Gheorghe Gaberi, director al ANSA: „Când mergi în rețelele noastre comerciale, îți rușine că trăim în țara fructelor” // Interviu

Încălcările regulamentelor privind producea lactatelor nu sunt de departe singura problemă din domeniul industriei alimentare. Potrivit directorului Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Gheorghe Gaberi, o altă problemă majoră rămân piața de fructe. „Când mergi prin magazinele noastre, îți este rușine că trăim în țara fructelor”, a declarat Gaberi.

– Domnule Gaberi, de ce până acum nu s-au efectuat aceste controale?

Este o dezinformare, noi am prelevat anul trecut 690 de probe numai pentru grăsimile străine. Au fot depistate neconformități, au fost aplicate amenzi la aceiași producători, din păcate. Numai anul trecut, 37 de tone de produse lactate au fost scoase din comerț și nimicite în urma măsurilor aplicate de noi. Lucru acesta a fost făcut chiar dacă presa transmite alte lucruri. Urmăriți pe site-ul nostru, noi publicăm săptămânal toate neconformitățile. Nu este corect că până acum nu au fost făcute controale.

– Nu toți oamenii au internet, iar cei de la sate nu vizitează site-ul agenției?

Oamenii din sate nu au înțeles nici acum, pentru că presa dezinformează. Noi facem de două ori pe lună briefinguri în cadrul cărora spunem clar care e situația, avem nevoie de mai multă comunicare că să înțeleagă toată lumea.

– Credeți că producătorii de lactate vor renunța la practica de a ne îndopa cu grăsimi vegetale?

Fiecare kilogram va fi monitorizat, nu scapă ei. Conform procedurilor legale, producătorul își oprește producerea, își ajustează totul la cerințele prevăzute și abia apoi reia lucrul. Eu m-am adresat tuturor producătorilor să nu se abată de la regulament, în caz contrar îi vom monitoriza tot anul.

– Vor fi supuse controalelor și alte produse, producători?

Sigur că vor fi și alte controale, numai astăzi (miercuri, 21 februarie) am nimicit 400 de kilograme de carne. Chiar săptămâna asta veți vedea ce se întâmplă în piața de fructe și legume. Este o rușine ce mere propunem noi consumatorilor noștri. Comercianții sunt de vină că achiziționează mere care nici pentru procesare industrială nu sunt bune. Dar noi vindem peste 177.000 de tone de mere toate spălate, curate. Când mergi în rețelele noastre comerciale, îți rușine că trăim în țara fructelor.

– Sucurile de pe piața noastră sunt fabricate din concentrate de import?

Ceea ce s-a vorbit zilele astea de sucuri este o prostie. Toată lumea produce sucuri din concentrate. Dar nu întotdeauna aceste extrase direct sunt balansate după zaharuri. Se face după o tehnologie recunoscută în toată lumea. Concentatul pe care îl produc fabricile noastre îl vindem în Germania, nu este nimic falsificat, nu trebuie să speriem lumea.

– S-a autosesizat vreodată procuratura în urma controalelor Agenției?

Nu este misiunea noastră, dar dacă va fi nevoie, ne vom adresa. După ce am simțit trei zile că nu era reacție din partea producătorilor de lactate, am scos inspectorii noștri și am început singuri să ridicăm produsele de pe rafturi.

– Există vreun dosar pe numele unui producător?

Există, nu există, legea prevede măsuri contravenționale și noi le-am aplicat administrative. Când există încălcări penale, își fac misiunea instituțiile de drept.

– Credeți că este o situație gravă ce se întâmplă pe piața produselor alimentare?

Nu este gravă. În toată lumea există probleme în domeniul alimentar. Noi trebuie să fim întotdeauna atenți, deoarece acest fenomen nu va dispărea niciodată.

Interviu realizat Carolina Chirilescu

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)