Funduri noi la vremuri electorale

GOGOŞI // Comuniştii au scris declaraţii de susţinere a PCRM în numele locuitorilor a peste 100 de sate

Comuniştii şi-au trimis scrisori elogioase pe propria adresă! Locuitorii satului Fundurii Noi, raionul Glodeni, nu au semnat nicio declaraţie prin care ar îndemna cetăţenii Republicii Moldova să voteze PCRM. La fel nici locuitorii comunei Vărzăreşti şi ai altor peste 100 de localităţi din Republica Moldova pe care membrii staff-ului PCRM le-au prezentat drept localităţi susținătoare a acestui partid. Oamenii sunt revoltaţi şi au acuzat comuniştii că, prin intermediul mass-media afiliate partidului, le-au lezat reputaţia şi au minţit opinia publică.

„Comuniştii mint!”

Primarul comunei Vărzăreşti, Chiril Gorceac, ne informează că a aflat din presă precum că localitatea pe care o reprezintă ar fi semnat o declaraţie în care se spune că: „doar PCRM este în stare să înlăture toate consecinţele guvernării Alianţei antidemocratice care se află la putere timp de un an”. A fost oripilat de ştire: „În zilele următoare, oamenii au început să mă întrebe de unde s-a luat această declaraţie şi de când locuitorii comunei noastre vin să susţină unanim un partid sau altul. La alegerile precedente comuniştii s-au ales cu cele mai puţine voturi. În campania electorală Voronin a fost întâmpinat cu huiduieli. Presupunem că astfel de declaraţii sunt concepute de reprezentanţii locali la iniţiativa conducerii partidului. La întâlnirea cu liderii PCRM care a avut loc la noi în sat au fost vreo 30 de persoane din 5200 de alegători incluşi în liste. Însă declaraţia a fost dată publicităţii ca reprezentând opţiunea tuturor cetăţenilor satului Vărzăreşti. Mint cu neruşinare!”, ne mai spune primarul. La insistenţa oamenilor, acesta a ieşit cu o dezminţire în presa locală şi naţională pe marginea acestui subiect.

„Primarul a scris declaraţia, secretarul a transmis-o”

Despre locuitorii satului Fundurii Noi, raionul Glodeni, agenţia procomunistă de ştiri Omega a dat naştere unui banc electoral titrând: „Moldova alege victoria: Funduri Noi”.

În declaraţia care, cică, ar fi fost semnată de oamenii din acest sat, se spune că „locuitorii satului Funduri Noi au îndemnat toată populaţia Moldovei să voteze în alegerile din 28 noiembrie pentru PCRM care este cea mai puternică şi profesionistă echipă“. Printre fundureneni, însă, sunt mulţi care nu au decis deocamdată cui îşi vor da votul la 28 noiembrie, dar şi mai mulţi sunt cei care nu ştiu că pe 28 noiembrie vor avea loc alegeri. Totuşi primarul şi secretarul acestei primării se arată optimişti.

Primarul, membru al PCRM, ţine să precizeze că el a conceput declaraţia, „nu ne-a dat nimeni indicaţii”. Iar secretarul satului Fundurii Noi, Mihai Târnovschi, ne spune că el a dat-o citirii în cadrul întâlnirii locuitorilor cu Zinaida Greceanâi, după care i-a înmânat-o fostului premier. Chiar dacă la întâlnire au fost prezenţi 54 de locuitori, iar în listele electorale figurează circa 700 de potenţiali alegători, autorităţile locale nu s-au sinchisit să facă publică declaraţia în numele întregului sat. „Că nu-i o crimă” ne spune secretarul, care recunoaşte de altfel că şi la alegerile precedente locuitorii satului au avut opţiuni diferite în ceea ce priveşte partidele. Valentina Gâdea, angajată a oficiului poştal, care e la curent cu acest scandal, se revoltă.„Este un secret pentru cine o să votez eu. Nu s-a procedat corect, în sat avem reprezentanţi ai mai multor partide şi nimeni nu a fost întrebat dacă e de acord sau nu să se vorbească în numele său la televizor”, îşi dă cu părerea poştaşul.

Potrivit comuniștilor, „ în susţinerea PCRM” ar mai fi parvenit declarații de susţinere din satul Viişoara, raionul Glodeni, Sudarca, raionul Donduşeni, Cazaclia, Baurci, Gaidar, Ceadâr-Lunga, orașul Leova, satele Cuporeni, Iargara, Tigheci şi Romanovca din raionul Leova, satele Hârtopul Mare, Hârtopul Mic, Dubăsarii Vechi, comuna Dolinoe din raionul Criuleni, locuitorii raionului Orhei, ai raionului Ialoveni, satele Lăpuşna, Danco, Cioara, Pogăneşti, Sofia şi altele.

Vicepreşedintele PLDM, Iulian Fruntaşu, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, că au primit sute de scrisori din partea oamenilor nemulţumiţi de noua minciună a PCRM şi că juriştii formaţiunii au acordat consultări mai multor cetăţeni care doresc să atace în judecată mass-media procomunistă pentru calomnie şi informaţii false.

Svetlana Corobceanu

The following two tabs change content below.