Generalii Papuc şi Botnari ar putea să scape doar cu amenzi în legătură cu protestele din 7 aprilie

Părinţii tinerilor decedaţi continuă să bată la uşile instanţelor

Fostul ministru al Afacerilor Interne, Gheorghe Papuc, şi fostul comisar general Vladimir Botnari riscă de la 2 până la 7 ani de închisoare sau o amendă de până la 16 mii de lei pentru neglijenţă în serviciu soldată cu decesul lui Valeriu Boboc şi cu alte urmări grave.

Procuratura Generală a anunţat la începutul acestei săptămâni că a finalizat ancheta în respectiva cauză penală, după efectuarea acţiunilor de urmărire penală, iar faptul a fost comunicat oficial persoanelor nominalizate şi apărătorilor.

Săptămâna viitoare, învinuiţilor Gheorghe Papuc şi Vladimir Botnari, conform legislaţiei în vigoare, le vor fi prezentate, pentru a lua cunoştinţă, materialele urmăririi penale, aceasta fiind ultima acţiune procesual-penală înainte ca dosarul să fie trimis în judecată.

La 3 martie curent, în legătură cu desfășurarea anchetei, procurorii au aplicat interdicția de părăsire a țării lui Gheorghe Papuc și Vladimir Botnari. Anterior, foştii demnitari au declarat că în timpul evenimentelor din aprilie au acţionat în conformitate cu legea.

Victor Boboc, tatăl lui Valeriu Boboc, a declarat pentru JURNAL că aştepta mai demult ca procurorii să facă o legătură între neglijenţa în serviciu şi decesul fiului lor.

„Suntem pregătiţi să ne apărăm în instanţă. A trecut aproape că un an de la protestele din aprilie. Cred că celor doi generali trebuia mai demult să li se incrimineze acest lucru. Cineva trebuie să răspundă pentru ceea ce s-a întâmplat în aprilie 2009”, a spus el.

Au solicitat serviciile unui avocat

Recent, şi familia lui Eugen Ţap, tânărul în vârstă de 26 de ani din Soroca decedat în condiţii suspecte în perioada protestelor, a solicitat serviciile unui avocat, decisă să afle adevărul despre moartea fiului lor.

Avocatul Valeriu Pleşca, cel care apără şi interesele familiei lui Valeriu Boboc, ne-a informat că familia lui Eugen Ţap i s-a adresat la finele săptămânii trecute. Părinţii băiatului nu sunt de acord cu versiunea oficială a decesului care constată că fiul lor s-ar fi sinucis. „Familia este de acord cu exhumarea corpului fiului lor”, a precizat avocatul.

Anterior, Andrei Ţap, tatăl tânărului decedat, a declarat pentru JURNAL că poliţia nu le-a putut prezenta nicio dovadă, nicio fotografie de la locul unde l-ar fi găsit pe Eugen, deşi trebuia să facă acest lucru. „Am primit doar o scrisoare din partea procurorului de Râşcani, Oleg Rusu, care ne anunţa că, la 26 iunie 2009, a fost emisă o ordonanţă de neîncepere a urmăririi penale pe motiv că fiul nostru s-ar fi sinucis”, ne-a spus tatăl tânărului decedat. La fel, Olga Ţap, mama băiatului, ne-a spus că nicio clipă n-a crezut că fiul ei s-ar fi spânzurat cu un şiret.

Originar din Soroca, Eugen Țap avea 26 de ani și era sportiv. Cadavrul lui a fost transportat acasă într-un sicriu ermetizat, trupul aflându-se într-o stare avansată de putrefacție. Presa de la Chișinău a scris că Eugen Tap a murit în urma violențelor din 7 aprilie. Procuratura și Centrul de Medicină Legală au dezmințit aceste informații, declarând că tânărul s-ar fi spânzurat cu șireturile de la bocanci

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu