Gerul face victime

Au decedat patru persoane din cauza nerespectării regulilor de securitate

 

Patru persoane şi-au pierdut viaţa duminica trecută din cauza gerului care ajunge noaptea până la minus 20 grade Celsius. Alte nouă persoane au fost internate la Spitalul de Urgenţă cu hipotermie. Cele mai multe incendii sunt cauzate de exploatarea incorectă a sobelor.

Vadim VASILIU

Noaptea şi ziua carabinierii asigură paza ambasadelor şi a altor instituţii de stat. Victor, un soldat de 18 ani din Străşeni, ne-a spus că în mod normal o tură în faţa ambasadei durează patru ore, însă în zilele în care temperatura este foarte joasă tura se micşorează la trei ore.

Victor este santinelă la Ambasada României la Chişinău. Afară este minus 8 grade şi deşi sunt obişnuit să văd santinela stând în poziţie de drepţi, de această dată, soldatul se plimbă într-un perimetru mic, lovindu-şi picioarele unul de altul. Totuşi tânărul soldat nu se plânge, spunând că nu-i este frig. Noaptea, îmi spune Victor, soldaţii sunt îmbrăcaţi cu cojoace speciale. Victor îmi spune că picioarele sunt cele care îi îngheaţă.

„Mă încălzesc cu lemnele din parc”

Protestatarul Tudor Pânzaru, veteranul Războiului de pe Nistru, ne-a spus că deşi în ultimele nopţi temperatura ajunge la minus 20 de grade, nu părăseşte coliba din faţa guvernului. „În noaptea de joi spre vineri, 27 ianuarie, în cei trei ani de când protestez, a venit ambulanţa să vadă dacă sunt bine. Cel mai mult m-a uimit că medicul a venit din proprie iniţiativă”, ne-a zis Tudor Pânzaru. Protestatarul îmi spune că noaptea gerul se strecoară în colibă şi îl trezeşte. Remediul lui Tudor sunt lemnele pe care le strânge din parcul central al capitalei cu care încălzeşte soba din colibă.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă, Petru Craveţ, ne-a relatat că în ultimele zile au fost internate nouă persoane care au avut de suferit în urma hipotermiei. În total, la Spitalul de Urgenţă au fost internate 17 persoane cu hipotermie în iarna aceasta. Majoritatea acestor persoane sunt boschetari.

Victimele gerului

Gerul năprasnic care s-a lăsat în ultimele zile peste Republica Moldova a făcut deja victime. În ziua de duminică, 29 ianuarie, au decedat patru persoane din cauza nerespectării regulilor de securitate la utilizarea sobelor, informează ataşatul de presă al Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, Liliana Puşcaşu. O bătrână de 81 de ani din Chişinău a decedat din cauza nerespectării regulilor la utilizarea focului deschis. „Femeia nu a fost precaută la utilizarea lumânării sau a chibriturilor”, a spus Liliana Puşcaşu. În raionul Cimişlia, şi-a pierdut viaţa în incendiu un bărbat de 55 de ani. Deocamdată, nu se ştie care este cauza incendiului, dar se presupune că bărbatul a încălcat regulile de securitate la exploatarea sobei. În satul Heciul Vechi, raionul Sângerei – doi fraţi, de 60 şi 74 de ani. În ultimul caz, focul a izbucnit cel mai probabil din cauza nerespectării regulilor de exploatare a sobei.
Oamenii mor în somn

Sobele care sunt încălzite cu lemne şi cărbune, în cele mai dese cazuri, nu sunt exploatate corect. „De multe ori, pentru a opri trecerea căldurii din sobă în hogeag se foloseşte cahla. În aceste cazuri, există pericolul de intoxicare cu monoxid de carbon. În cazurile recente, oamenii au fost găsiţi carbonizaţi. Mor în somn. După aceasta focul le carbonizează trupurile”, afirmă Liliana Puşcaşu.

„Venim cu îndrumarea de a curăţa coşurile de fum. Sobele vor fi utilizate numai dacă sunt reparate. Lângă gura sobei trebuie instalate plăcuţe de metal ca jăraticul care cade să nu aprindă podeaua. Copiii nu trebuie lăsaţi fără supraveghere în casă în cazul în care focul arde în sobă. Când plecaţi de acasă, stingeţi focul în sobă, iar dacă odaia este încălzită cu radiator electric acesta trebuie deconectat” – Liliana Puşcaşu. 

„Temperaturi normale”

Potrivit Elinei Pleşca, şefa Centrului Prognoze Meteorologice şi Aeronautice, codul galben emis de Serviciul Meteorologic de Stat va rămâne în vigoare până pe 3 februarie. Valorile minime de minus 20 de grade se înregistrează în jumătatea de nord a ţării o dată la doi-trei ani, respectiv gerul din ultima perioadă este o normalitate. Mai mult, în ultimii 20 de ani, aceste fenomene au devenit mai rare, fiind semnalate o dată la şapte–zece ani. Totuşi temperaturi scăzute au fost înregistrate ultima dată în ianuarie 2010, când gerul a ajuns până la minus 21–minus 31 de grade.

Semnificaţia codurilor meteorologice  

Codul verde nu indică nicio precauţie particulară pentru perioada imediat următoare, dar nu implică o vreme frumoasă sau neapariţia în următoarele zile a unor fenomene meteorologice periculoase ce pot perturba diverse activităţi.
Codul galben se va folosi pentru fenomene meteorologice temporar periculoase pentru anumite activităţi, dar altfel obişnuite pentru perioada respectivă sau zona specificată. Se recomandă urmărirea periodică a evoluţiei fenomenelor meteorologice pentru detalii cu privire la intensitatea fenomenelor în zilele următoare.
Codul portocaliu se aplică acelor fenomene meteorologice prevăzute a fi periculoase, cu un grad de intensitate mare.
Codul roşu se aplică acelor fenomene meteorologice prevăzute a fi periculoase, cu un grad de intensitate foarte mare şi cu efecte dezastruoase.

 

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)