Gazeta de perete a casei de nebuni

Iazul voturilor noastre

Ieri am discutat despre dragostea politicienilor moldoveni pentru Rusia, pornind de la declaraţia lui Valeriu Lazăr, ministrul Economiei, despre șeful Serviciului sanitar rus „Rospotrebnadzor”, Ghenadi Onișcenko. „Mi-a plăcut! Este o personalitate foarte puternică și este un mare patriot.

Poate să nu ne placă unele declarații ale sale, dar am observat că are o dorință de a ne ajuta împreună să facem regulă în infrastructura calității aici în Moldova” – a declarat Lazăr, ca să se contrazică imediat, spunând că barierele pe piaţa rusă pentru produsele moldoveneşti sunt de origine politică. „Au fost niște declarații foarte sensibile pentru Rusia. Sărbătoarea de 9 mai este un lucru sfânt pentru ei, se pune la îndoială rolul Uniunii Sovetice, îi numește ocupanți – sunt niște lucruri sfinte la care ei reacționează foarte bolnăvicios. Și eu îi înțeleg”, a spus Valeriu Lazăr.

Reporterul nostru Frosi Buraga a discutat pe această temă cu liderul PCRM, Vladimir Voronin, care tocmai se nimerise să fie disponibil, aflându-se în aşteptarea deciziei parlamentului privind ridicarea imunităţii parlamentare, la solicitarea Procuraturii Generale.

F.B: Tovarăşe Voronin, cum comentaţi aceste declaraţii ale lui Lazăr, care, de altfel, a fost ministru al Economiei şi pe timpul guvernării comuniste.

VV: Eu l-am numit din greşeală şi l-am scos la timp.
FB: Totuşi cum explicaţi aceste declaraţii? De ce pupă el mâna lui Onişcenko?
VV: Aşa i-au învăţat pe ei la SIS, care pe vremea ceea era un fel de KGB. PăDă aruncă undiţa în iazul PCRM, iaca ce fac ei.
FB: În ce sens, tovarăşe Voronin?
VV: În ce sens? Vor să-mi ieie alegătorii. Se duc la Moscova, au încheiat contract cu Edinnaia Rossia. Lazăr îi pupă mâna lui Onişcenko, care îşi bate joc de vinurile şi de merele noastre crescute în sudoarea frunţii.
FB: Dar voi de ce nu aţi închiat contract cu Edinnaia Rossia?
VV: Nu vrea kaghebistul Putin.
FB: Vedeţi la ce s-a ajuns: kaghebiştii nu vor să se compromită colaborând cu comuniştii! Schimbaţi-vă denumirea.
VV: Moscova îi zona mea! PD este Alianţa pentru Integrare Europeană şi lasă să se ducă în Europa.
FB: Rusia este partenerul nostru strategic şi acesta o fi fiind motivul că Lupu şi Filat se trag încolo?
VV: Pe dracu’ strategic! Un elefant este partener cu un căţel. Lupu nu este sincer, vrea să-l amăgească pe Putin şi pe Medvedev.
FB: Da’ Dumneata erai sincer când spuneai că vrei să te integrezi în Europa? Nu l-aţi amăgit pe Solana, tovarăşe Voronin?
VV: Rusia îi a partidului nostru, nu a lor. Eu am plâns când s-o distrus Uniunea Sovietică. Da’ ei au plâns?
FB: Tatăl lui Lupu o fi plâns, deoarece se declară comunist convins. Se declara, mai corect ar fi să spunem.
VV: Da’ noi am plâns toată familia! Oleg plângea în hohote. Noi l-am crescut pe Oleg pentru Uniunea Sovietică, nu pentru republica independentă. El, sărmanul, nicicacum nu poate învăţa limba de stat, da’ copiii lui Lupu învaţă în şcoală românească!
FB: Păi, trebuie să cunoască limba de stat.
VV: Limba de stat îi moldovnească, da’ ei învaţă limba română!
FB: Română din punct de vedere ştiinţific şi moldovenească din punct de vedere politic, după cum s-a exprimat Lupu.
VV: Oi, oi, oi… Câţi bulbuci ies din Marian Ilici. Tu crezi că eu nu ştiu că limba-i română? Mie mi-au spus şi Iliescu, şi Băsescu. Rusia îi a mea şi alegătorii care iubesc Rusia îs ai mei. Eu, dacă trebuie, mă pun în faţa tancurilor NATO, la Breansk, dar Lupu şi Lazăr se pun?
FB: O să-i întrebăm. Mulţumesc pentru interviu, tovarăşe Voronin.

Pentru conformitate: Frosi Buraga

The following two tabs change content below.
Ion Buraga

Ion Buraga