Consiliului municipal.

Totodată, CNA susţine că primarul municipiului Chişinău a avizat pozitiv certificatele de urbanism pentru proiectarea lucrărilor, în conformitate cu contractul de parteneriat public-privat dintre Primăria municipiului Chişinău şi nerezidenta EME PARKLEITSYSTEM GmbH.

La rândul său, această companie ar fi devenit câştigătoare în urma unor acţiuni concertate dintre responsabili din Primăria capitalei, agenţi economici şi omul de afaceri care gestiona din umbră EME PARKLEITSYSTEM GmbH.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)