Gdanskul umanizează Chişinăul

Pictura murală de pe bulevardul Dacia 30/1 a fost realizată de artişti polonezi de la Școala de Pictură Murală din Gdańsk, fondată de Rafał Roskowiński şi Jacek Zdybel

O alternativă artistică pentru blocurile anoste din zona gri

Cinci artişti polonezi de la Şcoala de Pictură Murală din Gdansk, Polonia, vor să transpună viaţa culturală urbană din oraşul polonez în cartierul Botanica al capitalei prin promovarea picturii murale. În prezent, peste 40 de picturi murale cu tematici diferite animă blocurile din cartierul Zaspa. În cartierul Botanica, vineri, 7 iunie, a fost inaugurată a doua pictură murală care reprezintă un cerb – simbol al vitalităţii, renaşterii, puterii şi libertăţii.

Pictura a fost realizată de un grup de artişti polonezi de la Şcoala de Pictură Murală din Gdansk în colaborare cu Radu Dumbravă, student la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău (AMTAP). Inspirat de numele cartierului Botanica, proiectul va pune în evidenţă latura decorativă a picturii murale.

Prezent la eveniment, ambasadorul Poloniei în RM, a comunicat că evenimentul uneşte cultura a două state, precizând că în Polonia sunt mai des întâlnite picturile murale. „Cu asemenea elemente se îmbogăţeşte oraşul Chişinău şi cred că această pictură va fi apreciată de toţi chişinăuenii şi vizitatorii lui”.

„Solidaritatea” aduce libertate şi expresivitate

Potrivit directorului adjunct al Institutului Polonez din Bucureşti (IPB), Natalia Mosor, scopul proiectului, iniţiat de IPB este revitalizarea vieţii sociale şi culturale a cartierelor respective şi promovarea artei urbane. Acesta este al doilea proiect realizat la Chişinău.

Anul trecut, artiştii din Polonia Rafał Roskowiński și Wojciech Woźniak de la Şcoala de Pictură Murală din Gdańsk, împreună cu artistul moldovean Alberto Şveţ, au realizat o primă pictură murală pe un perete al blocului de pe bd. Dacia nr. 28 din Chişinău, a cărei temă a fost Mişcarea „Solidaritatea”.

Picturile murale din Zaspa

„Anul acesta, am încercat să ne inspirăm mai mult şi de denumirea cartierului. Din acest considerent, chişinăuenii pot vedea în această pictură un cerb într-o împrejurare naturală. Artiştii au vrut să pună accent mai degrabă pe partea decorativă a picturii murale”, spune Natalia Mosor.

După spusele Nataliei Mosor, în Polonia, pictura murală s-a dezvoltat în ultimii ani într-un mod deosebit. „ La Gdansk, în cartierul Zaspa – un cartier de blocuri, s-au făcut mai mult de 40 de picturi murale. Artiştii din Polonia care au venit pentru a realiza această pictură sunt chiar de acolo. Este deja o tradiţie foarte bine dezvoltată în Polonia, ceea ce vrem să prindă şi la moldoveni, anume la acest gen de artă”, a explicat directorul adjunct al IPB.

De ce pictura murală?

„Pictura murală este ceva frumos în special în zonele mai triste, din cauza blocurilor a căror arhitectură nu este atrăgătoare, mai ales cu timpul. În aceste cartiere impregnate de griul epocii apuse, pictura murală aduce o nouă viaţă. Poate şi pentru locuitorii cartierului va deveni un punct de reper estetic. Vor ajunge să spună, cu timpul, „să ne întâlnim „La Cerbul”, a mai spus Natalia Mosor, care speră că această reprezentare se va integra în atmosfera cartierului Botanica. De la ea aflăm că proiectul a fost cofinanţat din fondurile Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional din Polonia, care a suportat 90 la sută din toate cheltuielile, plus un ajutor de 25 de mii de lei din partea Primăriei municipiului Chişinău.

Colaborare moldo-poloneză

Pictura murală de pe bulevardul Dacia 30/1 a fost realizată de artişti polonezi de la Școala de Pictură Murală din Gdańsk, fondată de Rafał Roskowiński şi Jacek Zdybel. Sub îndrumarea lui Roskowiński şi Zdybel, tinerii polonezi au realizat pictura timp de zece zile. Astfel, tinerii artişti polonezi Justyna Posiecz-Polkowska, Anna Taut și Wojciech Woźniak, alături Rafał Roskowiński şi Jacek Zdybel, au muncit cot la cot cu moldoveanul Radu Dumbravă, student în anul III, la AMTAP, secţia pictură murală. El spune că a fost o plăcere să lucreze alături de artiştii polonezi, care pun mult suflet în ceea ce fac. Radu a pictat pentru prima oară în exterior, pentru că de obicei pictează interioarele bisericilor.

De menţionat că la Bucureşti încă nu s-a realizat o asemenea pictură murală. După lucrarea de la Chişinău, tinerii artiştii polonezi vor merge în capitala României pentru a realiza prima pictură murală cu un alt subiect – prietenia polono-română. În acest an, s-au împlinit două decenii de la semnarea unui tratat de prietenie dintre Polonia şi România.

Victoria POPA