Ghidul alegătorului român din străinătate

alegeri_europarlamentare_2014_64821600MAE lansează „Ghidul alegătorului român din străinătate” la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din 25 mai 2014

Ministerul Afacerilor Externe şi Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) lansează „Ghidul alegătorului român din străinătate” (anexat), pentru a asigura informarea corectă a cetăţenilor români stabiliţi peste hotare, cu privire la condiţiile în care îşi vor putea exercita dreptul la vot la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European, din 25 mai 2014.

Materialul prezintă sintetic, într-un limbaj accesibil, cele mai importante elemente de noutate pe care le aduce Legea nr. 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, republicată, cu modificările ulterioare.

Ghidul face parte din planul de comunicare pregătit de Ministerul Afacerilor Externe pentru informarea cetăţenilor români din afara graniţelor ţării asupra procedurii de vot aferente acestui scrutin. La nivelul Centralei MAE şi al misiunilor diplomatice au fost luate măsurile necesare pentru a asigura difuzarea cât mai largă a acestor informaţii.

Ghidul este publicat pe site-ul MAE în cadrul secţiunii dedicate alegerilor pentru Parlamentul European din 25 mai 2014, la următorul link:  http://www.mae.ro/sites/default/files/file/pdf/ghidul_alegĂtorului_romÂn_din_strĂinĂtate-alegeri_pe_2014.pdf.

Misiunile diplomatice transmit acest ghid asociaţiilor de români şi persoanelor de contact din rândul comunităţii, cu rugămintea de a primi sprijinul lor pentru difuzarea informaţiei către comunităţile în care activează aceste organizaţii. De asemenea, misiunile diplomatice oferă informaţii referitoare la desfăşurarea alegerilor celor care solicită acest lucru.

Potrivit legislaţiei pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, cetăţenii români care vor dori să voteze la alegerile europarlamentare din 25 mai 2014 vor putea să o facă şi în situaţia în care se află temporar în străinătate. Aşadar, turiştii pot vota. Ace;tia vor putea vota la orice secţie de votare organizată în străinătate de misiunile diplomatice sau oficii consulare ale României.

Pentru a-şi putea exercita dreptul la vot, cetăţenii români trebuie să deţină acte de identitate valabile.

Pentru mai multe informaţii accesaţi secţiunea dedicată alegerilor pentru Parlamentul European de pe site-ul MAE, link: http://www.mae.ro/node/25786. Recomandăm consultarea permanentă a acestei secţiuni, care este completată permanent, pe măsură ce informaţii noi sunt disponibile.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să se informeze din timp asupra procedurii de vot, pentru a-şi putea exercita acest drept în bune condiţii la scrutinul din 25 mai 2014.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)