Gaze electorale

PR // În plină campanie electorală, Partidul „Moldova Unită” cere instanţelor de judecată anularea deciziei ANRE privind scumpirea gazelor naturale

Campania Partidului „Moldova Unită” de a cere anularea deciziei ANRE privind scumpirea gazelor naturale este dictată de pure calcule electorale. „Aceste declaraţii vor continua pe parcursul întregii campanii electorale, dar nu vor duce la ieftinirea gazelor”, a declarat pentru JURNAL Ion Preaşcă, jurnalist specializat în domeniul securităţii energetice. Preaşcă declară că Vladimir Ţurcan, liderul formaţiunii „Moldova Unită”, trebuia să se autosesizeze în 2008, când tariful pentru gazele naturale a fost majorat cu 27% .

Pe 13 septembrie curent, Curtea de Apel (CA) Chişinău a suspendat ultimele două scumpiri ale gazelor naturale. Decizia a fost luată la cererea Partidului „Moldova Unită” care a chemat în judecată Agenţia pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Astfel, hotărârea CA obliga SA „Moldovagaz” să întocmească facturile pentru gazele naturale, utilizând tarifele de până la data de 14 ianuarie curent. Vechiul tarif este cu circa 16 la sută mai mic, adică de 3,57 lei pentru un metru cub de gaze, în cazul unui consum de până la 30 de metri cubi, şi 3,99 lei pentru un consum mai mare.

SA „Moldovagaz” estimează pierderi de două milioane de lei.

Reacţia SA „ Moldovagaz” nu a întârziat să apară. Aceasta a estimat la două milioane de lei pierderile zilnice în cazul anulării tarifelor în vigoare actuale şi a promis că intenţionează să-şi apere interesele sale şi drepturile acţionarilor săi, inclusiv la nivel internaţional. „Suntem convinşi că legalitatea va fi restabilită, însă până la acel moment vor avea de suferit consumatorii gazelor naturale din Republica Moldova, precum şi economia ţării”, anunţă un comunicat al companiei SA „Moldovagaz”.

Peste două zile, Curtea de Apel şi-a anulat decizia. Nicolae Răileanu, directorul ANRE, declara că această hotărâre este legală. „Judecătorul şi-a recunoscut vina, a înţeles că a intrat într-o cârdăşie cu un partid politic. E foarte suspect că cererea a fost pusă imediat pe rol”, a spus Răileanu. Potrivit directorului, Agenţia şi-a argumentat, în 15 pagini, motivul majorării tarifelor încă în iulie. „Prin această acţiune, Vladimir Ţurcan tinde doar să facă reclamă partidului său. Mai bine ar folosi relaţiile pe care le are la Moscova pentru a solicita gaz mai ieftin”, susţine directorul ANRE.

Vladimir Ţurcan, liderul Partidului „Moldova Unită”, a respins declaraţiile că Republica Moldova va avea de suferit şi că Gazprom va sista livrările. „Este o încercare de a şantaja societatea. Gazprom nu are nimic cu schemele dubioase de la Moldovagaz”, a spus liderul „Moldova Unită”. Acesta a ameninţat conducerea SA „Moldovagaz” cu proteste.

Ion Preaşcă, ziarist specializat în domeniul securităţii energetice, a declarat pentru JURNAL că acţiunea Partidului „Moldova Unită” are o tentă electorală. „Declaraţiile acestui partid au fost o mistificare. A dezavuat-o chiar Curtea Supremă de Justiţie care, printr-un comunicat de presă, a precizat „că instanţa de recurs nu s-a pronunţat asupra corectitudinii calculării de către ANRE a noilor tarife la gazele naturale şi nu a dispus anularea majorărilor, aşa cum se relatează în informaţia prezentată de unele mass-media”, a spus Preaşcă.

„Proces iniţiat pentru a aduna capital politic”

„Este evident că rostul acestor acţiuni, iniţiate de Vladimir Ţurcan, este dorinţa de a acumula capital politic. Or, apare întrebarea firească de ce Vladimir Ţurcan, fiind preşedinte al Comisiei juridice, numiri şi imunităţi din Parlament, nu a intervenit în iulie 2008, când ANRE a majorat cu circa 27% tarifele la gaze. Prin decizia de atunci a ANRE, de la 1 august 2008 populaţia a început să achite un tarif de 3414 lei/1000 m3 (pentru un consum lunar de până la 30 m3), iar pentru un consum lunar de peste 30 m3 – 3813 lei/1000 m3 (fără TVA de 5%)”, susţine Preaşcă.

Potrivit acestuia, tariful aprobat atunci era mai mare cu circa 10% sau cu aproximativ 350 de lei/1000 m3 decât cel la care Ţurcan insistă să se revină acum. „Dacă ţinem cont şi de cursul de schimb leu/USD, diferenţa dintre aceste tarife este de circa 20%”, spune Preaşcă.

„Cât despre războiul declaraţiilor, prognozelor şi promisiunilor cu tentă electorală, apoi acesta va continua şi cu siguranţă nu va duce la ieftinirea gazelor. Toate acestea doar pot stimula şi mai tare neîncrederea populaţiei în autoritatea de reglementare, în partidele politice, care fac promisiuni irealizabile, în instanţele de judecată etc.”, conchide Ion Preaşcă.

Marina LIŢA

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)