Gală cu surprize

Fundaşul naţionalei Alexandru Epureanu a fost desemnat pentru a patra oară fotbalistul anului în Republica Moldova, însă această noutate, anticipată de majoritatea specialiştilor, a trecut pe planul secund. Surpriza serii de vineri de la Gala Fotbalului Moldovenesc a venit de la vicepreşedintele Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal (FMF), Radu Rebeja, care a lăsat să se înţeleagă că vrea să-l înlăture pe Pavel Ciobanu de la cârma fotbalului moldovenesc la viitoarele alegeri din februarie 2013.

Invitaţii la Gala Fotbalului au putut observa înaintea începerii evenimentului că preşedintele Ciobanu şi Radu Rebeja nu erau împreună şi îşi aruncau priviri nu tocmai prieteneşti. Anunţul făcut de Rebeja ceva mai târziu a dat răspuns la această întrebare. Fostul internaţional moldovean a recunoscut că ar vrea să-l înfrunte pe Ciobanu la alegerile din februarie 2013. „De ce nu? Am viziunile mele şi mulţi oameni mă susţin”, a spus Rebeja.

 

Conform unor surse din anturajul FMF, acesta se gândeşte de jumătate de an să devină preşedinte. „Atunci când Pavel Ciobanu era atacat de Adlan Şişhanov, Rebeja nu a ieşit niciodată în public ca să apere FMF. Lui îi conveneau de minune criticile aduse lui Ciobanu şi, în acel moment, s-a gândit: când doi se bat, al treilea câştigă”, ne spun sursele noastre.

 

Şişhanov şi Chiseliov, în spatele lui Rebeja?

 

Pavel Ciobanu nici nu bănuia că cel pe care l-a promovat până-n funcţia de vicepreşedinte, în detrimentul majorităţii care se opunea acestei decizii, va proceda astfel. Solicitat de JURNAL să spună ce crede despre aspiraţiile adjunctului său, Ciobanu s-a limitat să declare că fiecare are dreptul să-şi înainteze candidatura, iar Congresul va decide. Totuşi, surse din interiorul FMF au declarat sub umbrela anonimatului că Ciobanu ştia de ceva timp că Rebeja vrea să candideze şi, din acel moment, a apărut o prăpastie între ei. Mai mult, se pare că cei doi s-au certat din această cauză şi şi-au aruncat cuvinte grele.

 

Aceleaşi surse ne-au spus că în spatele lui Rebeja stau mai mulţi oameni, inclusiv Adlan Şişhanov şi Serghei Chiseliov, fostul vicepreşedinte de la Olimpia Bălţi. „Rebeja şi-a început demult campania electorală. Cred că mizează pe voturile celor de la FC Zimbru, FC Dacia, Olimpia. E vorba şi de cei care au criticat în ultima perioadă FMF”, spun aceleaşi surse.

 

„Trebuia să facă mai multe”

 

Veteranul Vladimir Ţincler nu vede cu ochi buni iniţiativa lui Rebeja. „Radu îşi face campanie la greu. Are vizite pe la cluburi, încearcă să adune voturi. Dacă s-ar fi implicat astfel şi la echipele naţionale, de care este direct responsabil, rezultatele ar fi fost mult mai bune. A fost adus ca al doilea om în FMF şi nu a făcut nimic. I s-au oferit toate oportunităţile de a creşte, de a se face cunoscut, dar a dezamăgit. Acum văd că vrea să fie preşedinte. Ştiu cine îl promovează, dar nu vreau să dau nume”, a spus Ţincler.

Epureanu, fotbalistul anului

Pentru a patra oară, cel mai bun jucător al anului a fost desemnat Alexandru Epureanu, fundaşul selecţionatei şi al clubului Krîlia Sovetov. Acesta a acumulat 246 de puncte. Pe locul doi, cu 134 p., s-a plasat Igor Armaş de la Kuban Krasnodar, iar pe trei – Alexandru Gaţcan, mijlocaşul lui FC Rostov – 117 p.

– Eugen Matiughin (FC Dacia, 147 puncte) a fost desemnat cel mai bun portar din campionatul Moldovei. El i-a devansat pe Nicolae Calancea (FC Zimbru, 119 p.) şi Adrian Negai (FC Milsami, 98 p.)

– Miral Samardzic (Sheriff, 117 p.) a fost ales cel mai bun fundaş, iar pe locurile 2-3 s-au plasat Denis Ilescu (Dacia, 97 p.) şi Artiom Haceaturov (Sheriff, 73 p.).

– Alexandru Paşcenco (Sheriff, 148 p.) a devenit cel mai bun mijlocaş, întrecându-i pe Alexandru Onica (Sheriff, 95 p.) şi Andrei Cojocari (Dacia, 79 p.).

– Gheorghe Boghiu (Milsami, 307 p.) a fost votat cel mai bun atacant, acesta fiind urmat de Radu Gânsari (Academia, 113 p.) şi Ghenadie Orbu (Dacia, 111 p.).

– Premiul pentru cel mai bun golgheter al Campionatului Moldovei, ediţia 2011-2012, i-a revenit lui Benjamin Balima (Sheriff), care a marcat 18 goluri.

– Tehnicianul echipei FC Tiraspol, Vlad Goian, a devenit cel mai bun antrenor al anului 2012 (256 p.). Pe locul secund s-a plasat tehnicianul echipei FC Dacia, Igor Dobrovoslkiy – 66 p., iar poziţia a treia a fost împărţită de Ion Caras (selecţionata Moldovei) şi Alexandru Kurteyan (reprezentativa U-21), câte 56 p.
Vitalie HADEI