Gala Premiilor UNITEM va avea loc pe 28 martie

Ediţia din anul curent a Galei Premiilor UNITEM se va desfăşura pe 28 martie în sala mare a Teatrului Naţional „Mihai Eminescu”. Pregătirile pentru eveniment au demarat anul trecut, când un juriu de preselecţie în frunte cu criticul de teatru Larisa Ungureanu a ales, dintre cele 43 de spectacole ale teatrelor profesioniste din R. Moldova (realizate după Gala anterioară), montările care participă la competiţia finală.

De la începutul lunii martie, un alt juriu, din care fac parte Constantin Cheianu, Victoria Melnic, Sandu Leancă, Pavel Pelin şi Sandu Vasilache (preşedinte), urmăreşte spectacolele ce au intrat în etapa finală, iar în seara de 28 martie va acorda 15 premii învingătorilor: pentru cel mai bun spectacol dramatic; pentru cea mai bună regie; pentru cel mai bun rol masculin; pentru cel mai bun rol feminin; pentru cel mai bun spectacol în teatrul de păpuşi; pentru cel mai bun rol secundar masculin; pentru cel mai bun rol secundar feminin; pentru cea mai bună scenografie; pentru cea mai bună muzică originală; pentru cele mai bune costume; pentru cea mai bună coregrafie; pentru cel mai bun rol în teatrul de păpuşi; premiul special al juriului şi premiul pentru debut.

În cadrul Galei UNITEM vor fi decernate şi medaliile „Eugeniu Ureche”, „Constantin Constantinov”, „Sandri Ion Şcurea”, „Veniamin Apostol”, „Leonid Cemârtan”, „Anatol Pânzaru”.

Va fi anunţată, de asemenea, piesa câştigătoare a Concursului de dramaturgie iniţiat de UNITEM, acest text dramatic urmând să fie publicat în luna martie şi lansat înainte de ceremonia Galei.

Potrivit lui Sandu Grecu, preşedintele Uniunii Teatrale din R. Moldova, trofeul Galei este o lucrare artistică remarcabilă, realizată de sculptorul Mihai Damian. Sandu Grecu a declarat pentru JURNAL că la actuala ediţie a Galei va fi prezent şi Ion Caramitru, preşedintele Uniunii Teatrale din România, căruia îi va fi înmânat Premiul pentru excelenţă. Gala UNITEM este organizată cu susţinerea Primăriei Municipiului Chişinău, a Ministerului Culturii şi a numeroşi sponsori.

I. N.

 

The following two tabs change content below.