Gazul care ne uneşte

Şefului Direcţiei generale securitate şi eficienţă energetică din cadrul Ministerului Economiei, Vadim Ciobanu: „Nu este necesar nici un acord de la Gazprom pentru construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni”

De la vorbe la fapte. După aproape trei ani de discuţii, şantierul conductei ce urmează să livreze gaz dinspre România spre Republica Moldova a fost deschis oficial la Ungheni. „Vreau să cred că, la anul, când locuitorii de aici vor avea acces la un gaz mai ieftin, în casele lor, în fabrici, acel moment va fi mai important decât 1000 de vorbe”, a menţionat prim-ministrul român Victor Ponta înainte de a apăsa împreună cu omologul său Iurie Leancă şi comisarul European pentru Energie, Guenther Oettinger, butonul inaugurării şantierului.

Întrebarea pe care şi-o pun mai toţi este: va avea oare R. Moldova gaz natural la un preţ mai mic? Potrivit şefului Direcţiei generale securitate şi eficienţă energetică din cadrul Ministerului Economiei, Vadim Ciobanu: „Dacă este competiţie, logic, va influenţa preţurile”. Expertul IDIS „Viitorul”, Viorel Chivriga, a declarat pentru JURNAL că nu atât preţurile ar trebui să ne preocupe, cât independenţa energetică care poate fi posibilă odată cu livrarea gazelor din România, astfel reducându-se dependenţa R. Moldova de Moscova. „Să ne amintim de anul 2009, când au fost sistate livrările de gaz din Rusia către R. Moldova. Atunci o bună parte din agenţii economici au rămas pe brânci, iar consumatorii casnici au simţit pe pielea lor ce înseamnă lipsa de resurse energetice. Conectarea la reţelele de gaz din România vor reduce dependenţa de Rusia, dependenţă care este folosită ca instrument de şantaj. Acum câţiva ani, IDIS „Viitorul” a realizat un studiu prin care am reliefat că R. Moldova a ratat mai multe posibilităţi de a beneficia de gaz natural mai ieftin, cum ar fi livrările din România şi Kazahstan. Acest lucru s-a reflectat negativ asupra mai multor categorii ale populaţiei, asupra creşterii economice. Acum putem să insistăm la nesfârşit că România nu are resurse energetice mai ieftine şi asta nu este corect. Atunci când discutăm despre unele schimbări de anvergură în ceea ce priveşte independenţa energetică, trebuie să privim cu doi-trei paşi înainte”, a menţionat expertul.

„E important să fie gaz”

Amintim că în 2011, ministrul economiei, Valeriu Lazăr, declara pentru postul de radio Europa liberă că, pentru construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni, Chişinăul trebuie să obţină şi acordul concernului rus Gazprom care gestionează reţeaua de conducte din R. Moldova prin întreprinderea mixtă Moldovagaz, în care deţine 50% de acţiuni. În condiţiile în care Gazprom este unicul furnizor de gaze în Republica Moldova, experţii IDIS „Viitorul” consideră că Rusia nu va accepta „concurenţa românească” pe piaţă.

„Nu este necesar nici un acord de la Gazprom. La etapa când a fost proiectat gazoductul Iaşi-Ungheni, s-au luat toate avizele necesare, inclusiv de la întreprinderile Moldovagaz. Se reglementează legislaţia naţională şi nu-i vizează pe Gazprom. Conducta Iaşi-Ungheni va fi conectata la reţeaua naţională de gaz, sistemul nostru nu aparţine doar Moldovagaz. Va fi un operator suplimentar pentru acest gazoduct şi va activa conform condiţiilor şi regulilor pieţei. Cea mai mare problemă este să fie gaz”, ne-a declarat şefului Direcţiei generale securitate şi eficienţă energetică din cadrul Ministerului Economiei, Vadim Ciobanu.

Deşi, deocamdată, nici România nu îşi asigură 100% necesarul de gaze, având nevoie de exporturi, oficialii de peste Prut ne dau asigurări că, începând cu anul viitor, România va începe livrarea de gaz spre R. Moldova. „Toţi cei responsabili m-au asigurat că gazoductul va fi finalizat la timp, până la sfârşitul anului, iar la anul va intra în funcţiune”, a promis premierul român Victor Ponta.

Livrarea gazelor e primul pas, urmează asigurarea cu energie electrică

Contactat de JURNAL, expertul Oazu Nantoi a menţionat că Gazprom-ul nu are motive să se supere pe R. Moldova, invocând faptul că timp de doi ani nu avem un contract cu „gigantul rus”. Amintim că vechiul contract de livrare a gazelor din Rusia a expirat încă la finele lui 2011 şi a fost prelungit de mai multe ori, fără ca părţile să convină asupra semnării unui nou contract. Actualul termen pentru contractul de furnizare a gazelor expiră la 31 decembrie 2013.

Proiectul de construcţie a conductei de gaz Iaşi-Ungheni, care va avea o lungime de peste 43 de km şi o capacitate de 1,5 miliarde de metri cubi de gaz natural anual, are un buget de aproximativ 27 de milioane de euro, din care 7 milioane de euro reprezintă contribuţia financiară a Uniunii Europene.

Invitat la inaugurarea construcţiei gazoductului Iaşi-Ungheni, comisarul European pentru Energie, Guenther Oettinger, a subliniat că tot cu bani europeni se pot finanţa şi alte proiecte de interconectare a României cu Republica Moldova, nu doar pentru gaze, ci şi pentru energie electrică.

Svetlana Panţa

 

The following two tabs change content below.