Germania – Grecia, un „sfert” incendiar! // EURO 2012

Sfertul de finală dintre Germania şi Grecia (vineri, ora 21:45) este mai mult decât un simplu meci de fotbal. Nemţii sunt cei mai mari creditori ai Greciei, o ţară aflată aproape de faliment.

Disputa economico-socială dintre Germania şi Grecia se mută pe terenul de fotbal, la EURO. Presa greacă vrea „capul” cancelarului german Angela Merkel. Jucătorii celor două echipe susţin că se gândesc doar la fotbal.

Încă de la tragerea la sorţi a grupelor, nemţii au ştiut că nu au cum să evite o confruntare care urma să dezgroape probleme istorice. Indiferent că adversarul din sferturile de finală ale Euro 2012 s-ar fi numit Rusia, Polonia sau Grecia, istoria ar fi readus în prim-plan amintiri neplăcute. Victoria surprinzătoare a grecilor în faţa Rusiei (1-0) din ultima etapă a grupei A a stabilit duelul dintre Germania şi Grecia, unul apărut în mijlocul unor tensiuni economico-sociale fără precedent între cele două naţiuni. În acest moment, germanii sunt principalii creditori ai grecilor, contribuind cu cea mai mare parte a pachetului de 240 de miliarde de euro oferit de Uniunea Europeană elenilor pentru a preveni falimentul acestora.

„Să îi batem la fotbal pe nemţi”

Presa greacă a intrat deja în febra meciului, iar cotidianul „Goal News” a ales un titlu controversat pentru avancronica partidei: „Vrem capul lui Merkel”. Deşi la prima vedere, declaraţia de război intentată germanilor pare deplasată, grecii văd în sfertul de finală de vineri cel mai bun mijloc pentru a se răzbuna pe nemţi. Ample proteste de stradă au avut loc la Atena şi Salonic în ultimele şase luni împotriva măsurilor de austeritate pe care nemţii le-au impus grecilor. „Nimeni nu ne poate obliga să facem ce nu dorim. Suntem o naţiune independentă”, au spus protestatarii, care au ars steaguri ale Germaniei şi au devastat Banca Naţională a Greciei, pe care au redenumit-o Banca Berlinului. „Să îi batem la fotbal, acolo unde se cred cei mai buni. Ar fi cea mai bună răzbunare”, este mesajul grecilor pentru adversara din sferturile europeanului.

Nemţii joacă doar pe teren

În ciuda dorinţei suporterilor, care i-au numit pe greci „un popor de puturoşi”, jucătorii Germaniei au subliniat că duelul din sferturi nu va fi decât un simplu meci, care trebuie câştigat. „Noi ne gândim exclusiv la ce va fi pe teren şi la echipa Greciei. Vom lăsa deoparte problemele economice. Nu banii joacă pe teren, fotbalul e cel care contează”, a spus selecţionerul Germaniei, Joachim Löw. Nu aceeaşi percepţie o au grecii, care gândesc mult mai războinic. „Acest meci este un bun prilej să ne luăm revanşa în faţa unei ţări care ne-a dictat prea mult ce să facem”, a declarat portarul Greciei, Michalis Sifakis, temperat însă de căpitanul Karagounis, care a spus că grecii vor juca doar pentru suporterii rămaşi în ţară: „Fotbalul e singurul lucru care poate alina suferinţa”.

Nemţii au trecut la contraofensivă: „Următorul faliment e cadou”

Cotidianul Bild a răspuns „aroganţelor” din presa ateniană. Cel mai bine vândut ziar de pe continent n-a avut nici o milă pentru adversarii de vineri: „Dragi greci, dacă aveţi bani în bancomate este pentru că-i băgăm noi. Dar bucuraţi-vă. Următorul faliment, cel fotbalistic, vi-l facem cadou!”.

Nemţii sunt siguri că elenii nu vor mai beneficia de clemenţa dovedită până acum de cancelarul Angela Merkel: „Împotriva lui Joachim Low n-aveţi nici o şansă. De data asta nici salteaua de salvare nu vă mai ajută”.
280 de miliarde de euro a fost ajutorul primit de greci de la UE pentru a evita falimentul