Gheorghiţă şi Vlăduţa au o casă nouă

IMG_9950

Foto: Carolina Chirilescu

Visele devin realitate//Protagoniştii campaniei de Crăciun, Vlada şi Gheorghe Grosu din Sociteni, raionul Ialoveni, s-au mutat de curând în casa mult visată, iar acum se pregătesc de şcoală

Cei doi copii au rămas la fel de timizi ca şi anul trecut, însă fericiţi deoarece acum au o casă nouă, mai mare şi mai caldă. Tanti Sveta, cum îi spun ei Svetlanei Sainsus, femeia care a bătut la multe uşi şi inimi ca într-un final să le asigure un viitor mai bun, a venit şi astăzi cu daruri ca întotdeauna. Gheorghiţă şi Vlăduţa ne-au arătat casa, care este destul de încăpătoare, odaia lor în care îşi vor face lecţiile din toamnă, baia unde se vor spăla şi bucătăria unde vor sta la masă toţi împreună.

copii sociteni panaDespre familia Grosu am aflat de pe reţelele de socializare în decembrie 2014, când am mers la ei, i-am găsit într-o căsuţă mică, nefinisată, stăteau înghesuiţi într-un pat cu două niveluri primit în dar de la nişte oameni buni. Întrebaţi ce îşi doresc cel mai tare, ne-au spus că vor hăinuţe, mâncare, dar cel mai mult o casă frumoasă şi caldă. După ce au devenit protagoniştii campaniei noastre de Crăciun, multe persoane au reacţionat şi la casa lor mergeau zilnic oameni cu ajutoare. Cea mai activă şi dornică de a-i ajuta era şi este Svetlana Sainsus din Ialoveni, care a deschis un cont unde a început a colecta bani pentru a le îndeplini visul acestor copii de a avea o casă. În câteva luni pe acel cont s-au adunat în jur de 13 mii de dolari, iar la începutul verii a cumpărat o casă în satul Costeşi, raionul Ialoveni. „Foarte greu am adunat aceşti bani, deoarece numai oamenilor simpli le pasă şi de soarta altora. Casa ne-a costat 10 mii dolari, iar cu banii rămaşi am făcut reparaţie. Pentru a exclude diferite bârfe şi vorbe, casa aparţine doar copiilor, documentele sunt făcute pe numele lor, nimeni nu le-o poate lua”, explică Svetlana. Până acum, aceşti copii locuiau în casa unei mătuşi, care este pusă în gaj la o bancă.

Casa a fost renovată total

IMG_9948

Foto: Carolina Chirilescu

Pentru ca cei doi copii să aibă condiţii de trai normale, Svetlana împreună cu părinţii săi, nişte rude şi tatăl copiilor, Vladimir, au muncit o lună şi jumătate pentru ca la sfârşit să se bucure de o casă mai frumoasă. Au schimbat acoperişul, au reconstruit unul din pereţii casei, au schimbat podeaua, au făcut canalizare şi au vopsit poarta. Acum cei doi copii se pot bucura de o baie cu obiecte sanitare moderne, de o cameră a lor, mare şi amenajată, şi de o curte încăpătoare unde îşi vor creşte cele câteva găini şi raţe şi desigur unde se vor bucura de copilărie. Deoarece vara este pe sfârşite, copiii se gândesc deja la şcoală, în acest an Vlăduţa va păşi pentru prima oară pragul şcolii, iar Gheorghiţă merge în clasa a doua. Ne spun cu jumătate de glas că vor la şcoală şi că neapărat vor învăţa bine, dar cel mai mult vor să-şi facă prietenii noi, deoarece nu cunosc deocamdată pe nimeni la Costeşti. La fel ei o aşteaptă şi pe mama lor cu celelalte două surori care sunt în prezent la Moscova, şi care nu au mai venit să-i vadă de doi ani.

Svetlana Sainsus este fericită că a îndeplinit visul acestor doi copii

IMG_9956

Foto: Carolina Chirilescu

„Nu e uşor să îndeplineşti visul unor copii într-un timp atât de scurt, însă e foarte frumos şi plăcut să vezi rezultatele, mă simt fericită”, ne spune Svetlana, care se implică activ în orice campanie socială când vine vorba despre copii. Datorită ei, Vlăduţa şi Gheorghiţă se pot bucura de o casă doar a lor. Întrebată dacă va continua să ajute şi alţi copii, ne-a răspuns ferm că da, mai ales pe cei bolnavi, şi le mulţumeşte tuturor celor care au contribuit financiar şi material, fără ei nu avea să reuşească. „Menţionez că cei care sar în ajutor în astfel de cazuri sunt oameni simpli, dar cu inimă mare. Cei bogaţi se prefac că nu te aud şi nu te văd”, concluzionează Svetlana Sainsus.

IMG_9963

Foto: Carolina Chirilescu

 

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu