Furtunile solare din viitor ar putea aduce sfârşitul tehnologiei

Soarele va deveni mult mai activ în viitor şi acest lucru ar putea avea efecte nocive asupra Pământului, spun specialiştii. Pentru a se pregăti, oamenii de ştiinţă s-au întâlnit săptămâna trecută cu scopul de a găsi cel mai bun mod prin care pot proteja sateliţii Pământului şi alte sisteme tehnologice de furtunile solare.

Furtunile solare au loc atunci când petele de pe suprafaţa soarelui erup şi aruncă în aer fum încărcat cu particule care pot dăuna tehnologiei noastre, potrivit Space.com.

Activitatea soarelui se manifestă în cicluri de 11 ani. Un astfel de ciclu se apropie de final, iar soarele se pregăteşte iarăşi pentru o perioadă activă. „Soarele se trezeşte după o perioadă de somn şi în următorii ani ne aşteptăm să vedem niveluri mult mai mari de activitate solară”, a declarat Richard Fisher, şeful Secţiei de Heliofizica de la NASA. „În acelaşi timp, tehnologia noastră a dezvoltat o sensibilitate nemai întâlnită faţă de furtunile solare. Intersectarea dintre aceste două probleme este chiar subiectul nostru de dezbateri.”

Fisher şi alţi experţi s-au întâlnit la Forumul Space Weather Enterprise care a avut loc la Washington, la Clubul Naţional de Presă. Oamenii secolului 21 se bazează foarte mult pe gadgeturi în viaţa de zi cu zi. Însă GPS-urile, PC-urile şi chiar zborurile sau sistemele financiare de calcul ar putea fi afectate de furtunile solare. O furtună solară majoră poate face de 20 de ori mai multe daune economice decât uraganul Katrina, spun experţii.

Din fericire, mare parte din daune pot fi evitate dacă se ştie din timp că o furtună solară va avea loc. De aceea, o mai bună înţelegere a fenomenelor solare şi abilitatea de a lansa un avertisment cu ceva timp înainte sunt esenţiale pentru protejarea tehnologiei.

Dacă se ştie din timp că o furtună solară se apropie, sateliţii pot fi setaţi pe un modul de siguranţă, iar aparatele electronice pot fi scoase din priză. „Prognoza meteo pentru spaţiu este încă la început, dar facem progrese rapide”, sunt de părere specialiştii.
„Cred că suntem la începutul unei noi ere în care fenomenele meteo din spaţiu vor fi la fel de importante precum cele de pe Pământ”, a adăugat Fisher.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)