George Friedman: „Capacităţile Moscovei sunt limitate. R. Moldova rămâne independentă”

[2014.10.13 김?±ë£¡] 미래?™ìž ì¡°ì? ?„리?œë¨¼ 박사. ?œìš¸ ?¬ì˜??

George Friedman, directorul executiv al companiei de informații Stratfor. Foto: koreajoongangdaily.joins.com.

Directorul executiv al companiei de informații Stratfor, George Friedman, a declarat în cadrul unui interviu realizat de un reporter al postului de radio „Europa Liberă” din Belarus că președintele Rusiei, Vladimir Putin, a creat tensiuni în R. Moldova, însă aceasta rămâne independentă. „Au existat îngrijorări în ceea ce ar putea face Moscova balticilor, dar nu s-a întâmplat deocamdată nimic. Ideea anexării Republicii Belarus este fantezistă. Mai întâi, pentru că aceasta se află între Ucraina și Ţările Baltice şi le-ar pune pe autorităţile ruse într-o poziție dificilă, la nord și la sud”, a relevat Friedman.

Mai mult, directorul executiv al companiei Stratfor a calificat Rusia drept un stat vulnerabil într-o confruntare pe termen lung cu Occidentul. „Ea nu a reușit să-și creeze o economie viabilă în baza resurselor petroliere. Depinde de petrol în efortul său de a constitui bugetul de stat, însă este incapabilă să controleze prețul petrolului. China și Europa sunt în proces de slăbire economică și, prin urmare, nu mai pot cumpăra atâta petrol. Statele Unite au devenit un producător major şi, în consecinţă, prețul petrolului va coborî. Cum va reuși să supraviețuiască Rusia într-o lume în care veniturile din energie vor scădea dramatic? Aceasta este adevărata întrebare”, a spus el.

Friedman a evocat faptul că serviciile secrete ruse au fost incapabile să prevină protestele de la Kiev şi să păstreze atitudinea loială a acestuia faţă de Moscova. „Capacitățile Rusiei sunt limitate. Am văzut limitele serviciilor sale de informații în Ucraina. Au crezut că va fi doar o revoltă în estul Ucrainei. Armata rusă are probleme. Nu luptă prea bine în Donbas.”