Petru Bogatu: Geoană sau Băsescu? Nu, Johannis sau Marele Necunoscut!

Acum cinci ani, în ajunul celui de-al doilea tur de scrutin prezidenţial, anticipam într-un editorial că Traian Băsescu îl va învinge pe contracandidatul său Adrian Năstase. Şi asta în ciuda faptului că, după turul 1, cel din urmă avea un substanţial avantaj în faţa celui dintâi.

Astăzi, deşi ambii prezidenţiabili au încheiat prima rundă practic la egalitate de puncte, nu m-aş încumeta să pariez pe victoria preşedintelui în exerciţiu.

Casele de pariuri îl dau învingător pe Geoană

32 la 31 e un scor de baschet după încheierea primei jumătăţi a meciului. Acesta-i procentajul întrunit de Băsescu şi respectiv Geoană în turul 1. Teoretic vorbind, într-o atare situaţie, partida este deschisă oricărui rezultat final. Ca şi în baschet, în alegerile prezidenţiale disputa nu se poate termina la egalitate de puncte. Trebuie să fie un învingător. Cui îi va surâde victoria? Lui Geoană sau lui Băsescu?

Casele de pariuri şi mai mulţi analişti îl dau câştigător pe candidatul PSD. Subsemnatul nu s-ar hazarda să facă astfel de pronosticuri. Băsescu a demonstrat în repetate rânduri că are mentalitate de învingător şi este capabil să încline balanţa în favoarea sa în situaţii în care pare să fie strâns la zid.

Haideţi să încercăm, totuşi, a analiza şansele concurenţilor. De partea lui Mircea Geoană este solidaritatea cvasiunanimă a candidaţilor care au ieşit din cursă. Toţi îl antipatizează sau îl contestă pe Băsescu, suspectându-l că ar avea ticuri autoritariste. Însă atuul candidatului PSD este Crin Antonescu. Acesta a fost votat de peste 20 la sută din totalul alegătorilor, iar dintre aceştia, potrivit sondajelor, cel puţin jumătate sunt dispuşi, la îndemnul favoritului lor, să-l susţină pe Geoană în cel de-al doilea tur de scrutin. Pe Băsescu, în schimb, sunt gata să-l voteze doar 25 la sută din liberali.

Asul de treflă

Sprijinul pentru Mircea Geoană ar putea chiar să crească. Asul de treflă, pe care Crin Antonescu l-a scos din mânecă şi l-a făcut cadou candidatului social-democrat, este Klaus Johannis. Primarul Sibiului, în cazul în care învinge Geoană, urmează să fie desemnat prim-ministru. Mulţi îl compară pe germanul de succes din Transilvania cu regele Carol I. Aşteaptă ca el, aidoma   monarhului din dinastia Hohenzollern, să mute naţiunea într-un punct superior al civilizaţiei în care influenţele prusace îi vor emancipa pe români, descătuşându-le şi impulsionându-le  energiile creative.

Oricum, se pare că o mare parte a electoratului este de bună seamă frapată de primarul Johannis. Impresionaţi de prosperarea Sibiului, de dezinvoltura lui protestantă, de atmosfera occidentală din oraş, îl consideră o alternativă aproape providenţială, un garant al modernizării şi stabilităţii.

În cazul în care va fi desemnat prim-ministru, Klaus Johannis  va avea, probabil, mână liberă să implementeze programul liberalilor care, de departe, pare cel mai chibzuit şi promiţător dintre toate platformele prezidenţiabililor luate laolaltă. Acesta prevede, între altele, liberalizarea pieţei financiar-bancare pentru a stimula circulaţia capitalului, adoptarea monedei Euro în România, ca obiectiv prioritar al politicii monetare, scăderea cotei unice de impozitare, locuri de muncă în zonele defavorizate etc.

O fi aşa sau altfel, Johannis poate să-i aducă lui Mircea Geoană multe voturi dintr-o zonă electorală de centru-dreapta de unde candidatul PSD, în alte condiţii, nu le-ar fi putut lua niciodată. În special, din Transilvania, unde în primul tur a câştigat actualul preşedinte.

Singur împotriva tuturor
De cealaltă parte, Traian Băsescu este singur împotriva tuturor.  Prin războiul pe care l-a purtat cu toate partidele, în afară de PDL, dar şi prin refuzul de a lua în consideraţie poziţia majorităţii parlamentare în ceea ce priveşte desemnarea premierului, el şi-a asumat un handicap electoral şi de imagine care i-a erodat sprijinul populaţiei de care se bucura odinioară.

Se creează impresia că o victorie a lui Băsescu va prelungi lupta interminabilă a preşedintelui cu toată lumea, perpetuând destabilizarea politică actuală care aduce mari prejudicii ţării.  Privit din acest unghi, şeful statului, dintr-un politician previzibil şi coerent, se transformă într-un mare necunoscut care ameninţă să hrănească societatea cu noi surprize, unele dintre ele nu tocmai plăcute.

Incertitudinea pe care o induce Băsescu este marele său dezavantaj. Rămâne de văzut dacă el, şi de data aceasta, ca de multe ori până acum, se va suci spectaculos pe ultima sută de metri şi va produce o minune electorală în care astăzi pare să creadă tot mai puţină lume.

The following two tabs change content below.
Petru Bogatu

Petru Bogatu