„Gala Premiilor USM e o sărbătoare prin care putem depăși spiritul de gașcă”

Interviu cu scriitorul Arcadie Suceveanu, președinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova

– Cum apreciați Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din Moldova (USM) desfășurată pe 14 iunie 2013?

A fost ediția a 3-a a Galei, serie nouă, așa o numim noi. Gala Premiilor USM a avut loc în preajma zilei comemorării lui Mihai Eminescu, pentru a-i imprima un plus de semnificație și rezonanță. A fost o sărbătoare a Uniunii Scriitorilor, un bilanț al anului literar 2012, o radiografie axiologică a lucrărilor literare care se scriu la noi în acest moment. As vrea să mai menționez că e tot mai greu să organizezi evenimente culturale, e nevoie de multe eforturi, mai ales de ordin financiar. Gala Premiilor Literare–2013 a fost posibilă datorită sprijinului unor oameni de afaceri, instituții culturale și politicieni, aceștia din urmă ne-au susținut nu ca reprezentanți ai unor partide, ci ca persoane fizice.

– Manifestările de acordare a premiilor literare din ultimii trei ani diferă mult de cele din perioada când USM era condusă de Mihai Cimpoi. E mai puțin festivism și mai mult respect pentru opera scriitorilor, răsplătiți cu premii mai mari decât altădată. Care a fost valoarea premiilor literare din acest an?

A crescut considerabil. Cel mai mic premiu, pentru debut, a fost de 4000 de lei, iar cel mai mare, Opera Omnia, a fost de 10 000 de lei. La ediția curentă a Galei s-au acordat 16 premii. Juriul Uniunii Scriitorilor a acordat şapte premii, iar Consiliul USM a acordat nouă premii, dintre care menționez Premiul Opera Omnia, oferit lui Mihail Gheorghe Cibotaru, Premiul de Excelență acordat lui Eugen Lungu, câteva premii pentru relații culturale oferite lui Ion Ungureanu, Efim Tarlapan, Boris Marian și Luminiței Dumbrăveanu. De asemenea, în cadrul Galei, președintele Uniunii Editorilor din Moldova, Gheorghe Prini, a acordat un premiu special lui Dumitru Crudu pentru volumul de poezie „Eșarfe în cer”. Consiliul USM a mai oferit trei premii speciale – lui Ilie T. Zegrea pentru volumul de poezie „Ştergând lacrimile singurătăţii”, lui Iurie Gudumac pentru volumul de poeme „Разновидность солнца” și lui Radion Cucereanu, pentru trilogia „Lacrimile românilor basarabeni”.

– Este interesant că la ediția curentă a Galei Premiilor USM a fost prezent și Valeriu Matei care s-a judecat cu Uniunea Scriitorilor timp de câțiva ani, împreună cu Mihai Cimpoi, contestând legalitatea adunărilor generale ale USM și pierzând până la urmă procesul. V-a bucurat prezența lui Valeriu Matei?

L-am salutat, firește, mi-am făcut oficiile de gazdă, m-am comportat civilizat. Mai mult, l-am rugat să acorde, ca director al ICR „Mihai Eminescu” de la Chișinău, un premiu în cadrul Galei actuale. Și Nichita Danilov, vicedirector al ICR Chișinău, a acordat un premiu. Sperăm să colaborăm în continuare cu Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”, am depus câteva proiecte, dar deocamdată nu avem semne de răspuns din partea ICR.

– Se discută mult pe bloguri și pe facebook despre faptul că juriul USM a oferit premii unor cărți care nu le-au meritat. Cum comentați acuzațiile la adresa juriului USM?

De când știu, deliberările juriului au trezit discuții, deziluzii, nemulțumiri. E un lucru firesc, pentru că literatura e un proces viu și acesta presupune polemici, discuții, satisfacții și insatisfacții. Totuși, am și eu unele obiecții privind opțiunile juriului din acest an și vă vorbește acum nu președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, ci autorul Arcadie Suceveanu. La premiile literare pe anul 2012 au fost propuse două cărți ale mele, una a fost nominalizată la categoria Eseu („Jurnal parizian” – n.n) și am retras-o din concurs. Iar pe cealaltă („Greierul care s-cri-cri-e” – n.n.) am lăsat-o să concureze la compartimentul Literatură pentru copii. Sunt decepționat nu din cauza că nu mi s-a acordat premiul în această secțiune, poate că nici nu l-aș fi acceptat în calitate de președinte al USM. Dar m-am convins și eu, la fel ca alți autori, că juriul a dat dovadă de un subiectivism subliniat – în câteva cazuri a luat niște decizii greu de explicat. Unele cărți de la coada topului au ieșit primele. La ceremonia de decernare a premiilor Mircea V. Ciobanu a zis foarte bine că au ieșit învingătoare unele cărți care mai degrabă pretindeau la Zmeura de aur (în cazul dacă ar fi existat premiul Zmeura de aur și în literatură, nu doar în cinematografie).

Într-un final, ne-am conformat deciziilor juriului, acestea sunt definitive. Juriul USM a deliberat potrivit regulamentului, nu s-au înregistrat încălcări. Dar la edițiile viitoare ale Galei vom fi mai atenți atunci când vom desemna componența juriului, pentru ca să excludem din activitatea acestuia spiritul de gașcă.

– La Gala din 14 iunie s-au acordat și burse de creație unor scriitori. Cât de consistente sunt acestea?

Al treilea an consecutiv, Uniunea Scriitorilor oferă burse de creație pentru realizarea unor proiecte. Dacă la prima ediție a Galei am acordat trei burse, la ediția din anul trecut am oferit patru burse, iar anul acesta au fost acordate şase burse cu valori ușor diferențiate, între 12 000 și 18 000 de lei. Bursele de creație le-au fost acordate scriitorilor Ion Ciocanu, Nicolae Esinencu, Vasile Gârneț, Claudia Partole, Oleg Carp și Alexandru Doga.

– Ce va urma după Gală?

Dintre cele mai ample acțiuni ale Uniunii Scriitorilor din lunile următoare vor fi cele consacrate lui Vangheli, pentru că suntem în Anul Spiridon Vangheli.

A dialogat Irina Nechit

 

 

 

 

The following two tabs change content below.