Furtuna a lăsat sute de localităţi fără lumină

O persoană a decedat şi mai multe sute de case au rămas fără lumină şi acoperiş, în urma vântului puternic care a traversat teritoriul Republicii Moldova în acest week-end.

Deşi abia s-au mutat în noile locuinţe, o parte din familiile sinistrate din s. Nemţeni, raionul Hânceşti, au rămas iar fără acoperişuri la case. Potrivit şefului Secţiei situaţii excepţionale din Hânceşti, Ion Panfil, furtuna a smuls parţial acoperişurile de pe 31 de case, iar de pe opt case din cele 39, acoperişul a fost luat în întregime.

„Ne-am speriat, deoarece n-am mai văzut o asemenea furtună. Dacă pe vale eram afectaţi de apă, aici pe vârful dealului – avem parte de vânt puternic”, opinează Nelea Luncaşu, una din foştii sinistraţi. Meşterii care au lucrat la construcţia caselor susţin că locuinţele au fost descoperite atât din cauza vântului, cât şi a lucrărilor făcute în mare grabă la solicitarea autorităţilor în toamna anului trecut. Reparaţia acoperişurilor se efectuează pe moment din contul firmei care a executat lucrările.

Pilonii de la Pogăneşti pun în pericol viaţa localnicilor

La Pogăneşti, Hânceşti, vântul a descoperit parţial primăria şi şcoala din localitate. Mai grav, potrivit  autorităţilor, e că furtuna a smuls trei piloni care se leagănă sprijiniţi pe firele electrice, chiar de-a lungul străzii centrale din localitate. Deşi au anunţat Compania Union Fenosa, nu s-a întreprins nimic pentru înlăturarea acestor obstacole. „Am înaintat demersuri la Union Fenosa în anul 2009, şi apoi în 2010. Ne-au promis că toţi pilonii din lemn, în total vreo 30 de pari putreziţi, vor fi schimbaţi. Nu s-au ţinut de cuvânt. În 2010, am trimis şi fotografii cu pilonii înclinaţi, din care se vedea clar că aceştia prezintă un pericol pentru oameni. Reprezentanţii Companiei ne-au promis că vor efectua lucrările până la sfârşitul anului. Iată că suntem în 2011 şi noi ne-am ales doar cu promisiuni”, afirmă revoltat primarul localităţii Vasile Ţeiu, specificând că în mare parte pe lângă pilonii care prezintă pericol trec copiii în drum spre şcoală.

Vasile Gribincea, şeful serviciului de presă al Companiei Union Fenosa, a declarat presei că toţi pilonii din lemn din localităţile unde se atestă o situaţie mai gravă vor fi schimbaţi în timpul apropiat cu piloni din beton armat.

Furtuna a făcut o victimă

Furtuna a făcut şi o victimă. Duminică, un bărbat din s. Scumpia, raionul Făleşti, în vârstă de 43 de ani, a fost găsit mort în mijlocul străzii. O versiune a cauzei decesului este că bărbatul s-a electrocutat, după ce a călcat pe fire electrice rupte. La momentul actual cazul este investigat de procurori.

Conform ultimelor date ale Departamentului Situaţii Excepţionale, circa 37 de localităţi din Republica Moldova au rămas în urma furtunii fără curent electric. Cel mai puternic afectate sunt raioanele Nisporeni, Drochia, Ungheni, Hânceşti, Ialoveni, Anenii Noi, Căuşeni, şi Străşeni. În municipiul Chişinău, furtuna a doborât 181 de arbori şi mai multe panouri publicitare. Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, a dispus crearea unei comisii în cadrul Direcţiei arhitectură care va verifica calitatea instalaţiilor pentru panourile publicitare şi legalitatea amplasării acestora. Companiile care nu s-au conformat cerinţelor riscă o amendă sau chiar anularea autorizaţiei.

Svetlana Corobceanu

The following two tabs change content below.