Generalul Papuc, învinuit de delapidări

Fostul ministru de Interne, generalul Gheorghe Papuc, este tot mai solicitat să compară în faţa organelor de anchetă. Astfel, săptămâna trecută a fost audiat de Judecătoria Centru, fiind învinuit de neglijenţă în serviciu în timpul protestelor din aprilie 2009, soldate cu moartea lui Valeriu Boboc. Miercuri, a fost chemat deja de procurorii de la Procuratura Anticorupţie, pentru a fi pus sub învinuire pentru abuz în serviciu şi pentru a fi înştiinţat că are interdicţia de a părăsi ţara.

Procuratura Anticorupţie anchetează activitatea fostului ministru de Interne în perioada ianuarie 2004 – 12 februarie 2008. Potrivit procurorilor, Papuc a acţionat sub pretextul necesităţii utilizării în scopuri operative a încăperilor amplasate pe strada Zelinski 15 din municipiul Chişinău şi a încheiat cu directorul Sanatoriului „Constructorul” contracte de arendă a unor încăperi ale respectivei instituţii.

Fără a utiliza aceste spaţii în scopuri operative, Gheorghe Papuc a dispus transmiterea încăperilor arendate de la SPB „Constructorul” în folosinţa comitetului raional Botanica al PCRM. Astfel, prin aceste acţiuni, interesele publice au fost prejudiciate în valoare totală de peste 503.000 de lei. Aceşti bani, potrivit procurorilor, au fost achitaţi de MAI pentru arenda încăperilor nominalizate şi plata serviciilor comunale.

Gheorghe Papuc mai este învinuit de procurori de faptul că, la 3 decembrie 2005, contrar prevederilor legale, a dispus transmiterea în folosinţa fracţiunii parlamentare a PCRM a unui automobil model RAF-2203, aflat în gestiunea MAI. Autoturismul a fost utilizat în intervalul 2005–2009 pentru necesităţile fracţiunii parlamentare a PCRM, acţiuni prin care bugetul MAI a fost prejudiciat de circa 326.000 de lei.

Generalul care obişnuia să vină cu întârziere de peste o oră la aceste înfăţişări a apărut, miercuri, cu două minute înainte de ora stabilită. Acesta a coborât repede din maşină, a schiţat un zâmbet la vederea jurnaliştilor şi s-a îndreptat spre sediul procuraturii, refuzând să facă declaraţii.

Peste 13 minute, fostul ministru a coborât în grabă scările Procuraturii Anticorupţie, dar de această dată nu mai zâmbea. Acesta a declarat că se consideră nevinovat şi o va demonstra în instanţa de judecată. „Nu am folosit banii ministerului în scopuri personale sau în favoarea unui partid, inclusiv a Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM). Banii au fost valorificaţi conform destinaţiei, conform legii”, a menţionat generalul.

Referindu-se la maşina RAF-2203 a MAI, acesta a declarat că nu a dat-o în folosinţa fracţiunii PCRM. „Maşina a fost utilizată pentru acte de binefacere la uzinele (aziluri – n.a.) de bătrâni, casele de copii şi trebuie de mulţumit pentru acest lucru, dar nu altceva”, a adăugat Papuc.

Marina Liţa

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)