Fundaţia lui Sandulachi va restitui Primăriei Codru terenul disputat

Fundaţia Asistenţă Americană pentru Moldova, creată de Pantelei Sandulachi şi Sergiu Guja, e obligată să restituie cele 5,5 ha de teren Primăriei Codru

Curtea de Apel Chişinău a dat câştig de cauză Primăriei Codru, căreia i-au fost restituite cele 5,5 ha de teren atribuite în mod fraudulos Fundaţiei Americane pentru Moldova. JURNAL a descris anterior modul în care fundaţia fantomă a înghiţit terenul în valoare de peste 11 milioane de euro, situat în preajma intersecţiei străzilor Grenoble, Valea Crucii şi Drumul Băcioiului, motivând că ar vrea să facă un bine copiilor cu dizabilităţi, să construiască aici un Centru de odihnă şi recreare pentru copiii cu dizabilităţi mintale.

Svetlana COROBCEANU

Nu se ştie cu siguranţă cine a încercat să intre în posesia terenului. Cert e că fundaţia a fost creată în 2003 şi figurează doar pe hârtie. Unul din cei doi fondatori ai acesteia, Pantelei Sandulachi, fost deputat în primul Parlament, a spus că nu ştie nimic despre tranzacţie, iar celălalt, Sergiu Guja, fost membru al Curţii de Conturi, chiar dacă toate contractele dintre fostul primar de Codru, Vitalie Mazur, şi fundaţie sunt semnate de soţia sa, Ana Guja, nu a dorit să ofere detalii.

Judecătorul s-a răzgândit

Pământul din suburbia Chişinăului a ajuns în posesia fundaţiei nu printr-o licitaţie publică, ci printr-o decizie controversată a judecătorilor de la Curtea de Apel Chişinău: Elena Gligor, Anatol Minciună şi Grigori Zubati. Aceştia decid la 8 iunie 2011 „de a obliga Primăria şi Consiliul orăşenesc Codru să-i atribuie în folosinţă Fundaţiei Asistenţă Americană pentru Moldova terenul din masivul amplasat la intersecţia străzilor Grenoble, Valea Crucii şi Drumul Băcioiului cu numărul cadastral 0131213 conform cererii reclamantului”, pe motiv că „legislaţia în vigoare nu prevede restricţii în atribuirea terenurilor în folosinţă persoanelor juridice care desfăşoară activităţi de binefacere”. „Nu înţelegem cum a fost posibil ca o instanţă de judecată să oblige Consiliul orăşenesc să ia o decizie sau alta, e o hotărâre ilegală, cu atât mai mult cu cât această fundaţie nu a prezentat nicio dovadă că desfăşoară activităţi de binefacere”, a declarat pentru JURNAL consilierul local Victor Canişev.

După ce cazul a fost reflectat în presă, la 20 septembrie 2012, Curtea de Apel Chişinău a admis cererea de revizuire depusă de Consiliul local şi Primăria Codru şi a dispus anularea deciziei din 8 iunie 2011. Din completul de judecată care a dispus anularea deciziei face parte Grigori Zubati, unul dintre judecătorii care anterior au decis în favoarea Fundaţiei.

Dosar pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu

O decizie definitivă în favoarea Primăriei Codru a fost luată de către Curtea de Apel Chişinău la 9 octombrie curent. Reprezentantul Fundaţiei, Vadim Vasiliev, a lipsit de la şedinţă. „Nici măcar nu ştim cum arată şi interesele cui au fost apărate. Ne bucurăm însă că pământul a fost readus în posesia Primăriei”, ne spune unul din consilierii orăşeneşti, Serghei Diacov.

Viorel Morari, şeful interimar al Procuraturii Anticorupţie, ne-a informat că procuratura a pornit o urmărire penală privind depăşirea atribuţiilor de serviciu de către angajaţii Primăriei Codru, care activau în acel moment.

Sandulachi, exclus din PLDM

Sâmbătă, 13 octombrie, Consiliul Naţional politic al PLDM a luat decizia de a-l exclude pe Pantelei Sandulachi din partid. Vicepreşedintele PLDM, Liliana Palihovici, a declarat pentru JURNAL că în cadrul şedinţei Consiliului nu s-au enumerat încălcările acestuia, ci doar s-a spus că al său comportament nu corespunde statutului de membru de partid. „Inclusiv s-a luat în calcul scandalul cu cele 400 de mii de euro, prejudiciul moral şi ceea ce s-a mai scris despre el în ultima vreme în presă”, a spus deputata, precizând că Sandulachi ştia despre această decizie, nu ştia doar data când va fi anunţată.

Pantelei Sandulachi a aderat la PLDM în decembrie 2009.

Numele său figurează în dosarul în care a cerut statului despăgubiri de peste două milioane de euro. Iniţial, Curtea de Apel Chişinău a obligat statul să-i achite 400 de mii de euro, dar Curtea Supremă de Justiţie a redus suma prejudiciului la o mie de euro.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu