Gaiciuc, ministru al Apărării?

Cum se explică pilele lui Igor Dodon la Moscova şi prietenia cu Dmitri Rogozin

Foto: europalibera.org

Generalul Victor Gaiciuc, fostul ministru al Apărării, ruda preşedintelui Igor Dodon şi prietenul Dmitri Rogozin, ar putea să ajungă din nou în fruntea acestei instituţii, spun sursele noastre. Ar putea fi un gest de recunoştinţă din partea lui Igor Dodon pentru serviciile pe care i le-a făcut tatăl finului său, Victor Gaiciuc, pentru pilele sale la Moscova în virtutea relaţiilor bune ale acestuia cu Rogozin. Fostul ministru şi ambasador al R. Moldova nu a exclus această informaţie, însă a recunoscut faptul că are o relaţie cu Rogozin şi că „îmbunătăţirea” relaţiilor dintre Moscova şi Chişinău i se datorează într-o anumită măsură şi lui, fapt pentru care se bucură.

Ilie Gulca

Potrivit surselor noastre, generalul Victor Gaiciuc a avut o contribuţie importantă la obţinerea pilelor pentru preşedintele Igor Dodon la Moscova. Iar persoana care a contribuit cel mai mult în acest sens a fost chiar tatăl finului lui Dodon, fostul ministru al Apărării şi reprezentant diplomatic la NATO, Victor Gaiciuc.

În timpul mandatului său la Bruxelles (2005–2009), acesta l-a cunoscut pe Dmitri Rogozin, care a deţinut, între 2008 şi 2011, funcţia de reprezentant permanent al Federației Ruse la NATO. Aceştia ar avea de atunci o relaţie strânsă. „Având calitatea de reprezentant diplomatic la NATO, ca şi dl Rogozin, ne-am întâlnit, am discutat în această perioadă, nu pot infirma acest lucru. Evident că fiecare şi-a apărat interesele statului său. Acesta este răspunsul meu în ce priveşte relaţia mea cu dl Rogozin. Am fost întotdeauna pentru relaţii bune cu Uniunea Europeană şi Federaţia Rusă. Avem un parteneriat strategic cu Rusia încheiat în 2001, care, prin valorificare, ar contribui la creşterea economiei RM şi la rezolvarea conflictului transnistrean. Da, pe această dimensiune, există o părticică a aportului meu la stabilirea relaţiilor cu Federaţia Rusă”, ne-a spus el.

O eventuală instalare a acestuia în funcţia de ministru al Apărării al R. Moldova ar provoca o înrăutăţire în relaţiile dintre Chişinău şi Kiev din cauza că autorităţile ucrainene evită oficialii străini care au făcut declaraţii vizând integritatea teritorială a Ucrainei.

„Este viaţă pe Marte? Ştim… Există Dumnezeu?”

În ce priveşte candidatura sa la funcţia de ministru al Apărării, Victor Gaiciuc ne-a declarat: „Nu există nimic în acest sens… Întrebarea Dvs. este ca expresia rusească: ‚Este viaţă pe Marte? Ştim… Există Dumnezeu? Cred că este…’ Totul este în voia Domnului… Mai mult nu vă pot spune nimic”, ne-a răspuns el.

În ce priveşte situaţia din cadrul Ministerului Apărării, care nu are ministru după demiterea lui Anatol Şalaru, Gaiciuc ne-a declarat: „În orice structură în care lipseşte un şef împuternicit cu obligaţii depline există evident neajunsuri. Ar fi de dorit ca în orice minister, orice instituţie să fie un responsabil, şi-atunci chiar şi spiritul moral este unul pozitiv… Nu lucrez de ceva vreme în Armata Naţională şi nu m-aş putea pronunţa pe marginea situaţiei din cadrul acestui minister. Însă, în general, o problemă o constituie finanţarea armatei, dotarea, disciplina, pregătirea de luptă. Nu am auzit de mult să se fi făcut exerciţii militare la Bulboaca şi Bălţi. Aceasta este foarte important, deoarece menirea armatei este să poată riposta în orice moment”, a vorbit fostul ministru despre situaţia din cadrul ministerului.

Amintim că Victor Gaiciuc are relaţie de rudenie cu şeful statului Igor Dodon. Acesta este naş de cununie al fiului lui Gaiciuc din 2011. De asemenea, Victor Gaiciuc conduce o uniune a ofiţerilor din R. Moldova, care a jucat un rol important în organizarea manifestaţiilor PSRM şi ale Partidului Nostru în septembrie 2015.

Galeria comunistă

Gaiciuc ar completa galeria de funcţionari comunişti reinstalaţi în funcţii de guvernarea democrată: Alexandru Jizdan, ministru al Afacerilor Interne, Alexandru Pânzari, şel al Departamentului Instituții Penitenciare, Anatolie Munteanu, viceministru al Justiţiei, Sergiu Pușcuță, şef al Inspectoratului Fiscal de Stat, Vitalie Vrabie, directorul general al Serviciului Vamal, Valentin Guznac, secretar general adjunct al Executivului.

Potrivit Centrului de Investigaţii Jurnalistice, aceeaşi uniune a ofiţerilor condusă de Victor Gaiciuc ar fi organizat campania de denigrare susţinută împotriva candidatului PAS, Maia Sandu. Membrii organizaţiei ar fi distribuit în capitală şi în raioane pliante cu un conţinut defăimător la adresa Maiei Sandu.

Kievul ar putea să reacţioneze

Preşedintele Uniunii Ofiţerilor din Republica Moldova a făcut declaraţii scandaloase în 2016 despre conflictul militar din estul Ucrainei. În cadrul unei conferinţe la Academia de Ştiinţe a Moldovei, Gaiciuc a menţionat că „exemplul Donbasului este demn de toată admiraţia”, având în vedere că rebelii din regiune au reuşit să opună rezistenţă armatei ucrainene.

În acest context, o eventuală instalare a acestuia în funcţia de ministru al Apărării al R. Moldova ar provoca o înrăutăţire în relaţiile dintre Chişinău şi Kiev din cauza că autorităţile ucrainene evită oficialii străini care au făcut declaraţii vizând integritatea teritorială a Ucrainei.

The following two tabs change content below.