„Găinarii ne conduc şi azi”

PREMIERĂ // Teatrul Naţional Radiofonic din România a lansat „Hronicul găinarilor” de Aureliu Busuioc

Teatrul Naţional Radiofonic din România a lansat premiera spectacolului „Hronicul găinarilor” după romanul cu acelaşi titlu al poetului, dramaturgului şi prozatorului Aureliu Busuioc. Textul a fost montat de regizorul basarabean Petru Hadârcă, dramatizarea şi adaptarea radiofonică îi aparţin Magdei Duţu. Spectacolul a fost prezentat în cadrul proiectului „Dramaturgi români contemporani, din distribuţie făcând parte actori notorii precum Florin Zamfirescu, Mihai Bica, Gabriela Popescu, Mircea Rusu, Mircea Constantinescu, Dorin Andone, Julieta Strâmbeanu, Petru Hadârcă, Orodel Olaru, Annemary Ziegler, Silvia Codreanu, Dragoş Stoica, Oxana Moravec, Marcelo Cobzariu, Ion Arcudeanu, Sorin Şaguna, Patricia Prundea, Gheorghe Pufulete.

Petru Hadârcă: „Hronicul găinarilor” e de mare actualitate

Regizorul Petru Hadârcă ne-a mărturisit că a reuşit că atragă în proiect nume sonore ale scenei româneşti datorită colaborărilor frecvente cu artiştii ce au jucat în cele opt spectacole pe care le-a montat el anterior la Teatrul Naţional Radiofonic din Bucureşti (de exemplu, „Avant de mourir” de Val Butnaru, „Omul-ecou, omul-soare” după Panait Istrati, „Deportaţi în Siberia” de Gleb Drăgan). Petru Hadârcă a declarat pentru JURNAL că a optat pentru textul lui Aureliu Busuioc, deoarece e de maximă actualitate: „Din păcate, lucrurile nu s-au schimbat. La fel ca în romanul lui Busuioc, realităţile din Republica Moldova au o doză de absurd. Găinarii ne conduc şi azi, ei se află în funcţii-cheie, din cauza lor nu ne putem mişca înainte”.

Potrivit lui Petru Hadârcă, artiştii din Bucureşti au remarcat în romanul lui Busuioc şi trimiteri directe la personaje de pe scena politică actuală a României. Florin Zamfirescu, bunăoară, a fost foarte impresionat de limbajul colorat, savuros şi de forţa dramatică a textului. Actorii au apreciat textul scris cu virtuozitate, observând că pe ambele maluri ale Prutului rămâne valabilă una dintre expresiile definitorii din roman: „Fraţii şi prietenii sunt marfa care se vinde la noi cel mai bine”.

Un regizor talentat, şomer acasă, apreciat la Bucureşti

„După  excluderea din Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău am rămas şomer”, afirmă regizorul Petru Hadârcă. Îl salvează ofertele Teatrului Naţional Radiofonic, cea mai recentă fiind „Hronicul găinarilor”. Amintim că romanul „Hronicul găinarilor” a fost distins cu premiul Filialei Chişinău a Uniunii Scriitorilor din România.

„Hronicul” cuprinde cronologic toate „momentele cruciale” prin care a trecut satul Găinari, o aşezare născută pe harta Europei ca din întâmplare în 1812 – şi de aici paralela între Găinari şi Basarabia. După cum susţine Mircea V. Ciobanu, „Hronicul Găinarilor” e o parodiere a letopiseţelor şi romanelor istorice naţionale; este chiar mitologia basarabenilor, explicită şi explicativă – cea adevărată”.

Într-un comunicat al Teatrului Naţional Radiofonic din Bucureşti se menţionează că spectacolul păstrează şi chiar sporeşte umorul, ironia şi poezia ce răzbat din acest act de ctitorie, umană şi geografică, pe care îl conturează textul. Spectacolul „Hronicul găinarilor” a fost difuzat în două părţi, pe 7 şi 10 aprilie, la Radio România Cultural.

 

Irina Nechit