Gacichevici riscă ani grei de închisoare

Gacikevici a oferit credite colosale şi celui care a lăsat pe drumuri angajaţii Serviciului de Informaţii şi Securitate

gacichevici7.f.n.roscovanu.jpgFostul preşedinte al Băncii de Economii (BEM), Grigore Gacikevici, este suspectat de escrocherie în proporţii deosebit de mari. Acesta a fost audiat ieri de procurorii procuraturii Botanica. Gacikevici este cercetat în dosarul penal deschis de Procuratura Anticorupţie în octombrie 2012 după ce s-a constatat că de pe conturile BEM au fost oferite peste 350 de milioane de lei în decursul ultimilor ani în calitate de credite unor companii care fie au falimentat, fie nu-şi pot întoarce datoriile.

Surse care au solicitat anonimatul ne-au descris modul în care erau acordate aceste credite nu doar în ultimii doi ani, ci şi în perioada guvernării comuniste. De exemplu, unul dintre proprietarii companiei de construcţie ÎI „Tomailî Argo”, Ivan Tomailî, antreprenorul care a lăsat pe drumuri peste 180 de angajaţi ai SIS-ului, după ce s-a obligat să construiască un bloc de locuit pentru aceştia pe str. Tudor Strişcă 19 şi nu şi-a onorat obligaţiile, a beneficiat de credite colosale fiind în relaţii bune cu fosta administraţie a BEM.

Credite neperformante prin firme afiliate

În 2009, din cauza lipsei de experienţă în domeniu şi a mijloacelor financiare proprii, Tomailî a stopat lucrările la toate obiectivele unde demarase lucrări de construcţie, printre acestea – imobilul de pe str. Ion Dumeniuk 4, Mircea cel Bătrân 48, Grădina Botanică 20/1 şi altele.

La începutul lui 2009, Ivan Tomailî a obţinut în condiţii neclare credite prin intermediul câtorva firme afiliate ÎI „Tomailî Argo” – SRL „Amtarex &Co” şi SRL „Amtrax AV”. În momentul în care prima firmă n-a avut surse pentru achitarea dobânzilor, cea de-a doua firmă afiliată a obţinut un credit din care au fost restituite restanţele primei firme.

Adică „SRL „Amtarex &Co”, obţinând credit, a achitat datoriile ÎI „Tomailî Argo”, iar peste o perioadă, SRL „Diuran”, o altă firmă afiliată, obţinând credit, l-a îndreptat spre achitarea datoriilor „SRL „Amtarex &Co”. „De aici apare efectul de bulgăre de zăpadă aflat în creştere, care pune în pericol atât activitatea economică a debitorului,cât şi stabilitatea financiară a băncii. În cazul dat, valoarea creditelor solicitate de proprietarul ÎÎ „Tomailî Argo” s-a ridicat la circa 176 de milioane de lei, ceea ce constituia atunci circa 20% din capitalul normativ al Băncii. Directorul Băncii nu avea dreptul să aloce fără consimţământul Consiliului de administrare credite mai mari de 10 la sută din capitalul normativ al Băncii, el însă a ignorat acest fapt”, ne spune sursa noastră.

Spaţii gajate în mod fraudulos?

Aceleaşi surse ne-au informat că, pe moment, Î.I. „Tomailî Argo” a gajat practic toate obiectivele în lucru (str. Lev Tolstoi 74, str. Ion Dumeniuk 4, str. Grădina Botanică 20/1) la aceeaşi Bancă de Economii. Deşi antreprenorul nu-şi onorează obligaţiile contractuale, administraţia Î.I. „Tomailî Argo” se eschivează de la returnarea banilor investiţi de oameni.

„Cea mai mare parte din spaţiile locative au fost gajate în mod fraudulos. Administraţia Băncii de Economii a continuat să acorde credite în pofida istoriei creditare compromiţătoare şi a faptului că toate proiectele au depăşit termenele de dare în exploatare. Ca urmare, la finisarea construcţiilor, beneficiarii de pe aceste adrese, deşi au investit şi achitat apartamentele, nu pot intra în posesia lor, deoarece drepturile asupra acestora aparţin Băncii de Economii”, spun aceleaşi surse.

Suspectat de escrocherie

Potrivit procurorului în cadrul Procuraturii Anticorupţie, Lilian Rudei, pe numele lui Ivan Tomailî au fost pornite cinci cauze penale, niciuna din acestea însă nu se referă la gajarea imobilelor la BEM.

Cele cinci cauze au fost comasate ulterior în una singură, antreprenorul Ivan Tomailî fiind suspectat de escrocherie în proporţii deosebit de mari. „În dosarul pe care îl instrumentăm figurează 117 persoane în calitate de părţi vătămate care au investit în viitoarele locuinţe de pe str. Tudor Strişcă, dar nu şi-au văzut nici banii, nici locuinţele. Cauza penală a fost pornită pe 16 iulie 2012 şi acum suntem în aşteptarea rezultatelor expertizei în construcţie”, a spus Rudei.

O parte din clădirea de pe str. Nicolae Sulac 4, gajată la Bancă de una din firmele lui Tomailî, a fost scoasă la licitaţie de către Bancă la 29 ianuarie curent.

De asemenea, Banca a mai scos la vânzare imobilul de pe  str. Grădina Botanică 20/1, construcţie gajată de acelaşi antreprenor.

Şi foşti funcţionari de stat în dosarul BEM

Amintim că Grigore Gacikevici a fost preşedinte al BEM în perioada 2004–2012. A plecat din funcţie după ce Consiliul BEM a decis să nu prelungească contractul de management cu Gacikevici. Potrivit Procuraturii Anticorupţie, în dosarul deschis pe numele fostei administraţii a Băncii de Economii figurează şi foşti funcţionari de stat, numele acestora însă este ţinut în secret.

Potrivit procurorului de la Procuratura Buiucani, Ion Chicu, Grigore Gacichievici s-a ales ieri cu încă un dosar penal. Asta după ce procurorii au descoperit că fostul șef al băncii a mai acordat un credit de 2,5 milioane de euro în condiţii neavantajoase pentru Bancă.

Procurorul Ion Chicu a precizat că în acest dosar Gacichevici riscă 15 ani de pușcărie, la fel ca și în primul dosar penal.

BEM figurează şi în alte trei dosare penale pentru alocarea creditelor ce nu pot fi recuperate. Primul este cazul Întreprinderii de Stat „Moldresurse” care a falimentat. Compania a reuşit să împrumute de la bancă credite de peste 65 de milioane de lei, fără să restituie măcar un leu. În celelalte cazuri este vorba despre două companii din capitală, care ar fi obţinut prin înşelăciune şi abuz de încredere un împrumut de aproape 80 de milioane de lei.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu