Gheorghe Urschi şi-a găsit „naşul”

Dacă îl întrebam acum 19 ani pe îndrăgitul umorist Gheorghe Urschi dacă poate cineva să îl imite 100%, primeam un răspuns negativ. Astăzi, regele umorului din Republica Moldova se poate mândri cu talentul descoperit chiar de el însuşi. Se numeşte Nicolae Hodină şi a ajuns să îi imite cel mai bine pe artiştii şi politicienii autohtoni, inclusiv pe Gheorghe Urschi.

L-a parodiat şi pe Voronin

În 1991 a venit la Chişinău ca să studieze la Institutul Naţional de Educaţie şi Sport. În acel an, de revelion, l-a imitat pentru prima dată pe Gheorghe Urschi. „Atunci mi-am început cariera de umorist. Nu lucrez deloc la voce. Pot spune că e un har de la Dumnezeu. Nu iau ore speciale, aşa cum o fac alţii. Pur şi simplu, mă concentrez, observ ceea ce vreau să imit, iar peste 5-6 minute vorbesc ca acea persoană. Şi pe Voronin îl pot imita, am avut ocazia să îl parodiez la o zi de naştere. Atunci i-am imitat şi pe Lucinschi, Tarlev şi Ostapciuc.

Nu ratează ocazia să fure câte ceva de la regele umorului

Când am nevoie de un sfat, nu apelez decât la Gheorghe Urschi. Îl găsesc şi la vilă, unde merg să îi dau o mână de ajutor atunci când are nevoie. Tot timpul mi-a dat un sfat şi un imbold, iar asta m-a ajutat enorm. Au fost şi momente când Gheorghe Urschi m-a dojenit. El este o persoană principială, care doreşte să spui întocmai ceea ce a scris dumnealui cu peniţa. Nu mă supăr, deoarece aceasta e o lecţie. Tot timpul fur câte ceva de la el. Când merg la vila sa, mă strădui să nu pierd nicio mişcare de-a lui. Ne împăcăm foarte bine”, ne-a declarat Nicolae Hodină. La cei 35 de ani, umoristul se poate mândri cu o carieră de invidiat. E solicitat la spectacole, nunţi, cumetrii şi petreceri corporative. Gheorghe Ţopa, Gheorghe Urschi, Alexandru Lozanciuc, Zinaida Julea, Ion Suruceanu, Vitalie Dani, Ricu Vodă, Nicolae Cibotaru, Mihai Ciobanu, Mihai Volontir şi Nicolae Sulac – cu toţii au fost imitaţi de Nicolae Hodină. „Unii artişti se mai supără. Am avut un caz când am fost la un pas de a fi dat în judecată. Se supără deoarece textele originale sunt puţin modificate. Zic că le-am stricat piesele. Dar textele nu îmi aparţin, doar vocea e a mea. Sunt un om simplu, în cei 35 de ani am trecut prin multe. Pot să imit pe oricine”, conchide „naşul” lui Gheorghe Urschi.

Confundat cu Gheorghe Ţopa

Nicolae Hodină a lucrat şi ca actor, a studiat şi regia, dar a ajuns să-şi câştige existenţa făcând parodie. „Ştiu să mă maschez foarte bine, astfel încât nu pot fi deosebit de persoana pe care o imit. Pentru fiecare artist am mască şi haine. Cel care mă invită poate să îl vadă şi pe Gheorghe Urschi, şi pe Gheorghe Ţopa, Ion Suruceanu sau Mihai Volontir. Au fost cazuri când „victimele” erau invitate. Atunci mă întrebau ce piese am cântat eu, ca să nu le repete şi ei. Pregătim deseori programul împreună. S-a întâmplat să încep a cânta o piesă de-a lui Ţopa, iar la refren a ieşit şi interpretul. Nuntaţii au rămas cu gurile căscate. Nu înţelegeau care este adevăratul Gheorghe Ţopa”, povesteşte Nicolae Hodină.

Îl va imita pe Traian Băsescu

Umoristul pregăteşte o „bombă” pentru România – vrea să îi imite pe Traian Băsescu, Adrian Păunescu, Tudor Gheorghe, Mihai Constantinescu, Cătălin Crişan, Fuego, dar şi alte personalităţi de peste Prut. „Lucrăm la album. Gheorghe Urschi se ocupă de texte. Chiar vreau să văd reacţia românilor. Vom organiza un concert, acum adunăm idei”, conchide Nicolae Hodină.

Lena NEGRU

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)