„Gestul președintelui Putin provoacă mari îngrijorări, nu doar pentru R. Moldova”

 

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, i-a dăruit președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, cu ocazia primei vizite a acestuia la Moscova, o hartă a Principatului Moldovei, pe care Dodon a prezentat-o presei ruse într-o conferință de presă susținută marți după întrevederea cu liderul de la Kremlin.

Dodon le-a spus jurnaliștilor ruși că „jumătate din teritoriul actual al României este moldovenesc”. Harta Moldovei istorice etalată de Dodon a fost realizată în secolul al XVIII de către cartograful italian Bartolomeo Borghi, după războiul ruso-turc din 1790–1791.

Solicitat să comenteze gestul lui Putin, istoricul Ion Negrei a menţionat: „Asta-i ‚pohta muscălească’ pentru spațiul românesc! Asociația cu harta ce a însoțit nota ultimativă adresată guvernului român în iunie 1940 este evidentă. Anume către 1790, Rusia țaristă atinge o maximă extindere în spațiul românesc. În opinia mea, prin prezentarea distorsionată a evenimentelor, gestul lui Putin denotă intenţia Moscovei de a provoca disensiuni între R. Moldova şi România și a alimenta în continuare războiul identitar din R. Moldova.

Cred că acest gest va fi urmat de o campanie de propagandă în care Moldova din dreapta Prutului va fi prezentată ca ‚felie de drept’ a Republicii Moldova, ‚ocupată’ abuziv de către România. Acţiunea nu este altceva decât reanimarea tezei kominterniste a ‚Moldovei Mari’.

Trebuie să amintesc faptul că în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, URSS a elaborat un proiect de strângere a etnicilor moldoveni în cadrul unei ‚Moldove Mari’, care prevedea unirea tuturor ‚moldovenilor’ atât din stânga Nistrului, cât și a celor din dreapta Prutului în cadrul RSS Moldovenești proclamată abuziv la Moscova în august 1940. Dacă R. Moldova ar fi avut un președinte pertinent, drept replică, i-ar fi dăruit lui Putin harta republicii Novgorod. În concluzie, gestul președintelui Putin provoacă mari îngrijorări, nu doar pentru R. Moldova”.