Funcţionarul municipal Gamreţki o scaldă când vorbeşte de încălcările depistate la reparaţia drumurilor

_dsc5771filat-procesnadea-roscovanu-photo

Un raport al Centrului Analitic Independent „Expert-Grup” a scos la iveală mai multe încălcări după reparaţia a şapte străzi din capitală. În afară de licitaţii trucate, drumurile noi au deja fisuri, iar pe unele şosele reparate lipsesc trotuarele. Şi chiar dacă acestea sunt reparate, nu sunt dotate cu căi de acces pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii. Funcţionarii primăriei neagă ilegalităţile depistate şi spun că avem trotuare în funcţie de mijloacele financiare repartizate din bugetul anual al Consiliului Municipal Chişinău.

Consultantul Expert- Grup, Andrei Ababii, a declarat că probleme grave au fost semnalate la construcţia trotuarelor cârpite cu asfalt de calitate proastă. De asemenea, au fost depistate încălcări la instalarea bordurilor. Unele dintre acestea sunt aplicate incorect, materialul este de calitate proastă sau au avut o exploatare incorectă. „În timpul monitorizării, nu au putut fi identificate cauzele deteriorării pieselor. De asemenea, în regiunea Spitalului ‚Sf. Treime’ nu au fost instalate semafoare dotate cu semnale sonore. Conform proiectului, trotuarele trebuie să aibă lăţimea între 1,2–1,0 m şi 0,5 m. Însă, în realitate, lăţimea începe de la 0,9 m sau, în genere, porţiunea rezervată pitonilor lipseşte. Cea mai mare problemă este lipsa accesului pe trotuare a persoanelor cu dizabilităţi”, a subliniat Ababii.

Drept replică, într-un interviu acordat publicaţiei noastre, directorul Direcţiei Generale Transport şi Căi de Comunicaţie a Consiliului Municipal Chişinău, Igor Gamreţki, a declarat: „Consultantul Andrei Ababii a semnalat probleme la unele obiective, însă, în general, a acceptat că lucrurile sunt făcute bine. În plus, problemele semnalate sunt neînsemnate. Cei de la Expert-Grup se orientează după standarde care ar putea fi atinse în viitor de către R. Moldova. Noi ne-am ghidat în timpul lucrărilor de Legea veche privind achiziţiile publice, în timp ce problemele semnalate au fost făcute având la bază legea nouă. Am luat în consideraţie unele sugestii, dar acestea nu pot fi aplicate la etapa actuală deoarece contravin în unele cazuri legislaţiei. De exemplu, ne-au spus că trebuie să anunţăm toate licitaţiile în achiziţiile publice. Iar în cazul în care noi căutăm singuri antreprenori, putem fi acuzaţi că facem lobby pentru anumite companii. Nu este normal ca Direcţia generală transport să caute singură antreprenori pentru a participa la licitaţie. În ce priveşte trotuarele şi parcările, acestea există în funcţie de mijloacele financiare repartizate din bugetul anual al Consiliului Municipal Chişinău”, a spus Gamreţki.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)