„Gestul președintelui Putin provoacă mari îngrijorări, nu doar pentru R. Moldova”

 

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, i-a dăruit președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, cu ocazia primei vizite a acestuia la Moscova, o hartă a Principatului Moldovei, pe care Dodon a prezentat-o presei ruse într-o conferință de presă susținută marți după întrevederea cu liderul de la Kremlin.

Dodon le-a spus jurnaliștilor ruși că „jumătate din teritoriul actual al României este moldovenesc”. Harta Moldovei istorice etalată de Dodon a fost realizată în secolul al XVIII de către cartograful italian Bartolomeo Borghi, după războiul ruso-turc din 1790–1791.

Solicitat să comenteze gestul lui Putin, istoricul Ion Negrei a menţionat: „Asta-i ‚pohta muscălească’ pentru spațiul românesc! Asociația cu harta ce a însoțit nota ultimativă adresată guvernului român în iunie 1940 este evidentă. Anume către 1790, Rusia țaristă atinge o maximă extindere în spațiul românesc. În opinia mea, prin prezentarea distorsionată a evenimentelor, gestul lui Putin denotă intenţia Moscovei de a provoca disensiuni între R. Moldova şi România și a alimenta în continuare războiul identitar din R. Moldova.

Cred că acest gest va fi urmat de o campanie de propagandă în care Moldova din dreapta Prutului va fi prezentată ca ‚felie de drept’ a Republicii Moldova, ‚ocupată’ abuziv de către România. Acţiunea nu este altceva decât reanimarea tezei kominterniste a ‚Moldovei Mari’.

Trebuie să amintesc faptul că în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, URSS a elaborat un proiect de strângere a etnicilor moldoveni în cadrul unei ‚Moldove Mari’, care prevedea unirea tuturor ‚moldovenilor’ atât din stânga Nistrului, cât și a celor din dreapta Prutului în cadrul RSS Moldovenești proclamată abuziv la Moscova în august 1940. Dacă R. Moldova ar fi avut un președinte pertinent, drept replică, i-ar fi dăruit lui Putin harta republicii Novgorod. În concluzie, gestul președintelui Putin provoacă mari îngrijorări, nu doar pentru R. Moldova”.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)