Gata cu bâlbâiala!

Moldovenii vor să vorbească mai bine în public

Tinerii din R. Moldova sunt gata să atingă culmile succesului, dar înainte de toate încearcă să-şi dezvolte abilităţile de oratori. Primul club al oratorilor din R. Moldova s-a deschis acum un an, iar în ultimele şase luni au fost înfiinţate încă două cluburi de artă oratorică în limba română, şi unul – în limba engleză. Ideea se extinde şi în afara capitalei: la Tighina, Bălţi şi Ialoveni, iar în luna decembrie va fi organizat şi un concurs naţional de artă oratorică. Membrii cluburilor sunt convinşi că prin abilităţile de orator vor putea obţine tot ce îşi doresc: note mai mari, o slujbă mai bună și succes în afaceri.

Discursuri structurate şi emoţii tari

Am asistat la o şedinţă a clubului Top Toastmasters recent înfiinţat. Un grup de 18-20 de tineri, îmbrăcaţi elegant s-au adunat într-o atmosferă mai formală decât probabil sunt obişnuiţi pentru a-şi îmbunătăţi calităţile de orator. Trei dintre ei şi-au pregătit din timp şi minuţios discursurile, au exersat în faţa oglinzii, au încercat să-şi controleze gesturile și emoțiile. Iar acum scena le aparţine. Moderatorul evenimentului, aşa-numitul Toastmaster, îi invită câte unul în scenă, le strânge mâna, aşa o cere protocolul, şi le oferă cuvântul.

Primul vorbitor este Andrei Bușmachiu. El a îmbrăcat un sacou de medic pe care este brodat un dinte. Probabil este relevant pentru discursul său. Îi strânge mâna Toastmaster-ului și aruncă o privire în public. El are şase minute pentru a-şi ţine primul discurs numit „Ice-breaker” (spărgător de gheaţă), un discurs despre sine.

„Până în clasa a opta, am cercetat în profunzime toate limitele mediocrităţii”, începe hotărât vorbitorul. Îşi controlează bine emoţiile și gesturile. Menţine contactul vizual cu publicul. „Am fost cel mai profesionist mediocru din comunitatea mea. Nu aveam iniţiativă, nu aveam idei și eram zero în plan social, personal și intelectual. Momentul de cotitură a fost când profesoara de matematică a schimbat tot softul şi hard discul personalităţii mele. Ea m-a determinat să descopăr fizica, matematica, chimia, așa încât într-un an de zile am deschis un laborator de fizică și chimie în podul casei bunicii mele în care se aflau acumulatoare, casetofoane și radiouri dezasamblate, inclusiv aparatele de bărbierit ale tatei care dispăreau din cauza experimentelor mele.”

Tânărul povesteşte și alte întâmplări care i-au marcat viața, și urmărește atent cartonașele afișate de persoana care monitorizează durata discursului. După expirarea a patru minute se ridică cartonașul verde, după cinci minute – cel galben, iar după șase minute – cel roșu. Din acest moment, vorbitorul are 30 de secunde pentru a-și finisa discursul. Regulile sunt stricte. Dacă trece de 6 minute și 30 secunde, vorbitorul este descalificat și nu mai poate obține titlul de „cel mai bun orator al serii” votat de public. Andrei a vorbit circa șapte minute. Chiar dacă este eliminat din concurs, el și-a dus discursul până la capăt. Încheie spunând: „Doamne, când o să vreau, te rog să-mi dai un băiat pentru că am foarte multe să-l învăț”. Publicul aplaudă.

Andrei are 25 de ani, locuiește în Chișinău și este medic stomatolog rezident. El spune că în timpul discursului său a avut emoții „ca niciodată”. Pentru el, clubul de artă oratorică e un mijloc de dezvoltare personală, dar și o ocazie de socializare.

Între timp, gramaticianul, rolul „jucat” de un alt membru al clubului, notează greșelile gramaticale ale tuturor vorbitorilor pentru a fi discutate public mai târziu și corectate; iar evaluatorii urmează să estimeze fiecare discurs şi să propună recomandări.

Oportunitate de dezvoltare

Nu toate discursurile sunt pregătite de acasă. Câțiva participanți sunt invitaţi să ţină un discurs improvizat. Primul subiect este următorul: „Sunteţi preşedinte. Înainte de alegeri, trebuie să le spuneţi oamenilor că pensiile vor fi micşorate cu 30%. Cum o veţi face?”. Un alt tânăr pe nume Alexandru este invitat să ţină acest discurs care nu poate depăşi 2 minute și 30 de secunde. Publicul se distrează copios și cu greu se abține să nu întrerupă vorbitorul.

Tinerii percep clubul de artă oratorică ca o oportunitate de a se dezvolta. Anastasia Doagă este elevă în clasa a 12-a la Liceul „Spiru Haret” din capitală. Ea spune că arta oratorică este cheia succesului ei, pentru că, după absolvirea liceului, vrea să studieze dreptul şi să devină avocat sau judecător. „La început mă blocam. Aveam o idee foarte amplă, dar nu puteam să o exprim. Acum nu mă las copleşită de emoţii şi încerc să redau până la capăt ceea ce vreau să exprim”, dezvăluie Anastasia.

Moldovenii – descurcăreţi, dar cam bâlbâiţi

„Era o necesitate să fondăm acest club”, recunoaște Alexandru Bordea, trainer de artă oratorică și unul dintre fondatorii Clubului Oratorilor și Top Toastmaster. „În Moldova tot ce înseamnă educație în oratorie lipsește cu desăvârșire, nu se predă nici la școală, nici la facultate, nicăieri. În general, suntem un popor destul de descurcăreț. Când vine vorba de povestit bancuri sau cum ne-am petrecut vacanța, suntem cei mai buni vorbitori, probabil. Dar dacă e vorba despre un discurs în fața publicului pe o temă pregătită, aici ne cam pierdem.”

Cătălina Iucal, o tânără de 24 de ani, este implicată în toate cele patru cluburi de artă oratorică existente în RM. Ea face naveta Chișinău-Ungheni în fiecare sâmbătă pentru a ajuta clubul de artă oratorică din localitatea ei de baştină să se dezvolte. „Tinerii din Ungheni au un nivel foarte bun și doresc să înveţe arta oratorică. Ei au inocenţa de început şi foarte multă ambiţie.” Cătălina spune că ea și alți membri ai Clubului Oratorilor au fost contactați de tineri din Bălți și Ialoveni care vor să înființeze un astfel de club la ei în localitate. „Solicitările lor sunt un fapt extraordinar, dar și un semn de alarmă că și oamenii din afara capitalei au nevoie de activități și dezvoltare personală”, spune Cătălina.

Discursuri şi în engleză

Mișcarea nu se termină aici. Cei care cunosc limba engleză și vor să-și dezvolte abilităţile de orator în engleză frecventează clubul Toastmasters Club Chișinău, care este primul club de acest gen din Moldova. Media de vârstă a membrilor acestui club este mai mare, iar unii dintre ei sunt din Statele Unite, Sri Lanca și Marea Britanie.

Fondatorul clubului este Nabil Hassim, originar din Sri Lanca şi locuitor al R. Moldova de 12 ani. Hassim crede că este absolut necesar ca oamenii din R. Moldova să aibă ocazia să exerseze arta oratorică şi în limba engleză.

Toastmasters este o organizaţie internaţională de artă oratorică care activează din 1924. R. Moldova este una dintre puţinele ţări în care până nu demult nu exista un astfel de club.

Primul concurs naţional de artă oratorică va avea loc la 17 decembrie în Chişinău. Tinerii speră că într-o zi vor putea participa şi chiar câştiga o competiţie internaţională de artă oratorică, dar mai mult vor să poată vorbi în public structurat, corect şi lejer.

Cei care cunosc limba engleză și vor să-și dezvolte abilităţile de orator în engleză frecventează clubul Toastmasters Club Chișinău. Participanţii acestui club vin din domenii diverse – studenţi, profesori, jurnalişti, avocaţi, manageri, designeri, programatori etc., iar nivelul de cunoaştere a limbii engleze este unul avansat.

Marina VATAV