Gaura neagră

MIRCEA-V.-CIOBANU

Simplu de tot, o gaură neagră e un obiect cosmic cu o enormă putere de gravitaţie. Atât de puternică, încât tot ce se află în preajmă este înghiţit fără rest. Ca să se smulgă din raza ei de atracţie un corp ar trebui să-şi ardă toată energia… şi să dispară. E ca o mlaştină care absoarbe nu numai obiectele de pe ea, ci şi tot ce zboară în preajmă. Nici lumina nu-i poate înfrunta forţa de gravitaţie, astfel încât aceste obiecte ciudate sunt „observate” între corpurile cereşti ca nişte puncte sau găuri negre… Dar despre asta ceva mai jos.

… Un blogger rus medita în legătură cu anularea (sau aprobarea?) de către Duma de Stat a timpului de vară, care ba e acceptat, ba e respins de legiuitorii ruşi. „Asta ar înseamna oare, interveni un prieten, că diferenţa dintre noi şi Europa e de trei ore?” „Ba, îi replică alt comentator. Diferenţa dintre noi şi Europa e de… două sute de ani!”.
Ei bine, noi – cu toată apropierea geografică de centrul continentului – rămânem în urma Europei mai mult chiar decât ruşii. Ultimele 365 de zile ne-au demonstrat (ca un studiu de caz) cum se produce acest fenomen al defazării.

Anul 2015 a fost marcat (în lume) de multe evenimente, mai vesele sau mai triste. Numai la noi nu s-a întâmplat nimic. Noi am stat pe loc, în raport cu lumea. Ca şi cum cineva ne-a apucat ca pe nişte ţânci de ceafă, ne-a rupt de pe orbita terestră şi ne-a ţinut atârnaţi fără mişcare (şi fără rost), până când Pământul a făcut o rotaţie întreagă în jurul Soarelui.

La finele anului trecut, după multe „negocieri” între partidele care câştigaseră alegerile parlamentare, încă nu aveam premier şi lumea se alarma că durează. Iată însă că a trecut un an şi suntem exact în acelaşi loc. Timp de un an de zile, noi nu am avut o succesiune de guverne, noi, pur şi simplu, încă nu am avut guvern!

Ultima dată grebla, pe care călcăm repetat, ne-am pus-o chiar noi. Nesiliţi de nimeni. Or, după parlamentarele din 2014, eram obligaţi, constituţional, să alegem un nou premier. Acum însă totul se face din moftul unui om, perindat puţin printre personajele publice, dar rămânând a fi un personaj obscur. Fără vreun statut limpede, dar cu o putere de hipnoză (sau: cu o forţă de absorbţie, de gravitaţie) inimaginabilă. Până la urmă, nici nu e limpede ce doreşte el de fapt, dar la cheremul său sunt toate partidele politice. Sau aproape toate. Şi toate instituţiile statului. Sau aproape toate. Şi aproape toate instituţiile mass-media. Şi…

Ca şi în cazul găurii negre, despre existenţa lui putem deduce numai după comportamentul deviant al celorlalte corpuri din juru-i. Unii oameni mai pun la îndoială existenţa acestui buric gravitaţional. Şi doar atunci când cineva a reuşit să se smulgă din această mocirlă, lumea a prins să afle câte ceva despre mecanismul acestei atracţii, devoratoare de corpuri, de spaţii şi… de timp. Abia acum am înţeles de ce lumea se mişcă înainte, marchează performanţe, acumulează puncte în caseta evoluţiei, iar noi luftăm şi patinăm în gol. Un partid parlamentar şi o instituţie (prezidenţială) au recunoscut deja unde e sursa de energie negativă. Ceilalţi (încă) tac.

Găurile negre ar fi o consecinţă a unor explozii, urmate de mişcări haotice… Interacţiunile corpurilor pot să genereze puncte cu dimensiuni ce tind spre minus infinit, cu mase care tind spre plus infinit. Atunci când punctul devine gaură neagră, totul din jur este absorbit de orbita acesteia. Şi lumea dispare. Dincolo de orizonturile acesteia nu ajunge niciun sunet, niciun mesaj, nicio lumină. Lumea de dincolo, lumea normală, nu vede şi nu aude nimic. Corpul acesta e scos de pe toate agendele şi nu mai contează.

…Mă apucasem să fac un bilanţ al anului trecut. Dar cum să contabilizezi o prăbuşire continuă (şi care pare ireversibilă)? Este cazul când realitatea e atât de stupidă, încât nu există cuvinte pentru a o descrie.
Dacă anul care vine nu va fi unul al înnoirii totale (resetarea nu mai ajută), al schimbării radicale, al ruperii cu trecutul, mocirla acestuia ne va înghiţi ireversibil. La anul. Şi la mulţi ani.

The following two tabs change content below.
Mircea V. Ciobanu

Mircea V. Ciobanu

Mircea V. Ciobanu

Ultimele articole de Mircea V. Ciobanu (vezi toate)