Fundația Culturală „J.S. Bach”, inaugurată la Sala cu Orgă

Secvență de la lansarea Fundației Culturale „J.S. Bach” a Sandei Filat Foto: facebook.com/SandaFilat

Secvență de la lansarea Fundației Culturale „J.S. Bach” a Sandei Filat
Foto: facebook.com/SandaFilat

Sanda Filat, inițiatoare a Festivalului Internațional „Johann Sebastian Bach” din Chișinău, ajuns la cea de-a 4-a ediție, își extinde activitatea de susținere a tinerelor talente și a unor instituții culturale din Republica Moldova. Pe 20 martie domnia sa a lansat Fundația Culturală „J.S. Bach”, menționând la ceremonia de inaugurare din incinta Sălii cu Orgă: „Este un eveniment foarte apropiat sufletului meu. În primul rând, ne dorim să susținem copiii talentați, să promovăm Festivalul Internațional „J.S. Bach”. Iar obiectivul nostru major este reconstrucția Sălii cu Orgă. Este un vis pe care ne-am propus să-l transformăm în realitate”.

„Festivalul „Bach” educă un nou public al muzicii clasice, academice. Scopul fundamental al acestui proiect este dezvoltarea unor relații pe termen lung între festivalurile similare din Europa și din lume”, a precizat Larisa Zubcu, directoarea Sălii cu Orgă.

La manifestarea inaugurală au participat muzicieni, personalități ale vieții noastre culturale, ambasadori, politicieni. Sanda Filat i-a înmânat Mariei Postolache, elevă la Liceul de Muzică „Ciprian Porumbescu”, o vioară donată de o persoană care a dorit să-și păstreze anonimatul. O altă elevă a aceluiași liceu de muzică, Victoria Popa, a primit o bursă din partea Fundației Culturale „J.S. Bach”.

Sanda Filat a mai remarcat că un investitor german a oferit o bună parte din materialele de construcție necesare pentru renovarea Sălii cu Orgă. Urmează ca și alți oameni de afaceri să contribuie, în parteneriat cu Ministerul Culturii al R. Moldova, la restaurarea acestui locaș ce poate fi considerat o carte de vizită a Chișinăului cultural.

Festivalul Internațional „J.S. Bach” se va desfășura în perioada 3–10 aprilie. Pe scena Sălii cu Orgă vor evolua ansamblul Artemandoline Baroque, Daniel Schmahl Jazz Quartet, precum și celebrul Olivier Latry, organist la Notre Dame de Paris.