Gaz românesc în ţevi ruseşti

IMG_6913

După mai multe tergiversări, Republica Moldova a început să importe gaze naturale din România prin gazoductul Iaşi–Ungheni. De gaz românesc vor beneficia 19 localităţi din raionul Ungheni, inclusiv oraşul Ungheni, dar şi două localităţi din raionul Nisporeni. Chiar dacă în campania electorală le-au promis gaz mai ieftin, consumatorii finali vor plăti acelaşi preţ ca şi pentru gazul rusesc.

Viceministrul Economiei, Valeriu Triboi, a declarat că preţurile rămân deocamdată nemodificate, deoarece este folosită reţeaua de transport a companiei Moldova Gaz. „Pe moment, gazoductul este până la Ungheni şi avem un contract de import doar de un milion de metri cubi. Este prematur să vorbim despre un preţ mai mic pentru consumatorii finali. Dar după aducerea gazoductului până la Chişinău, unde sunt concentrați 60% din consumatori, prețul va scădea”, a precizat Triboi.

Gazul românesc este importat la preţul de 277 de dolari pentru o mie de metri cubi, cu 55 de dolari mai puţin decât pentru gazul rusesc. Primarul de Zagarancea, raionul Ungheni, s-a arătat surprins de nemodificarea tarifelor la gaz. „Oamenii din comuna noastră au sperat că vor beneficia de gaz mai ieftin. Deocamdată, avem garanţii că acest lucru, mai devreme ori mai târziu, se va întâmpla. Ne bucură faptul că gazoductul va fi o sursă alternativă importantă, care va reduce dependenţa energetică a R. Moldova faţă de gazul rusesc”, a spus el.

Influenţa „Gazprom”

Preşedintele raionului Ungheni Iurie Toma a precizat că scopul proiectului era ca oamenii să beneficieze de gaz mai ieftin. „Din cauza că s-a tărăgănat, oamenii şi-au pierdut încrederea, fapt care rezultă şi din modul în care şi-au dat votul la 30 noiembrie. Mergem prin sate, iar lumea ne reproşează că i-am minţit”, afirmă preşedintele de raion. Acesta consideră că tărăgănarea s-a produs din considerente politice şi că nu în zadar Gazprom-ul a redus preţul la gaz pentru R. Moldova pentru anul curent. „Consider că gazoductul Iaşi-Chişinău, care valorează peste 28 de milioane de euro, ar fi putut fi preluat de Moldova Gaz în calitate de cotă parte a R. Moldova. În astfel de condiţii, R. Moldova ar fi avut o cotă valorică mai mare şi ar fi devenit acţionar majoritar. De aceea partea rusă a refuzat, iar Guvernul a fost nevoit să formeze o nouă întreprindere de stat, ‚Vestmoldtransgaz’ care să angajeze noi oameni. De altfel, lucrurile ar fi fost mai simple, Ungheni Gaz, Chişinău Gaz ar fi putut prelungi contractele cu consumatorii finali, iar gazul importat să ajungă la un preţ mai ieftin în casele oamenilor”, a adăugat preşedintele raionului Ungheni.

În aşteptarea a încă 10 mil. de euro

Într-un interviu pentru site-ul de ştiri hotnews.ro, noul premier Chiril Gaburici, la întreabarea dacă va asigura continuitatea proiectului pe porţiunea Iaşi-Chişinău, a declarat că va întreprinde toate măsurile ca acesta să devină operaţional. „Toţi cetăţenii trebuie să aibă siguranța zilei de mâine, de aceea, în cel mai scurt timp, vom demara formalităţile necesare pentru ca acest proiect să fie în întregime unul funcţional. În acest sens, vom miza în continuare pe suportul României, al Uniunii Europene, precum și pe cooperarea cu Banca Europeană pentru Investiţii și Banca Europeană pentru Reconstrucții și Dezvoltare”, a mai spus Gaburici.

Proiectul gazoductului Iaşi-Chişinău a fost iniţiat în 2012, în timpul mandatului de premier al liderului PLDM Vlad Filat, construcția gazoductului fiind lansată și dusă la bun sfârşit în perioada mandatului ex-premierului Iurie Leancă. Prin noua conductă, România ar putea furniza Republicii Moldova jumătate din necesarul de gaze. Conducta Iaşi-Ungheni va fi extinsă până la Chişinău, promit autorităţile, care dau asigurări că lucrările în acest sens, deşi nu au demarat, urmează să fie finalizate în 2017. Construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni, cu o lungime de 43 de kilometri, a început pe 27 august 2013 şi a costat 26 de milioane de euro, dintre care şapte milioane reprezintă contribuţia Uniunii Europene.

Anul acesta, Republica Moldova ar trebui să intre în posesia a încă 10 milioane de euro, alocate de Uniunea Europeană, pentru extinderea gazoductului pe segmentul Ungheni-Chişinău.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu