„Gânduri aievea” de Lică Saiunciuc la Galeria Parter

Galeria Parter din incinta Muzeului Național de Artă al Moldovei găzduiește expoziția personală „Gânduri aievea” a artistului plastic Lică Saiunciuc. Vernisajul a avut loc ieri cu participarea numeroșilor admiratori ai artei lui Lică Sainciuc, arhitect, pictor, designer grafic, grafician, istoric de artă, cineast, animator al vieţii culturale din Republica Moldova.

Lică Sainciuc a absolvit în 1971 Institutul Politehnic din Chişinău. Începând cu 1972, activează în domeniul picturii de şevalet şi al artei teatral-decorative. În perioada anilor 1992–1996 a fost preşedinte al UAP din Moldova.

Artistul a ilustrat peste 100 de cărţi, din care menționăm „După flori în pădurea de iarnă” de Agnia Barto, „Umbrela” de Petru Cărare, „Enciclopedia cu zâmbete” de Constantin Dragomir, „Guguţă şi prietenii săi” de Spiridon Vangheli, „Buturuga mică” de Efim Tarlapan, „Zâna celor micuţi” de Lidia Hlib, „Fram, ursul polar” de Cezar Petrescu. Este autorul concepției grafice și al ilustrațiilor celei mai citite cărți pentru copii, „Albinuța” de Grigore Vieru, reeditată în repetate rânduri. A ilustrat de asemenea celebrul „Abecedar” (1985, 1989) de Grigore Vieru și Spiridon Vangheli.

Lucrările lui Lică Sainciuc au fost expuse în mai multe galerii și săli de expoziţii, iar în 2004 a fost vernisată prima expoziţie personală a artistului.

De-a lungul anilor, Lică Sainciuc a obținut premii de prestigiu, din care amintim premiul pentru „Albinuța” de Grigore Vieru, Premiul Cartea Anului pentru „Enciclopedia P. Guitz”, Premiul Igor Vieru pentru întreaga activitate în domeniul ilustraţiei de carte pentru copii (2010) ș.a.

Potrivit criticului de artă Tudor Braga, pictotrul Lică Sainciuc creează o operă de rezistență: ”Deşi deţine un palmares onorabil, îi este străin eucentrismul şi, mai degrabă, se lasă antrenat în activităţi legate de dobândirea de carate la virtuţile sale prin continua investigare a necunoscutului”. Pentru criticul de artă Tudor Stăvilă, omul de creație Lică Sainciuc este interesant prin modalitatea de gândire ”absolut unică”: ”Nu prea avem asemenea personalități. E un artist care pictează, face grafică de carte, grafică de calculator, scrie cărți. Lică Sainciuc este artist–om–istoric. Toate aceste calități le–a moștenit de la părinții săi, pictorii Valentina Rusu-Ciobanu și Glebus Sainciuc».

Expoziția personală a lui Lică Sainciuc va fi deschisă pănâ la 11 august 2013.

I.N.