Gacikevici l-a învins pe Filat

Directorul Băncii de Economii (BEM), comunistul Grigore Gacikevici, a rămas în funcţie. Adunarea Generală a Acţionarilor Băncii de Economii care a avut loc vinerea trecută nici nu a pus în discuţie problema demiterii lui Gacikevici, asta deşi cu jumătate de an în urmă premierul Vlad Filat a semnat o dispoziţie de demitere a directorului acestei bănci, în care statul deţine 56 % din acţiuni. Cu toate acestea, Filat este sigur că Gacikevici nu va rămâne director la BEM şi asta pentru că la ultima şedinţă a fost modificată componenţa Consiliului băncii.

Filat e ignorat

În ediţia de marţea trecută a ziarului, în articolul „Directorii roşii” scriam despre „meritele” pentru care consilierul municipal comunist Grigore Gacikevici, tot el directorul BEM, a fost de două ori decorat cu înalte distincţii de stat de către fostul preşedinte Vladimir Voronin. Aminteam în acel articol despre dispoziţia semnată la 5 noiembrie 2009 de către Vlad Filat prin care se cerea demiterea lui Gacikevici.

Contactat de noi pentru a explica de ce directorul BEM nu a fost demis, Igor Volniţchi, purtătorul de cuvânt al prim-ministrului, ne-a declarat la începutul săptămânii trecute că Grigore Gacikevici a fost restabilit în funcţie prin decizia instanţei de judecată, care a anulat dispoziţia lui Vlad Filat. “În zilele următoare, va avea loc şedinţa acţionarilor băncii, probabil că acolo va fi pusă în discuţie şi această chestiune”, a mai precizat atunci Volniţchi. Acţionarii BEM însă nici nu s-au gândit să discute la şedinţa lor din 30 aprilie despre demiterea lui Gacikevici.

„Demisie” sub tăcere

Conform unui comunicat de presă plasat pe site-ul BEM, la Adunarea Generală a Acţionarilor BEM au fost examinate şi aprobate darea de seamă financiară a Băncii, dările de seamă ale Consiliului Băncii şi Comisiei de Cenzori, au fost alese componentele noi ale Consiliului Băncii şi ale Comisiei de Cenzori, precum şi alte chestiuni de ordin general. Despre demiterea lui Gacikevici nu se menţionează nimic în comunicat. Adevărul e că nici nu ne miră acest fapt. Deoarece, contactată de JURNAL acum o săptămână, preşedinta Consiliului Băncii, Lucreţia Ciurea, ne-a declarat că aude pentru prima dată despre demisia lui Gacikevici. „La noi la Consiliu, nu s-a discutat niciodată despre demisia preşedintelui băncii”, ne-a spus Ciurea cu câteva zile înainte de şedinţa acţionarilor băncii.

Contactat ieri de JURNAL, premierul Vlad Filat a declarat că la problema demiterii lui Gacikevici se va reveni la următoarea şedinţă a acţionarilor băncii.

A venit timpul răsplatei

BEM este o instituţie cu capital majoritar de stat, 56 % din acţiuni aparţin statului care era reprezentat până vinerea trecută de Lucreţia Ciurea, preşedinta Consiliului BEM, şefă a secţiei coordonare a asistenţei tehnice externe din Aparatul Guvernului RM, Angela Voronin, director al Trezoreriei de Stat, Ministerul Finanţelor, Vadim Ceban, şef al Direcţiei generale securitate şi eficienţă energetică, Ministerul Economiei, Elena Matveeva, şefă a Direcţiei generale datorii publice.

Curios este că unul dintre vicepreşedinţii băncii, Victor Domenti, este soţul deputatei comuniste Oxana Domenti, fostă consilieră a lui Vladimir Voronin.

Printre cele mai importante servicii acordate de BEM Partidului Comuniştilor se numără acordarea unui împrumut de două milioane de dolari pentru construcţia luxosului sediu al partidului. În iunie, curent, expiră termenul pentru rambursarea creditului. Aşteptăm să vedem cum îşi va îndeplini PCRM obligaţiile contractuale în condiţiile în care formaţiunea se confruntă cu serioase probleme financiare (informaţia vine de la surse din cadrul PCRM – n.r.).

Mariana RAŢĂ