Generalul şi icoana

CREDINŢĂ // Nichifor Vasiliev, general în armata rusă, originar din R. Moldova, a restaurat o icoană veche de 400 de ani şi a donat-o bisericii din satul de baştină

După trei decenii de peregrinări, icoana „Sfânta Maria Magdalena”, care are o vechime de peste 300 de ani, a revenit în biserica din satul Olăneşti, raionul Ştefan-Vodă. Obiectul de cult a fost salvat în perioada postbelică de către localnicul Pintilie Vasiliev, care a dăruit-o fratelui său, Nichifor Vasiliev, actualmente general-locotenent în armata rusă. Acesta a reuşit s-o restaureze într-un atelier din Sofrino, regiunea Moscova, înapoind-o bisericii din satul de baştină.

Îngheţaţi, dar fericiţi, privind uimiţi sfânta icoană – aşa arătau toţi olăneştenii prezenţi la revenirea icoanei „Sfânta Maria Magdalena” în biserica din localitate. Alături de localnici au venit şi unele personalităţi cunoscute în Republicii Moldova, oameni care au contribuit la întoarcerea obiectului de cult în biserica din Olăneşti; printre care academicianul Gheorghe Ghidirim, poetul şi deputatul Ion Hadârcă, ex-ministrul Apărării, Valeriu Pleşca, colonelul medic al Armatei Naţionale a RM, Ion Corcimaru, vicepreşedintele companiei „Vinăria Purcari”, Victor Captari.

O podoabă veche în biserică nouă

După ce a fost întâlnită cu pâine şi sare, parohul bisericii, părintele Constantin, a sfinţit icoana „Sfânta Maria Magdalena” în biserică, mulţumind lui Dumnezeu şi celor care au depus efortul pentru readucerea ei în biserica din Olăneşti. Adresându-se tuturor, preotul Constantin a spus că este îmbucurător faptul că, „după mai multe încercări de a ajunge la Olăneşti, o podoabă de demult s-a reîntors în biserica noastră nouă. Este o icoană la care s-au închinat strămoşii noştri în biserica veche, în locul căreia s-a construit templul nou”.

Icoana „Sfânta Maria Magdalena” numără peste trei secole, ea fiind confecţionată înainte de ocuparea în 1812 a teritoriului Basarabiei de către Rusia ţaristă. Icoana a fost salvată de la distrugere în anul 1974, atunci când bisericile erau arse sau transformate în depozite. Opera de artă a fost ascunsă de către o familie de olăneşteni. Primul care a scăpat-o de distrugere a fost Pintilie Nichifor, care a dăruit-o fratelui său, Nichifor Vasiliev (actualmente general-locotenent în armata rusă, doctor habilitat în medicină, membru al Academiei de Ştiinţe Medicale din Federaţia Rusă), acesta păstrând-o cu sfinţenie toţi aceşti ani. Pentru a salva icoana, generalul-locotenentul Vasiliev a luat-o din sat în 1980, restaurând-o în unul din atelierele din Sofrino, regiune a Moscovei.

Generalul Nichifor Vasiliev s-a născut în satul Olăneşti într-o familie de ţărani, fiind în casă doi copii. A absolvit şcoala medie din localitate, apoi Institutul de Medicină din Chişinău şi Facultatea de Medicină Militară în oraşul Kuibîşev. Este doctor în medicină şi profesor universitar. A fost ofiţer-medic în mai multe unităţi militare din Rusia, parcurgând calea de la locotenent până la general-locotenent.

„Nichifor este unica personalitate în RM care a atins acest rang în armata rusă”, ne spune cu mândrie prietenul său Ion Corcimaru.

„Cu Nichifor am fost împreună şi la grădiniţă, şi la şcoală, apoi la Institutul de Medicină din Chişinău, de unde am plecat doctori militari în diferite ramuri. Au trecut mai bine de 40 de ani de când am plecat din Olăneşti, dar, când ne întâlneam, bunul meu prieten îşi aducea mereu aminte de satul natal şi de misiunea pe care o avea faţă de baştină, aducerea icoanei în biserica din Olăneşti”, ne-a mărturisit Ion Corcimaru, colonel-medic în Armata Naţională a RM.
Generalul Nichifor Vasiliev nu a putut fi prezent la sărbătoare din cauza unei boli incurabile cu care luptă în prezent. Prin telefon, domnia sa a transmis tuturor sătenilor să se roage în faţa acestei icoane preţioase, pentru că liniştea sufletească o putem găsi numai la Domnul. Tot el a dat citire unei scrisori adresată preotului bisericii din sat: „Vă scrie o familie de moldoveni, născuţi în satul Olăneşti, în 1947 – Nichifor Vasiliev şi în 1948 – Ina Vasiliev. Am învăţat la şcoală cu litere chirilice, de aceea ne cerem scuze că scriem greu în grafie latină. Am plecat din sat acum 45 de ani şi am făcut lucrul militar în diferite locuri, dar de 30 de ani sunt stabilit cu familia la Moscova. Transmitem această icoană pe care am luat-o cu noi în timpul sovietic la Moscova. Trăim cu speranţa că icoana „Sfânta Maria Magdalena” se va întoarce la locul ei, în satul Olăneşti. (10.03.09)”

Sâmbăta s-a transformat într-o adevărată zi de duminică

Printre sătenii prezenţi la revenirea icoanei a fost şi profesorul de limba română şi dirigintele de clasă al generalului, Mihail Ciobanu, în vârstă de 83 de ani, care a menţionat că „era un băiat deştept şi talentat, prezent la toate întrecerile sportive. Mă mândresc cu faptul că elevii mei au devenit personalităţi”.

Nichifor Vasiliev a încercat de mai multe ori să aducă icoana Sfintei Maria Magdalena în satul de baştină, dar aceasta a fost arestată de mai multe ori la vamă, a menţionat vicepreşedintele companiei „Vinăria Purcari”, Victor Captari, care a avut un aport considerabil la readucerea obiectului de cult în Olăneşti. „Mulţumesc Domnului că mi-a dat şi mie o mică parte de cinste şi onoare ca să ating această icoană valoroasă”, spune Victor Captari.

„Această zi de sâmbătă a răposaţilor s-a transformat într-o adevărată zi de duminică. Icoana „Sfânta Maria Magdalena” are mai multe mesaje către noi, care sunt transmise de secole. Această zi este şi o lecţie de pedagogie pentru cei mici prezenţi aici. Icoana aceasta este o operă cum sunt puţine în cultura creştinismului. Semnificaţia o vedem în pictura ei, iar cel care a lucrat-o a avut o revelaţie de la Dumnezeu ca să o vadă pe Maria Magdalena într-un mod inedit, cum nu am mai văzut-o nicăieri în altă biserică a lumii”, conchide poetul Ion Hadârcă.

O dinastie de medici

„Nu uitaţi drumul spre biserică, rugaţi-vă pentru viitorul copiilor noştri, pentru că de aici se naşte acea bunăstare la care tindem şi-o dorim”, a îndemnat enoriaşii ex-ministrul Apărării, Valeriu Pleşca. „Acest gest este unul de fidelitate faţă de creştinismul nostru, faţă de localitatea noastră. Să venim cât mai des la biserică”, a spus verişoara şi colega de clasă a lui Nichifor Vasiliev, medic la Centrul Medical Creştin „Emanuil” din Ştefan-Vodă, Maria Pălărie. Potrivit ei, câteva generaţii ale familiei Vasiliev sunt medici de profesie, ajungând la peste 20 de specialişti în diferite domenii ale medicinei. Chiar şi cei doi copii ai lui Nichifor Vasiliev sunt medici.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)