Georgia a anunțat termenele intrării în NATO

Premierul Georgiei Ghiorghi Kvirikașvili și-a anunțat sâmbătă, 26 mai, speranța că intrarea țării sale în NATO va avea loc către 2021. Este pentru prima dată când a fost anunțată asocierea Georgiei la Alianța Nord-Atlantică. Potrivit lui Kvirikașvili, partea georgiană exprimă speranța că comunitatea internațională, în special Alianța Nord-Atlantică, „va găsi forțele, pentru a consolida această decizie importantă”. Premierul georgian a remarcat faptul că această calitate de membru al NATO este dictată de necesitatea consolidării securității țării sale.

„Georgia lucrează în fiecare zi pentru a deveni membru al Uniunii Europene și al Alianței Nord-Atlantice”, a menționat el. Ministrul Afacerilor Externe al Georgiei, Mihail Djanelidze, la rândul său, a declarat că va continua consultările cu partenerii pentru a face reformele necesare intrării în NATO. Ministrul de Stat responsabil de problemele de reconciliere și echitate socială, Ketevan Țihelașvili, a susținut de asemenea declarațiile colegilor săi.

„Scopul nostru este ca intrarea în NATO să fie cât mai rapidă. Sperăm că această cursă a reformelor și tendința, care este ireversibilă în decurs de mai mulți ani, are sprijinul societății și va avea rezultate din punct de vedere al integrării”, a declarat Țihelașvili.

La mijlocul acestei săptămâni, secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a declarat că lucrează la intrarea Georgiei la NATO.