„Gazprom”-ul ne ţine în şah

Ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a fost audiat în cadrul Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe pe marginea negocierilor privind semnarea unui nou contract între „Moldovagaz” şi „Gazprom”. Viceprim-ministrul a menţionat că în cel mai rău caz Republica Moldova va achita, începând cu anul viitor, acelaşi preţ pentru gazul rusesc ca şi în prezent – 400 de dolari pentru o mie de metri cubi, iar în cel mai bun caz preţul se va diminua. Totuşi, Valeriu Lazăr nu poate oferi mai multe informaţii până nu va fi semnat noul contract.

Actualul contract, semnat în 2006, expiră la 31 decembrie 2011. Potrivit acestuia, preţul gazelor naturale ruseşti plătit de Republica Moldova trebuia să se majoreze treptat, astfel încât în anul 2011 să se egaleze cu cel european. În primul trimestru al anului 2011, RM a achitat pentru gazele naturale ruseşti 292,9 dolari pentru o mie metri cubi, în trimestrul doi – 323 de dolari, iar de la 1 octombrie plăteşte peste 400 de dolari pentru o mie de metri cubi.

Ministrul Economiei a relatat că tratativele din 9-10 decembrie privind semnarea noului contract au fost stopate la inițiativa „Gazprom”-ului. Gigantul rus a condiționat revenirea la masa negocierilor prin clarificarea poziției Republicii Moldova faţă de implementarea pachetului energetic III al Uniunii Europene. „Astăzi (miercuri – n.a.), doi reprezentanți ai Ministerului Economiei se aflăla Bruxelles, unde, la o reuniune în domeniul energetic, vor anunța despre intenția autorităților dela Chișinău de a implementa pachetul energetic III, respectând însă patrimoniul concernului rus”, a punctat Valeriu Lazăr.

Viceprim-ministrul Valeriu Lazăr a subliniat că Republica Moldova va implementa în continuare pachetele II şi III din politica energetică a Uniunii Europene. JURNAL precizează că Republica Moldova a aderat oficial la pachetele energetice II şi III ale Uniunii Europene cu scopul de a se integra în spaţiul energetic european. Conform pachetului energetic III, în Republica Moldova nu va fi doar un furnizor şi un distribuitor de gaze naturale şi energie electrică. Astfel, „Gazprom” nu va mai fi singurul furnizor de gaze în Republica Moldova.

Vadim VASILIU

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)