Gazul strategic şi „problemele de sistem” din RM

_DSC9625Construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni este tărăgănată pe teritoriul Republicii Moldova, riscând să fie finisată peste termenul anunţat de Guvern

Lucrările la gazoductul de importanţă strategică Iaşi-Ungheni s-au împotmolit. Deşi autorităţile au anunţat cu aplomb drept termene de încheiere a lucrărilor mai întâi luna decembrie a anului trecut, când au fost finisate lucrările în partea dreaptă a Prutului, şi apoi luna martie curent, acestea riscă să se întindă până la mijlocul verii în cazul dacă nu vor fi eliminate problemele de asigurare a lucrărilor cu oameni şi utilaj.

Şi aceasta chiar dacă segmentul de gazoduct pe teritoriul Republicii Moldova este de patru ori mai scurt decât pe teritoriul României. Premierul Leancă a explicat tergiversarea prin anumite „probleme de sistem”. „La noi, durează ceva, fiindcă şi în acest proiect am constatat probleme de sistem”, a declarat Leancă pentru rfi.ro. JURNAL a încercat să identifice „problemele de sistem” invocate de premierul Leancă.

Subantreprenori din Republica Moldova

Potrivit contractului semnat între Guvernul Republicii Moldova şi SRL „Habau PPS Pipeline Systems”, ultimul urmează să construiască o secțiune de conductă de interconectare a gazului pe teritoriul Republicii Moldova, cu o lungime de aproximativ 11 km, inclusiv două puncte de trecere a cursurilor de apă și a căilor de comunicare (trei drumuri și o cale ferată), o stație de măsurare a gazelor, să instaleze filtre și separatoare, utilaje de reducere a presiunii, de măsurare, de siguranță, de protecție etc.

Pentru efectuarea acestor lucrări, antreprenorul general SRL „Habau PPS Pipeline Systems” a contractat trei subantreprenori din Republica Moldova. E vorba de SRL „Promintergaz”, SRL „Polimer Gaz Conducte” şi SRL „Javelin N.A.”. Potrivit informaţiilor noastre, nu se realizează, conform graficului, mai multe lucrări, şi anume lucrările de construcţie a conductelor pe sub râul Prut, pe sub calea ferată şi pe sub drumuri. Totodată, n-au fost depuse actele necesare la ÎS „Moldova Standard”, pentru legitimarea materialelor şi utilajelor folosite în cadrul proiectului. Mai mult, subantreprenorii nu dispun de unele materiale, de tehnică şi de numărul necesar de angajaţi.

Subantreprenori cu păcate pe timpul guvernării comuniste

Conform datelor de la Camera de Înregistrări de Stat, unul dintre subantreprenorii angajaţi la construcţia tronsonului, SRL „Promintergaz”, a fost înfiinţat în 2006. În calitate de fondatori figurează Cristina Cifliclii şi Efrosinia Uscani. Responsabili din cadrul ANRE ne-au informat că nu ştiu prea multe despre acest SRL, decât că, în perioada guvernării comuniste, s-ar fi împotmolit în datorii. Numele întreprinderii figurează într-un act de control al activităţii SRL „Chişinău Gaz” pentru anii 2007–2009, unde sunt examinate lucrările de gazificare efectuate de această întreprindere la o întovărăşire pomicolă din preajma satului Vatra. Antreprenorului i se impută că a efectuat lucrări cu abateri de la legislaţie şi că a majorat nejustificat costul lucrărilor cu 142 de mii de lei.

01.08.2013   Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, în cadrul vizitei efectuate în raionul Ungheni pentru a se asigura că pregătirile pentru lansarea construcţiei gazoductului Ungheni-Iaşi vor fi finalizate în termen.

01.08.2013 Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, în cadrul vizitei efectuate în raionul Ungheni pentru a se asigura că pregătirile pentru lansarea construcţiei gazoductului Ungheni-Iaşi vor fi finalizate în termen.

SRL „Polimer Gaz Conducte”, potrivit Camerei de Înregistrări de Stat, a fost fondată în 1999. Aceasta îi are în calitate de fondatori pe Alexandru Ciocan (28%), Vladimir Sorocovici (32%), Serghei Cocîrlă (20%) şi Sergiu Gantea (20%).

Numele întreprinderii figurează într-un raport al Curţii de Conturi în cadrul căruia este examinată cheltuirea banilor din Fondul Ecologic Naţional în perioada anilor 2007-2009.

Firma a fost antrenată în lucrări de montare a apeductului Micăuţi–Străşeni, la reconstrucţia apeductului din Olăneşti, Ştefan-Vodă, şi la cel din Copanca, Căuşeni. În raport se arată că la Străşeni a majorat nejustificat valoarea lucrărilor cu 436 de mii de lei, bani acordaţi din mijloacele Fondului Ecologic Naţional. În al doilea caz, prin majorarea coeficienţilor la materialele procurate de la antreprenorul general, cu 75 de mii de lei, iar în al treilea caz, cu 138 de mii de lei.

