Gheorghe Papuc, din scandal în scandal

lSCANDAL // Fostul ministru al Afacerilor Interne a fost eroul   nenumăratelor abuzuri şi ilegalităţi semnalate de mass-media

Din 1997 şi până în prezent, Gheorghe Papuc a apărut în mai multe materiale despre încălcări ale legislaţiei şi acţiuni imorale, cum ar fi corupţie, delapidare, fraudă, deturnare de fonduri etc. Dintre acestea menţionăm următoarele:

Dosar penal în 2000

Majorări neîntemeiate de salarii în calitatea sa de comandant al Brigăzii de poliţie cu destinaţie specială „Fulger”. Un control financiar intern, efectuat în aprilie 2000, a constatat că prin acţiunile comandantului Papuc, în perioada mai–decembrie 1997, statului i s-a adus un prejudiciu de 360.000 de lei prin majorarea soldelor.

Dispariţia de acte contabile şi salarizarea unor persoane care nu figurau pe listele de personal ale aceleiaşi brigăzi. Controlul financiar intern din aprilie 2000 a relevat că, în perioada 1995–1997, la Brigada cu destinaţie specială „Fulger”, zece persoane, care nu figurau pe listele de personal, îşi ridicau regulat salariul,  provocând astfel un prejudiciu instituţiei de 137.400 de lei. Controlul financiar nu l-a putut învinui, deoarece, ulterior, o parte din documentele contabile pentru anii 1995–1997 au dispărut.

Dublarea salariilor, prin acordarea de prime suplimentare. În perioada februarie 1998 – decembrie 1999, conducerea Brigăzii „Fulger” şi-a atribuit prime şi stimulente, ridicând lunar câte două retribuţii de pe liste diferite.

Furt din raţia soldaţilor. În perioada 1997–2000, s-au înregistrat delapidări de fonduri şi la capitolul achiziţia produselor alimentare pentru Brigada „Fulger”.

În baza acestor concluzii, în 2000, lui Gheorghe Papuc i s-a deschis un dosar penal, în calitate de probe servind rezultatele controlului respectiv. Prejudiciul calculat s-a ridicat, conform raportului comisiei de control la suma de 360.000 de lei. Dosarul nu a fost soluţionat nici până în prezent, niciuna dintre persoanele cu funcţii de răspundere, acuzate de aceste delapidări, nefiind sancţionată.

Acte false de studii

Potrivit altei acuzaţii aduse în 2005, ministrul Papuc a intrat în posesia actelor de studii superioare pe căi ilegale. Ministrul Papuc nu a prezentat niciodată presei actele sale de studii, refuzând să comenteze.

Cazul Domnişor

Un alt scandal a izbucnit imediat după ce, la 9 octombrie 2006, maiorul de poliţie, Constantin Domnişor, şi familia sa au devenit ţinte ale unei tentative de asasinat în urma unei explozii cu grenadă. Domnişor afirmă că tentativa a fost organizată în urma deconspirării de către acesta a unor ilegalităţi comise de Ministerul Afacerilor Interne la repartizarea de locuinţe pentru ofiţeri. El a afirmat că atunci când a insistat să obţină un apartament de la stat, a descoperit că pe numele său fusese deja repartizată o locuinţă. Maiorul declară că, după aflarea acestor informaţii, a fost ameninţat cu răfuiala chiar de ministrul Afacerilor Interne, Gheorghe Papuc.

Scandalul „Heroina”

În presa de la Chişinău s-a scris de mai multe ori că ministrul Papuc ar fi implicat şi în dosarul „Heroina” . La 20 martie 2008, doi colaboratori ai poliţiei rutiere au capturat la Chişinău 200 kg de heroină, a cărei valoare ar fi estimată pe piaţa neagră la circa 10 mil. de euro. Stupefiantele erau ascunse în saci cu fasole. Ministrul Afacerilor Interne, alături de alţi colaboratori, a fost audiat de Procuratura Generală în calitate de martor.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)