Gazeta de perete a casei de nebuni: De ce 9 mai trebuie marcat pe 15 mai

Europa Liberă: Rămânând în zona 9 mai, Uniunea Europeană, totuşi, înţelege ce câmp minat există în Republica Moldova. Bunăoară a hotărât să serbeze Ziua Europei la 15 mai, şi nu pe 9 mai, tocmai ca să evite exploziile exagerate în discuţiile publice.

Nicu Popescu: „Acum trei ani, în Moldova nici nu se discuta această sărbătoare, Ziua Europei de pe 9 mai. Deci asistăm la un proces de reajustare psihologică a societăţii moldoveneşti şi de obişnuire crescândă a societăţii cu această Zi a Europei. Evident că după ce s-a sărbătorit cu atâta fast Ziua Victoriei de 9 mai timp de atâtea zeci de ani, lucrurile, inclusiv în psihologia şi abordarea societăţii a acestor zile, nu se vor schimba peste noapte. Pentru o bună parte din cetăţeni 9 mai este predominant Ziua Victoriei. Şi este absolut normal ca să se dorească evitarea unui conflict dintre aceste două date simbolice.

În plus, cred că în cazul Republicii Moldova se mai şi face o anumită distincţie artificială dintre aceste două sărbători. Ori trebuie să înţelegem foarte clar de ce Ziua Europei este 9 mai. În 1950, ministrul de Externe de atunci al Franţei, Robert Schuman, a făcut declaraţia, care a stat la sursa procesului de integrare europeană şi a Uniunii Europene. Şi Robert Schuman a făcut această declaraţie de lansare a Uniunii Europene în ziua sfârşitului celui de-al doilea război mondial”.

Europa Liberă: Adică are o legătură directă.

Nicu Popescu: „Deci, Ziua Europei are loc pe 9 mai anume din cauza faptului că războiul doi mondial s-a terminat pe 9 mai. Deci, într-un fel, şi ziua Europei, şi Ziua Victoriei şi ziua sfârşitului celui de-al doilea război mondial vin din acelaşi eveniment”.

Europa Liberă: Da, sunt perfect compatibile.

Nicu Popescu: „Sunt perfect compatibile şi este o continuitate logică dintre integrarea europeană, care, la urma urmei, a fost lansată ca proces pentru a evita perspectiva unui nou război pe continentul european. Acest conflict simbolic dintre aceste două sărbători cred că este mai degrabă o deformare locală. Pentru că cel puţin în Uniunea Europeană legătura dintre Ziua Europei şi ziua sfârşitului celui de-al doilea război mondial, de fapt, este în linii mari sărbătorită în aceeaşi zi cu aceeaşi ocazie. Ei, eu înţeleg că această deformare în cazul Republicii Moldova vine din cauza trecutului nostru sovietic. În care această zi avea această conotaţie comunistă, socialistă, exagerat sovietică. Şi în cazul Republicii Moldova există şi această reacţie antisovietică, care umbreşte atitudinea faţă de 9 mai, Ziua sfârşitului războiului doi mondial.”

Al vostru juristconsult, trahtenbir, Ion Buraga

The following two tabs change content below.
Ion Buraga

Ion Buraga