Gala Fotbalului, fără surprize

FMF // Epureanu, cel mai bun fotbalist în 2010

Fundaşul naţionalei Moldovei şi al echipei Dinamo Moscova, Alexandru Epureanu, a fost desemnat cel mai bun jucător moldovean în 2010. Alexandru a cucerit pentru a treia oară acest titlu.

Înainte de Gala Fotbalului Moldovenesc, care a avut loc pe 17 decembrie, mai mulţi tehnicieni au spus că, în 2010, nimeni dintre fotbalişti nu s-a remarcat şi că titlul de cel mai bun fotbalist al anului nu ar trebui să fie acordat nimănui. Totuşi, pentru că tradiţia este tradiţie, cei peste 200 de specialişti – membri ai Comitetului Executiv al FMF, antrenori, preşedinţi de cluburi, preşedinţi ai comitetelor centrale ale FMF, conducători ai asociaţiilor afiliate – au ales laureaţii anului 2010.

Epureanu a totalizat 385 de puncte. Mijlocaşul Alexandru Suvorov a acumulat 89 de puncte, plasându-se pe locul secund. Locul trei a fost atribuit lui Vitalie Bordian de la Metalist Harkov, Ucraina, care a acumulat 75 de puncte.

Vladislav Stoyanov (component al selecţionatei Bulgariei şi FC Sheriff) a fost desemnat cel mai bun portar din campionatul Moldovei, totalizând 256 de puncte. Stoyanov i-a devansat pe Serghei Paşcenco (Olimpia Balţi, 170 de puncte) şi Artiom Gaiduchevici (Iskra-Staly, 109 puncte).

Nikolai Orlovski (Olimpia Bălţi, 107 puncte) a fost ales cel mai bun fundaş. Pe locurile 2-3 s-au plasat brazilianul Jose Nadson (Sheriff, 105 puncte) şi Adrian Sosnovschi (Milsami, 101 puncte).

Aleksander Erokhin (Sheriff, 290 de puncte) a devenit cel mai bun mijlocaş, întrecându-i pe Florent Rouamba (FC Sheriff, 80 de puncte) şi Andrei Cojocari (selecţionata Moldovei şi FC Dacia, 78 de puncte).

Ghenadie Orbu (FC Dacia, 292 de puncte) a fost desemnat cel mai bun atacant, fiind succedat de Alexandru Popovici (Iskra-Staly, 114 puncte) şi Gheorghe Boghiu (Milsami, 83 puncte).

Premiul pentru cel mai bun golgheter al Campionatului Moldovei, ediţia 2009–2010, i-a revenit brazilianului Jymmy Franca (FC Sheriff) şi lui Alexandru Maximov (Viitorul Orhei) care au marcat câte 13 goluri.

Vlad Goian a devenit cel mai bun antrenor al anului 2010 (196 de puncte). Pe locurile 2-3 s-au plasat tehnicianul FC Sheriff, belorusul Andrei Sosnitski (164 de puncte), şi Nicolae Bunea (Olimpia, 157 de puncte).

Cea mai bună echipă a anului a fost desemnată selecţionata de juniori, U19, a Moldovei.

FC Tiraspol (8, 33 puncte) a cucerit Premiul Fair Play, devansându-le în lupta pentru acest trofeu pe Academia UTM (8, 08 puncte) şi FC Sheriff (7, 99 puncte).

Cel mai bun arbitru al anului 2010 a fost desemnat Valeriu Sorochin. Pe locurile 2-3 s-au plasat Victor Gheciu şi Petru Stoianov.

Ludmila Ninicu (Goleador, Şcoala sportivă nr. 11 din Chişinău) a fost aleasă cea mai bună jucătoare, iar Oleg Hiloti (Lexmax Chişinău) a fost votat cel mai bun jucător de futsal.

Cel mai bun jucător de fotbal pe plajă a fost desemnat Andrei Negară de la Lexmax, iar în fotbalul tenis – Cristina Samson de la CFT Chişinău.

Ghimpu: „În fotbal, la fel ca în politică, contează spiritul de echipă”

La Gala Fotbalului Moldovenesc a participat şi preşedintele interimar al RM Mihai Ghimpu care a spus că în fotbal, ca şi în politică, foarte mult contează spiritul de echipă. „Dacă acesta lipseşte, nu poţi obţine rezultatul scontat. Le doresc din tot sufletul atât politicienilor, cât şi fotbaliştilor să aibă permanent acest simţ de echipă, deoarece numai în acest caz vom obţine victoria”, a menţionat Ghimpu.

Acesta a ţinut să laude fotbaliştii moldoveni, în speţă naţionala Republicii Moldova. „Mă bucur foarte mult că, în ultima perioadă, fotbaliştii moldoveni, atât la nivel de selecţionată, cât şi de cluburi, ne aduc tot mai multe bucurii, obţinând victorii în cadrul diferitelor competiţii. Sunt convins că în Republica Moldova există un potenţial enorm pentru dezvoltarea fotbalului şi trebuie să-l valorificăm din plin”, a accentuat Mihai Ghimpu.

Ghimpu vrea rezultate bune cu Suedia

„Şi astăzi îmi aduc aminte cu plăcere de jocul naţionalei cu Finlanda, când fotbaliştii noştri au demonstrat că putem învinge, putem aduce bucuria în rândurile sutelor de mii sau milioane de suporteri”, a specificat preşedintele RM. Ghimpu speră că naţionala va înregistra rezultate bune şi în dubla cu Suedia şi va păstra şanse de calificare.

Vitalie Hadei