Galben pentru Olejka

ILEGAL// Semaforul privat al lui Oleg Voronin, instalat în preajma casei sale, după ultimele alegeri funcţionează doar în regim galben intermitent

Preşedinţia trece, dar privilegiile rămân. Deşi Vladimir Voronin nu mai este preşedinte al republicii, fiul său continuă să beneficieze de unele privilegii ”prezidenţiale”. Unul dintre acestea este semaforul cu telecomandă de la colţul caselor pe care Oleg Voronin şi le-a construit pe str. Ciocârliei din capitală. Deşi responsabilii de la poliţia rutieră recunosc că este ilegal ca o persoană privată să deţină telecomanda de la un semafor, dispozitivul funcţionează în continuare după bunul plac al lui Olejka. Iar ”dulăii” fiului lui Voronin agresează verbal presa care se apropie de ”cetatea” lui.

O încălcare o corectează pe alta

Semaforul ”teleghidat” a fost instalat cu doi ani în urmă, la solicitarea firmei ”Moldconstruct Market”, firmă în care fiul fostului preşedinte activează în calitate de economist. Această măsură fusese luată pentru a corecta o altă ilegalitate pe care JURNAL de Chişinău o semnalase într-un articol publicat în 2006. Până la apariţia semaforului, str. Ciocârliei, la capătul căreia Oleg Voronin şi-a construit trei castele, fusese transformată ilegal în stradă principală (în detrimentul str. Pietrarilor – n.r.) cu ajutorul unor indicatoare rutiere. Poliţia a încercat să corecteze ilegalitatea, dar a făcut alta.

”Este ilegal”

Acum câteva săptămâni, în cadrul unui interviu pentru JURNAL TV primarul capitalei Dorin Chirtoacă îşi amintise de semaforul lui Olejka, precizând că va cere să se verifice cât de legală este amplasarea lui. Nu ştim ce răspuns a primit edilul capitalei, dar la solicitarea JURNALULUI şeful serviciului de sistematizare a circulaţiei rutiere din cadrul Direcţiei municipale a poliţiei rutiere, Mihai Canaş, ne-a declarat că este ilegal ca o persoană privată să deţină telecomanda de la un semafor. ”Nu ştiu care este situaţia acolo. Dar, în general, acest lucru nu este legal”, ne-a spus Canaş, sugerându-ne să discutăm cu cei de la ”Semafor service” în gestiunea cărora se află toate semafoarele din Chişinău.
Semaforul e inclus pe galben intermitent

”Semaforul de pe str. Ciocârliei poate fi dirijat de acolo, de pe loc, dar de mai bine de trei luni nimeni nu se mai foloseşte de el, semaforul fiind inclus pe galben intermitent (ceea ce semnifică aşteptare – n.r.)”, ne-a anunţat Foma Molcocean, şeful ”Semafor service”. Potrivit lui, serviciul de pază amplasat la intersecţia str. Pietrarilor cu str. Ciocârliei deţine un pupitru de comandă pentru semaforul din preajmă, dar nici până acum nu se folosea de el foarte des. Totuşi nici Molcocean, nici Canaş nu ne-au explicat de ce nu este scos semaforul, din moment ce utilizarea lui este şi ilegală, şi inutilă. Apropo, potrivit unor surse, pentru acest semafor s-au plătit peste 100 de mii de lei.

Cuibuşorul Familiei

O altă nedumerire a noastră ţine de amplasarea unui post de pază şi a unei bare de protecţie chiar la intersecţia str. Ciocârlia cu str. Pietrarilor. Paznicii de acolo interzic oricui să se apropie şi mai cu seamă să fotografieze în direcţia barei (chiar dacă strada este în proprietatea statului, nu a lui Voronin – n.r.). Colega noastră, care a mers să fotografieze drumul şi semaforul, a fost agresată verbal şi gonită de ”dulăii” puşi acolo de Olejka. Acelaşi lucru l-a păţit şi primarul capitalei, care a încercat mai demult să treacă de bariera respectivă. Cu toate acestea, nimeni nu se încumetă să facă ordine acolo pentru că, potrivit unor surse, în spatele barierei îşi are cuibuşorul nu doar Oleg Voronin, ci şi tatăl Vladimir, şi sora Valentina.