În cadrul proiectului de construcţie a gazoductului Iaşi–Ungheni, firma va efectua analiza calităţii lucrărilor efectuate de SRL „Promintergaz”. Cel de-al treilea subantreprenor, SRL „Javelin N.A.”, a fost înregistrat în 2000 şi e specializat în lucrări de amenajare a teritoriului. În cadrul proiectului de construcţie a tronsonului de gazoduct pe teritoriul RM va fi antrenat de asemenea în lucrări de amenajare a teritoriului.

„Lucrările ar putea fi stopate în zece zile”

Directorul SRL „Promintergaz”, Valentin Cristev, ne-a rugat de la bun început să vorbim în limba rusă, motivând că nu înţelege „prea bine” româneşte. Potrivit acestuia, dacă procurarea materialelor necesare pentru construcţia tronsonului de gazoduct pe teritoriul Republicii Moldova ar fi fost încredinţată firmei sale, principalele lucrări de construcţie a gazoductului pe teritoriul RM ar fi fost încheiate ca şi în România – pe 1 ianuarie. „Nu este adevărat că nu dispunem de tehnică şi de numărul necesar de angajaţi. Partea română este de vină, ea nu ne oferă la timp materialele necesare pentru lucrări. E vorba de tuburi de protecţie şi de ţevi cu destinaţie de schimbare a direcţiei conductei, pe care promit să le aducă încă din august. Ieri, am început pregătirea lucrărilor pentru săpăturile pe sub calea ferată. Dar dacă nu ne vor fi aduse materialele necesare în zece zile, lucrările vor fi stopate”, spune Cristev. Dacă iniţial s-a convenit ca firma în cauză să realizeze lucrări de construcţie a tronsonului de gazoduct pe sub râul Prut, între timp, antreprenorul general a luat o altă decizie, şi anume că partea română va efectua aceste lucrări.

Cristev a mai precizat că firma sa are experienţă în domeniu şi că a lucrat la mai multe proiecte de construcţie a gazoductelor, în special pe teritoriul Găgăuziei.

Sursa: moldova24.info

Sursa: moldova24.info

Un nou grafic motivat de deficitul de materiale

JURNAL a solicitat Ministerului Economiei să explice de ce se tergiversează lucrările pe teritoriul Republicii Moldova. Însă reprezentanţii ministerului au declarat că lucrările n-ar fi stagnat deloc(!). „Până la 15 ianuarie, au fost sudaţi 6260 de metri de țevi ale conductei și efectuate lucrări de terasament pe lungimea de 5 mii metri sau jumătate din traseul gazoductului. De asemenea, au început lucrările de betonare a fundației sub stația de măsurare a gazelor și construcția drumului de acces.

Totuși s-a constatat că antreprenorul și-a concentrat eforturile pe segmentul românesc al conductei, care a fost deja finalizat, iar pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate abateri de la graficul stabilit al lucrărilor. Astfel, antreprenorul a prezentat un nou grafic de aprovizionare cu materialele necesare realizării proiectului, care prevede încheierea lucrărilor de construcție până în luna iulie. Sperăm că efectul întârzierilor poate fi diminuat printr-o mobilizare a eforturilor, astfel încât gazoductul să fie dat în exploatare în termenele stabilite inițial”, ne-a informat Eugeniu Viţu, şeful serviciului de presă al Ministerului Economiei.

Încercarea noastră de a afla care e valoarea penalizării pentru depăşirea termenului de executare a lucrărilor din vina contractorului a rămas fără răspuns. Ministerul Economiei a evitat s-o numească, amintind doar că a convocat antreprenorul general la mijlocul lunii ianuarie şi, repetat, la începutul lunii februarie, pentru a-i cere urgentarea lucrărilor de construcţie a gazoductului.

La rândul său, antreprenorul general, S.C. HABAU PPS Pipeline Systems S.R.L, solicitat de JURNAL să explice tărăgănarea lucrărilor, a menţionat: „Din cauza condiţiilor meteo, ritmul nu a fost cel estimat, dar se fac eforturi pentru respectarea termenelor prevăzute în contract”.

În ce priveşte selectarea subantreprenor, aceasta s-a făcut în funcţie de „licenţă, experienţă şi oferta tehnico-comercială”, a notat managerul responsabil de proiect Ionela Dănilă. Antreprenorul a refuzat să răspundă la întrebarea privind penalităţile pe care riscă să le suporte, invocând confidenţialitatea contractului.

Svetlana COROBCEANU, Ilie GULCA

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)