Gazeta: „Transnistria este în panică din cauza că Moscova pierde controlul în regiune”

Publicaţia rusească „Gazeta” scrie că Rusia ar pierde controlul în Transnistria în special după refugierea fostului pretins preşedinte al republicii moldoveneşti nistrene la Chişinău. Reprezentanţi ai actualei conduceri de la Tiraspol au declarat pentru această publicaţie rusească că regretă faptul că Moscova nu a intervenit ca să pună capăt conflictului dintre Guşan, patronul Sheriff, şi Şevciuk, fostul lider de la Tiraspol, iar acest lucru este în avantajul Chişinăului.

„Apartamentul în care locuieşte Şevciuk la Chişinău este păzit permanent de către agenţi de securitate în civil. Aceiaşi agenţi îl însoţesc pe Şevciuk în timpul deplasării sale prin oraş, cu un automobil Mercedes GLE 450”, precizează autorul, citând presă de la Chişinău.

Publicaţia rusească mai afirmă că Şevciuk, în perioada mandatului său stânga Nistrului, a stabilit relaţii bune cu oligarhul Vladimir Plahotniuc, iar ultimul ar putea să folosească acum această relaţie pentru a pune presiune asupra Transnistriei în interesul Chişinăului.

Gazeta.ru îşi face griji pentru influenţa rusească în R. Moldova şi Transnistria: „Situaţia poate fi tristă şi acest lucru creează tendinţe de panică în Transnistria: ‚Rusia, vorbind cinstit, nu rezolvă nimic acum în Transnistria. Aceasta s-a retras din procesele ce se desfăşoară aici, în regiune”, citează publicaţia o sursă apropiată de conducerea republicii. Orientarea spre Rusia în Transnistria este doar un peisaj. Mâine republica se poate reorienta spre UE, dacă va trebui. Aceasta ţine de interesele holdingului „Sheriff”’, scrie publicaţia.

Potrivit acesteia, Sheriff-ul lui Victor Guşan exercită actualmente o mare influenţă în regiune. Vadim Krasnoselski, care deţine postul de preşedinte al rmn, se consideră un apropiat al holdingului. „Sheriff putea anterior să influenţeze doar situaţia economică, odinioară foştii preşedinţi erau independenţi faţă de această companie”, precizează autorul.

Acesta insinuează că tergiversarea deschiderii postului de control moldo-ucrainean la Cuciurgan ar fi fost legat de intenţia Chişinăului de a obţine schimbarea pacificatorilor ruşi cu o misiune civilă în Transnistria.

Amintim că astăzi, 17 iulie, a fost inaugurat postul de control comun moldo-ucrainean la Cuciurgan.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)