George Simion: „Dacă Plahotniuc ar fi unionist, ar declara unirea”

Deşi au anunţat că intenţionează să organizeze evenimente pentru a sărbători Centenarul Unirii, Guvernul şi Parlamentul Republicii Moldova au luat apă în gură la acest subiect. Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat în septembrie 2017, după o serie de întâlniri cu oficialii de la Bucureşti, că a discutat despre acţiunile privind sărbătorirea Centenarului Unirii „aşa încât să fie organizate mai multe evenimente pe diferite dimensiuni”. Până în prezent, nu a fost dat publicităţii niciun plan de acţiuni în acest sens.

În timp ce subiectul unirii este abordat cu băgare de seamă de politicienii de la guvernare, mai multe raioane conduse de preşedinţi democraţi au anunţat că au declarat ori că sunt în proces de examinare a proiectelor de decizie privind declararea anului 2018 – Anul Unirii. Printre acestea sunt raioanele Ialoveni, Criuleni, Orhei și Cantemir.

Preşedintele raionului Ialoveni, Anatolie Dimitriu, a semnat pe 15 ianuarie o dispoziţie ca toate evenimentele social-culturale să fie încadrate în anul Centenarului Unirii. Imediat după aceasta, socialistul Maxim Lebedinschi, consilierul pe probleme juridice şi relaţii internaţionale al preşedintelui Igor Dodon, a sesizat Serviciul de Informaţii şi Securitate.

Solicitat de JURNAL să ne spună în ce măsură persistă riscul ca Centenarul unirii să ajungă un subiect electoral, liderul Platformei Unioniste, George Simion, a declarat că în cazul raionului Ialoveni decizia este determinată  doar de faptul că aici sunt mulţi unioniştri.

„Acum dacă PD are 90% din administraţia locală, nu putem pune pe seama PD-ului orice lucru bun şi salutar care apare. Se vehiculează însă tot mai des tema Plahotniuc unionist. Mi se pare o invenție: dacă ar fi atât de unionist, de ce nu declară Unirea la o ședință de parlamente comune, pe 27 martie 2018? Doar deține controlul asupra unei majorități din parlament și ar vota, cred eu, în favoarea unirii, și cei din PL și PLDM, care au mai rămas. Astfel, ar fi iertat de păcate. Nu, ei fac chestii simbolice de genul limbii române din Constituție pentru a ține și unioniștii alături de ei. Vrem fapte concrete, decizii de Unire cu valoare juridică”, a declarat Simion.

Potrivit lui, Centenarul Unirii le-a prins nepregătite pe autorităţile de pe ambele maluri ale Prutului. Un program oficial nu există nici măcar la București. „Singurii care avem un astfel de program, pe săptămâni și zile, suntem noi, mediul asociativ, reunit în Alianţa pentru Centenar. Însemnătatea lui istorică face cumva normal ca să fie transformat în miză politică. Hulpavii politicieni și-ar vinde și părinții pentru a rămâne pe funcții”, a adăugat liderul Platformei Unioniste „Acţiunea 2012”.

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu