Gaburici anunţă zile negre pentru R. Moldova

gaburici

Una din condițiile Fondului Monetar Internațional privind semnarea unui nou acord de împrumut pentru Republica Moldova ar fi lichidarea celor trei bănci cu probleme – Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Despre acest lucru a declarat prim-ministrul Chiril Gaburici la emisiunea “În Profunzime” de la Pro TV. Potrivit lui Chiril Gaburici, noul acord de finanțare cu FMI urmează să fie discutat după alegerile locale din 14 iunie, când la Chişinău va veni în vizită o delegaţie a Fondului, scrie mold-street.md.

„Un nou acord de împrumut de la FMI urmează să fie discutat săptămâna viitoare. Noi trebuie să îndeplinim condiţiile înaintate de către FMI, să-i convingem să semnăm acest acord. Una dintre aceste condiţii este lichidarea celor trei bănci. Întreţinerea BEM a devenit neprofitabilă pentru Guvern, generatoare de mari cheltuieli. Dacă nu vom semna acest acord de finanţare cu FMI, ţara va intra în incapacitate de plată. Va trebui să revizuim numărul tuturor angajaţilor instituţiilor bugetare”, a declarat premierul.

Gaburici susţinuse anterior că dacă nu se va ajunge la un acord cu FMI, va fi o perioadă foarte grea pentru Republica Moldova, iar autorităţile vor fi obligate să recurgă la diferite acțiuni de genul reducerii în masă de cadre, a investiţiilor din Bugetul de stat etc.

În 2015, datoria externă a R. Moldova va ajunge la 100% din PIB

La mijlocul lunii mai, Fondul Monetar Internaţional a revizuit radical prognozele privind evoluţia economiei Republicii Moldova în 2015, estimând că în acest an PIB-ul va scădea cu un procent faţă de creşterea de 3,5% prognozată în raportul din octombrie 2014. FMI a avertizat în ultimul raport că declinul ar putea fi mai mare în cazul în care Republica Moldova nu-și va reduce datoriile din sectorul privat.

Totodată prognozele FMI arată că în 2015 datoria publică se va majora cu peste 52%, cea mai mare creştere din Europa Centrală, de Est şi Sud-Est, aceasta ajungând să reprezinte circa 48% din Produsul Intern Brut, comparativ cu 31,5% în anul 2014 şi 23,8% în 2013. Potrivit estimărilor FMI, în 2015, pentru prima dată în istorie, datoria externă totală a R. Moldova va egala valoarea PIB, în timp ce în 2014 aceasta a constituit circa 78% din PIB.

Instituţia a recomandat Guvernului de la Chișinău să urgenteze măsurile de soluționare a creditelor neperformante, să relaxeze piața muncii și să îmbunătățească mediul de afaceri, pentru a evita o degradare substanțială a economiei.
FMI mai recomandă autorităţilor de la Chișinău să se concentreze pe sprijinirea cererii interne și finalizarea procesului de reparare a bilanțurilor în sectorul privat.
Ultimul program cu FMI s-a finalizat doi ani în urmă, iar autorităţile nu au mai reuşit să semneze un nou acord.