Gheorghe Urschi îşi va sărbători ziua de naştere pe „stil vechi”

Muzică, urări de sănătate şi multă gălăgie au răsunat marţi, pe 18 ianuarie, la ora 7 dimineaţa, la uşa maestrului Gheorghe Urschi. Prietenii, colegii şi cei care îl cunosc, în fiecare an, pe 18 ianuarie, îi bat la uşă dis-de-dimineaţă, urându-i multă sănătate, mulţi ani şi realizări frumoase.

Omagiatul şi vecinii acestuia s-au obişnuit cu acest obicei. „Vecinii, săracii, s-au deprins ca în fiecare an, de ziua mea, să fie treziţi de fanfare, chiote şi urările prietenilor mei”, spune zâmbind Gheorghe Urschi.

E o tradiţie ca, în fiecare an, maestrul să primească în dar un animăluţ conform calendarului. În acest an, prietenii i-au adus o iepuroaică neagră îmbrăcată în crăciuniţă.

„În anul porcului, mi-au adus un purcel viu, dar n-a rezistat mult, l-am tăiat, plângeam şi-l mâncam. Of, săracul. Anul trecut, am aşteptat să-mi aducă un tigru, dar…”, spune umoristul.

Gheorghe Urschi a declarat că îşi va sărbători ziua de naştere pe „stil vechi”, adică peste două săptămâni, deoarece, pe 18 ianuarie, de ziua sa de naştere, s-a stins din viaţă marele poet Grigore Vieru.

„Cu doi ani în urmă, pe 18 ianuarie, la ora 5 dimineaţa, mi-au telefonat de la spital şi mi-au comunicat că marele poet al neamului nostru Grigore Vieru numai este printre cei vii.

A fost o mare pierdere pentru mine, dar şi pentru popor, de aceea am hotărât ca ziua mea să o sărbătoresc mai târziu, iar în această zi, să-l pomenesc pe poet”, ne spune întristat Gheorghe Urschi.

C.C.