Fundaţia Orange oferă noi surprize copiilor cu deficienţe locomotorii din Hânceşti

Miercuri, 9 februarie 2011, Fundaţia “Orange Moldova” şi Centrul de Informaţii Universitare au inaugurat un nou laborator de computere creat în incinta Şcolii-internat speciale pentru copiii cu deficienţe locomotorii din Hânceşti. Scopul acestui proiect este de a le asigura copiilor în special celor cu dizabilităţi, un nivel înalt de educaţie prin facilitarea accesului acestora la tehnologiile informaţionale noi.

Cristina, 12 ani, Şcoala-internat, Hânceşti: “Aceste computere sunt cel mai frumos cadou pentru noi, acum ne va fi mai uşor să cunoaştem diferite lucruri, să învăţăm şi chiar să ne jucăm. Mulţumim Fundaţiei Orange pentru acest minunat cadou, de mult timp visam la asa ceva şi iată că acum visul s-a realizat”.

Victor, 10 ani, Şcoala-internat, Hânceşti: “Când ne-au spus că o să avem computere, eram atât de fericit, acum voi putea şi eu să mă joc, să învâţ ceva nou, să ascult muzică sau să privesc desene animate, computerul este un lucru foarte bun, mai ales pentru noi. Sunt recunoscător acestor oameni care ne-au adus asemenea daruri, vă mulţumim”.

Acesta este cel de-al şaptelea laborator de computere lansat în cadrul proiectului “Utilizarea tehnologiilor informaţionale în instituţiile speciale pentru copiii cu deficienţe fizice şi senzoriale”, implementat de Fundaţia “Orange Moldova” şi Centrul de Informaţii Universitare, susţinut de Ministerul Educaţiei şi Guvernul Republicii Moldova. În 2011, în cadrul acestui proiect va mai fi inaugurat un laborator de computere în Şcoala-internat specială pentru copii orbi şi slab văzători din Bălţi.

Director general Orange Moldova, membru al Consiliului Fundaţiei Orange, Ludmila Climoc: “Ne propunem să contribuim la asigurarea unui nivel înalt al educaţiei în Republica Moldova prin asigurarea accesului la noile tehnologii copiilor defavorizaţi din regiuni, de aceea suntem bucuroşi să lansăm acest laborator de computere la Hânceşti. Facilitarea comunicării şi accesului la informaţii este una din priorităţile strategiei de responsabilitate social-corporativă a companiei Orange Moldova şi a Grupului France Telecom”.

Directorul Centrului de Informaţii Universitare, Angela Muşet: “Şcolile beneficiare ale proiectului au fost selectate împreună cu Ministerul Educaţiei. Instituţia identifică o sală pe care o renovăm împreună şi cu suportul financiar al Fundaţiei Orange, o mobilăm şi o dotăm cu echipament tehnic modern. În dotarea laboratoarelor respectăm standardele programului SALT, care presupune instalarea a minim 11 computere în sală”.

Vicepreşedintele Parlamentului RM, Liliana Palihovici: ”Sunt bucuroasă că prin intermediul acestui proiect copiii defavorizaţi vor avea posibilitatea să utilizeze computerele, ceea ce va contribui la dezvoltarea lor şi la îmbunătăţirea procesului de învăţământ. Aş dori ca toţi copiii Moldovei să aibă posibilitatea să înveţe în clase dotate cu computere. Deschiderea unor asemenea săli de computere facilitează implementarea programului E-Governance”.

Proiectul a fost iniţiat în 2008. Până acum, au fost create laboratoare de computere în şase instituţii speciale pentru copii:

  • Şcoala-internat specială pentru copii surzi şi hipoacuzici din Cahul;
  • Şcoala-internat specială pentru copii surzi şi hipoacuzici din s. Hârbovăţ, raionul Călăraşi;
  • Şcoala-internat specială pentru copii cu deficienţe locomotorii din Ialoveni;
  • Şcoala specială pentru copii hipoacuzici din Chişinău;
  • Liceul tehnologic pentru copii cu vederea slabă din Chişinău;
  • Şcoala republicană medie fără frecvenţă pentru surzi şi hipoacuzici din Chişinău.

În total, din 2008 până în prezent, în jur de 1300 de copii au beneficiat de posibilităţile oferite de laboratoarele de computere create cu suportul logistic şi financiar integral al Fundaţiei Orange Moldova.

Carolina CHIRILESCU

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)