Gavriil Musicescu va fi omagiat la Ismail

By Iulia Modiga Compozitorul Gavriil Musicescu va fi omagiat la Ismail, la inițiativa Asociaţiei “Basarabia” a Românilor din regiunea Odesa.
Cererea Asociaţiei “Basarabia” din 24 septembrie a primit aviz pozitiv din partea primăriei orașului Ismail, după nenumărate demersuri, pentru desfăşurarea concertului omagial dedicat compozitorului, de la trecerea în eternitate a căruia în decembrie 2013 se vor împlini 110 ani.
Conform avizului primăriei, spectacolul omagial al Corului academic “Gavriil Musicescu” al Filarmonicii din Iaşi se va desfăşura în ziua de duminică, 22 decembrie 2013, la Palatul de Cultură “Taras Şevcenko” din Ismail. Prin intermediul unui comunicat de presă, Asociaţia “Basarabia” anunță că demersurile către autorităţile locale din Ismail au durat mai bine de 6 luni, înainte de a fi aprobate. Astfel, avizul favorabil al demersului din 24.09.2013 a venit în urma respingerii celor trei cereri consecutive din 05.02.2013, 25.02.2013 şi 29.03.2013, conform cărora pentru anul 2013 era “cu neputinţă” să se aloce localul solicitat. ,,Într-un final fericit, sala va fi alocată contra cost, intrarea la spectacolul-premieră pentru public fiind gratuită”, mai scrie asociația.
Organizator principal al evenimentului este Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Asociaţia “Basarabia” a Românilor din regiunea Odesa.
Gavriil Musicescu a fost compozitor, muzicolog şi dirijor român de origine ucraineană (născut Muzâcenko). S-a născut la Ismail, Sudul Basarabiei (azi în regiunea Odesa, Ucraina), la 20 martie 1847. Reformator al artei corale ortodoxe, a militat pentru includerea vocilor feminine în corul bisericii ortodoxe, unul dintre primii muzicologi care au pătruns în esenţa comorilor folclorului românesc, excelent pedagog şi muzician. A înfiinţat şi a dirijat una dintre cele mai renumite formaţii corale care au existat pe teritoriul României – Corul Mitropolitan din Iaşi, alături de care a dus faima creaţiilor corale româneşti în numeroasele turnee din Europa sfârşitului sec. XIX. A decedat la Iaşi, la 21 decembrie 1903. În memoria compozitorului ia naştere, în 1953, la Filarmonica de Stat din capitala Moldovei Corul academic “Gavriil Musicescu”, care în anul curent îşi sărbătoreşte 60 de ani de activitate. Dirijor al corului este Maestrul Doru Morariu.

Via: Gavriil Musicescu va fi omagiat la Ismail