Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor 2018

Uniunea Scriitorilor a desemnat cei mai buni autori și cele mai bune titluri de carte pentru anul 2018, în cadrul Galei Premiilor, desfășurată vineri, 21 iunie. Câștigătorii au primit din partea organizatorilor diplome și premii, transmite ipn.md.

Președintele Uniunii Scriitorilor, Arcadie Suceveanu, a menționat că Gala „este o sărbătoare a cărții, a scrisului și în același timp momentul implică și o dezbatere, o evaluare și un bilanț al anului literar 2018, an în care au apărut peste 100 de titluri de carte”. Potrivit președintelui Uniunii Scriitorilor, în acest an nu au fost acordate bursele literare din cauza ultimelor evenimente care au avut loc în viața social-politică.

„Corabia noastră a nimerit pe ultima sută de metri într-un tangaj în mod neașteptat. Valurile pe care le-au produs cei care au plecat și cei care au venit ne-au măturat mai multe premii din calea noastră. Din nefericire, din 2010, astăzi aste primul an când suntem puși în situația când nu putem acorda burse literare”, a spus Arcadie Suceveanu.

Premiul pentru cartea de poezie „Ascuns în lumină” a mers la Svetlana Corobceanu. Pentru proză premiul i-a fost acordat lui Oleg Serebrian pentru romanul „Woldemar”. Autorul nu a fost prezent la Gală, dar a transmis un mesaj prin care califică premiul Uniunii Scriitorilor drept un „certificat de calitate”. Dânsul a apreciat decizia juriului, mai ales că, potrivit lui, a avut concurență, pentru că anul 2018 a fost bogat în opere extrem de bune.

La categoria Carte pentru copii și tineret a fost desemnată câștigătoare opera „Războiul Solomonarilor” de Moni Stănilă, iar „Căderile în realitate ale criticului” de Mircea V. Ciobanu au primit premiul pentru cea mai bună carte de eseu, critică și istorie literară.

Pentru cartea de debut a fost premiată Dumitrița Bologan, cu „Jurnal de Oxford”. Potrivit Dumitriței Bologan, cartea a fost scrisă de ceva timp, dar a stat câțiva ani în sertar până a fost convinsă de tatăl ei să scoată această lucrare la lumină.

Premiul Fondului Literar al USM i-a fost acordat scriitoarei Olga Căpățână, stabilită actualmente în Franța, pentru romanul-trilogie ,,Dobrenii”, o carte care redă povestea unei familii de moldoveni marcată de cel de-al Doilea Război Mondial, de foamete, deportări și de conflictul din regiunea transnistreană.

Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor și un al doilea premiu al Fondului Literar a mers la Emanuela Iurkin pentru cartea „Câinele de bronz”.

În cadrul evenimentului s-au acordat și premii din partea Consiliului Uniunii Scriitorilor. Astfel, de premii speciale s-au învrednicit Mihail Gheorghe Ciubotaru, Tudor Zanet, Iuliu Cârchelan și Fabian Nicolae. Premiul Opera Omnia a fost acordat scriitorului Val Butnaru, Premiul de excelență i-a revenit scriitoarei Călina Trifan. Premiul Relații Culturale a fost decernat scriitorilor Vasile Șoimaru și Serghei Evstratiev, iar Premiul „Nizami”, oferit de Congresul Azerilor din Republica Moldova, a fost acordat scriitorilor Ilie Zegrea și Nicolae Spătaru.

Ana Bantoș, critic literar și secretar al juriului, susține că în procesul de apreciere a cărților a observat tendința autorilor de a se referi în operele lor la realitățile actuale, lucru extrem de bun. Potrivit ei, poezia a devenit foarte diversă, se observă schimbări de stil și de limbaj. Criticul literar a ținut să aprecieze implicarea masivă a tinerilor în procesul de creație.

La ediția Galei Premiilor 2018 au fost nominalizate peste 100 de cărți.