Gale cu grandoare, dar rezultate cu fâs // Time out

Anul care a trecut nu a fost bun din punct de vedere al performanţelor obţinute de sportivii moldoveni, chiar dacă aceştia au obţinut 130 de medalii. Aceste decoraţii însă nu înseamnă că anul acesta, la Olimpiada de la Londra, vom avea un număr record de sportivi. Deocamdată, Republica Moldova a obţinut doar şase cote olimpice, ceea ce este prea puţin.

Chiar şi aşa, în 2011, am stat mult mai bine la capitole gale, de tot felul, cu bucate şi băuturi alese. Cea mai exclusivistă gală a fost cea organizată de Comitetul Naţional Olimpic, la cârma căruia a rămas deputatul Nicolae Juravschi. Acesta a avut grijă ca la eveniment să participe politicieni, prea mulţi politicieni, şi sportivi de performanţă. Sportivii au fost în plan secund, în faţă ieşind greii politicii moldoveneşti. Unii dintre aceştia nici nu au habar cu ce greutăţi se confruntă un sportiv pentru a cuceri o medalie pentru Republica Moldova.

Îi înţeleg supărarea fostului halterofil Vadim Vacarciuc care l-a muştruluit pe campionul olimpic Juravschi pentru show-ul organizat la Palatul Republicii, chiar în sala în care deputaţii mai mult îşi reglează conturile dintre ei decât adoptă legi pentru dezvoltarea sportului moldovenesc. Vacarciuc, şi el ales al poporului pentru o scurtă perioadă, a reuşit să vadă cu ce se mănâncă meseria de deputat şi a fost deranjat că sportivii care au adus medalii de la Jocuri Olimpice, Campionate Mondiale sau Europene au fost puşi în plan secund, în faţă ieşind foştii lui colegi din Parlament.

Ar fi incorect să spunem că lucrurile nu s-au schimbat în domeniul sportului din momentul venirii la guvernare a Alianţei pentru Integrare Europeană. Totodată, salutăm faptul că bugetul destinat sportivilor s-a mărit esenţial în ultimul timp şi că Guvernul a acordat recent 4,5 milioane de lei pentru pregătirea sportivilor pentru Olimpiada de la Londra, dar vechile obiceiuri au rămas în picioare.

Cu toţii ne dorim cel puţin o medalie la Londra, dar mi-e teamă că nu ne vom alege cu nimic. Sportivul trebuie să se pregătească pentru un eveniment de o asemenea anvergură pe parcursul întregului an, nu doar în ultimele şase luni.

Şi la final. Galele sportivilor trebuie să fie ale sportivilor, să nu se transforme în evenimente mondene cu participarea politicienilor. Aceştia participă anual la zeci de gale de acest gen, este incorect din partea lor să le răpească clipele de glorie celor care fac sacrificii imense pentru a aduce un plus de imagine ţării pe care o reprezintă.

Vitalie HADEI